Генерал Бундесверу назвав великим успіхом операцію ЗСУ на Харківщині

Генерал Бундесверу назвав великим успіхом операцію ЗСУ на Харківщині

Ексклюзив
Укрінформ
ЗСУ успішно відбили наступ російської армії, але важливо наразі не дати росіянам скористатися тим, що могли бути послаблені інші ділянки фронту через передислокацію українських військ.

Таку оцінку дав у коментарі Укрінформу генерал-лейтенант Бундесверу у відставці, військовий експерт Роланд Катер.

«Дії ЗСУ були успішним, наразі атака росіян зупинилась, наступ на Харків був зупинений. Таким чином, уся ця операція в Харківській області та навколо Вовчанська була великим успіхом», - сказав Катер.

Він звернув увагу на те, що в цей самий час Захід, деякі країни НАТО, в тому числі США дозволили використання західної зброї по окремих частинах прилеглої російської території, там, де Росія концентрує свої війська. Це дало значну перевагу ЗСУ, які змогли загальмувати російський наступ і, якщо й не зупинити його повністю, то принаймні сильно ускладнити поповнення запасів ворога. Росіяни наразі не вдаються до подальших спроб розпочати наступ, додав експерт, але водночас не виключив, що в майбутньому росіяни підготуються до нової спроби.

«Втім, я думаю, українські Збройні Сили вчасно дізнаються, чи планується новий наступ, зокрема, завдяки розвідці, в тому числі за допомогою дронів, і будуть дуже добре підготовлені до цього», - висловив переконання Катер, додавши, що це ж стосується і можливих планів росіян щодо Сумської області.

Колишній військовий зауважив, що на Харківщині існувала дуже велика загроза, адже ворог міг утворити майданчик, щоб надалі атакувати Харків. При цьому він визнав, що загроза залишається. Мета РФ, на його думку, може полягати в тому, щоби побудувати «міст» між Бахмутом і Харковом і досягти завдяки йому перелому у війні. Мета України – запобігти цьому, - сказав експерт.

Він також звернув увагу на загрозу, пов’язану з тим, що українське командування перекинуло війська на Харківщину з інших напрямків. Через це могли виникнути «прогалини» в районі Авдіївки та Часового Яру, де росіяни останнім часом змогли досягти успіхів, хоча й локальних.

«ЗСУ нагально потребують персоналу. Я вважаю це питання майже настільки ж важливим у даний момент, як і питання поповнення запасів військових матеріалів», - сказав експерт.

Він зауважив, що на тлі збільшення постачання західної зброї проблема дефіциту амуніції перестала на даний момент бути найгарячішою темою.

«Вирішальною, найважливішою темою є наразі ППО. І дуже важливо, щоби західні нації зараз разом знайшли можливості посилити українську ППО», - підкреслив Катер.

Він нагадав, що Німеччина робить це: ФРН за кілька тижнів, коли завершиться підготовка солдатів, передасть наступну, третю систему Patriot, а також 2 нові системи Iris-T, «які є подібними за якістю і можуть захистити такі міста як Харків чи Суми».

Читайте також: Сили оборони відбили 30 атак на Покровському напрямку, шість боїв тривають

Як повідомляв Укрінформ, на тлі вдалих контратак українських сил під Харковом російські окупанти перекидають свої сили з Донецького напряму на Харківський. За інформацією речника Харківського угруповання військ полковника Юрія Повха, ЗС Росії передислокували частини 155-ї окремої бригади морської піхоти та 18-ї мотострілецької дивізії на Липцівський напрямок, щоби замінити там підрозділи, які втратили боєздатність. Крім того, росіяни стягують додаткові військові частини до Вовчанська.

Роланд Катер — генерал-лейтенант армії Бундесверу у відставці. З квітня по серпень 1996 року Катер служив начальником штабу німецького контингенту IFOR у Трогірі, Хорватія. З грудня 1999 року по червень 2000 року бригадний генерал Катер служив командувачем багатонаціональної бригади KFOR «Південь», а також був командувачем німецьких сил у Косово в Прізрені. Під час свого останнього призначення був військовим представником Німеччини у Військовому комітеті НАТО та Військовому комітеті Європейського Союзу (EUMC) у Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-