Американські експерти про ситуацію під Харковом: Українські сили набирають імпульсу

Американські експерти про ситуацію під Харковом: Українські сили набирають імпульсу

Укрінформ
Успішні контратаки українських сил під Харковом, а також перекидання Росією своїх військ на цей напрям з-під Донецька свідчить про те, що ЗСУ набирають імпульсу. Втім, для того, щоб говорити, чи наближає це ситуацію до переломного моменту, необхідно враховувати обстановку на всьому театрі, а також знати про плани самих ЗСУ.

Таку оцінку висловили в коментарях Укрінформу американські експерти, які стежать за розвитком подій в Україні.

Представник Інституту вивчення війни (ISW), керівник групи з питань Росії та групи геопросторової розвідки Джордж Баррос підтвердив певні тактичні успіхи ЗСУ на Харківському напрямі.

«Ми маємо свідчення деяких вдалих тактичних контратак українських сил поблизу населених пунктів Глибоке та Вовчанськ, однак поки невідомо, чи збираються ЗСУ суттєво збільшити зусилля для звільнення окупованих частин Харківщини»,- зауважив представник ISW.

У відповідь на запитання, чи можна це назвати ознаками наближення до «поворотного моменту» у регіоні, експерт зауважив, що поки зарано говорити про це. За його словами, важливо враховувати ситуацію на всьому театрі воєнних дій, який охоплює, в тому числі, схід та південь України.

«Росіяни розпочали операцію на Харківському напрямі, щоби скувати українські сили та створити умови для власного просування в Донецькій області», - зазначив Баррос.

За словами колишнього заступника генсека НАТО та експосла США в Росії Александера Вершбоу, відновлення масштабної допомоги з боку США після ухвалення закону з понад $60 мільярдами для України забезпечило позитивний ефект для ЗСУ.

Читайте також: На фронті від початку доби відбулося 113 зіткнень, найгарячіше - на Покровському напрямку

«Виглядає так, що відновлення поставок американської зброї призвело до більших успіхів України у тому, щоби заблокувати просування Росії на Харків, а також у районах навколо нього»,- зауважив Вершбоу.

Він також зазначив, що поки зарано називати це ознаками, що могли би свідчити про наближення поворотного моменту. Але, за його словами, «очевидно, що українські сили набирають імпульсу».

Як повідомляв Укрінформ, на тлі вдалих контратак українських сил під Харковом російські окупанти перекидають свої сили з Донецького напряму на Харківський. За інформацією речника Харківського угруповання військ полковника Юрія Повха, ЗС Росії передислокували частини 155-ї окремої бригади морської піхоти та 18-ї мотострілецької дивізії на Липцівський напрямок, щоби замінити там підрозділи, які втратили боєздатність. Крім того, росіяни стягують додаткові військові частини до Вовчанська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-