США та союзники обговорюють, що запропонувати Україні на саміті НАТО - CNN

США та союзники обговорюють, що запропонувати Україні на саміті НАТО - CNN

Укрінформ
Союзники по НАТО обговорюють, які зобов'язання взяти на себе щодо вступу України в Альянс на майбутньому саміті у Вашингтоні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

США та кілька ключових союзників, зокрема Сполучене Королівство, активно обговорюють, наскільки рішучі зобов’язання взяти на себе щодо членства України в НАТО на майбутньому ювілейному саміті Альянсу.

При цьому США стикаються з критикою з боку низки європейських країн за те, що вони не бажають, за словами багатьох американських та європейських джерел, знайомих із дискусіями, йти так далеко, як хотіли би деякі країни – особливо ті, які розташовані поблизу кордону з РФ.

Офіційні особи США та ФРН запропонували, щоб Альянс під час саміту у липні пообіцяв, що Україна отримає "міст" до членства в НАТО, а не "незворотний шлях". Про це у квітні заявляв генсек альянсу Єнс Столтенберг.

Один із посадовців США зазначив, що представники адміністрації Джо Байдена не вважають, що слово "незворотний" підтримують усі країни НАТО. Йдеться, зокрема, про Угорщину. Деякі члени НАТО неохоче вживають це слово, оскільки Україні ще потрібно здійснити демократичні та антикорупційні реформи.

Воодночас, за даними CNN, більшість країн Центральної Європи розчаровані двозначністю та зволіканням адміністрації Байдена. Інший європейський посадовець заявив, що союзники ЄС безпосередньо лобіювали у Білому домі, щоб зробити шлях України до НАТО якомога чіткішим.

Посадовець зі східноєвропейської країни у коментарі CNN заявив, що США залишаються "гнучкими" перед офіційними зустрічами наступного місяця. Офіційні особи підкреслюють, що комюніке саміту НАТО ще не ухвалене, а питання щодо України активно обговорюється.

Читайте також: Волкер: Боюся, що з саміту у Вашингтоні Путін втретє отримає сигнал про нерішучість НАТО

Як повідомляв Укрінформ, ювілейний саміт Північноатлантичного альянсу, який проходитиме у Вашингтоні 9-11 липня, сфокусується на об’єднанні зусиль союзників навколо зміцнення успіху України в довготерміновій перспективі.

В адміністрації президента США заявили, що Україна має виграти війну, яку проти неї веде РФ, щоб вступити до Північноатлантичного альянсу.

Фото: Emerging Europe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-