Суд дав 15 років в'язниці російському «кроту», який шпигував за ЗСУ на передовій

Суд дав 15 років в'язниці російському «кроту», який шпигував за ЗСУ на передовій

Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна агенту російської розвідки, який вступив до лав Збройних сил України, щоб шпигувати за ними на східному фронті.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Засудженим є житель Дніпропетровської області. У 2000-х роках він закінчив Московський державний університет, де здобув диплом юриста. Під час навчання потрапив у поле зору російської воєнної розвідки (ГРУ).

Після закінчення московського вишу чоловік повернувся до України та тривалий час перебував у «режимі очікування» ворожих завдань.

У 2023 році на фігуранта вийшов російський «куратор» й «активував» його для проведення розвідувально-підривної діяльності. Після цього агент мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ, у складі якої був направлений у район Бахмута Донецької області.

На прифронтовій території зрадник збирав розвіддані про місця базування й переміщення українських військ. Комунікацію з російськими загарбниками підтримував через спеціально створений чатбот, який адміністрували представники ГРУ.

Щоб уникнути покарання ворожий поплічник приховано покинув свій підрозділ та намагався втекти за кордон. Наприкінці лютого поточного року СБУ затримала його під час спроби втекти до невизнаного Придністров’я через прикордонну річку.

Читайте також: СБУ викрила 19-річного агента Росії, який готував удари по госпіталях і військових вишах

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та ч. 4 ст. 408 (дезертирство) Кримінального кодексу України.

Покарання засудженому призначене з урахуванням співпраці зі слідством.

Як повідомляв Укрінформ, до 15 років за ґратами засудили коригувальника ракетного удару РФ по Яворівському військовому полігону.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-