Битва за Україну. День вісімсот п'ятдесят восьмий

Битва за Україну. День вісімсот п'ятдесят восьмий

Укрінформ
Парламентська асамблея ОБСЄ визнала дії Росії геноцидом українського народу. Україні почала серійне виробництво власних далекобійних дронів, що вражають на відстані 1000 км

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот п’ятдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- За доволі стислий проміжок часу Україні вдалося розробити та запустити в серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони, що вражають на відстані 1000 кілометрів – Герман Сметанін, гендиректор Укроборонпрому.

- Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала дії Росії геноцидом українського народу, і резолюцію «Проблеми безпеки та геополітичні виклики у регіоні ОБСЄ – 10 років збройної агресії РФ проти України», де визнала деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру – Павло Фролов, член української делегації в ОБСЄ.

- Радбезу ООН надали неспростовні докази того, що Росія використовує ракети з Північної Кореї для війни в Україні – Associated Press.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, Президент України: «Ми просимо Patriot, ми просимо достатню кількість F-16, ми просимо можливості використовувати зброю, щоб захистити себе. Якщо НАТО ще не готовий нас захистити і взяти у свій союз, то ми просимо дати все, щоб ми могли захистити себе самі».

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі: «Нова вісь автократії кидає виклик нашим цінностям, нашій безпеці та нашому способу життя. Наше завдання – запобігти ширшому конфлікту, але й (також у тому – ред.) щоб перемогти. Разом, як частина міжнародного альянсу демократій, ми можемо це зробити».

Пол Йонсон, міністр оборони Швеції: «Я вважаю, що Кремль і сам Путін усвідомлюють, що вони програють цю війну. Але я вважаю, що Росія дуже зацікавлена в тому, щоб розділити нас політично, як всередині ЄС, так і в НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Безпілотники в ніч на 30 червня влаштували масовану атаку на Новолипецький металургійний комбінат у Росії, що є одним із найбільших підприємств чорної металургії. Один із безпілотників пошкодив установку розділення кисню,  другий – пошкодив гараж, спричинивши пожежу – Baza.

- Від початку доби 30 червня на фронті відбулося вже 90 бойових зіткнень, на Покровському напрямку Сили оборони зупинили 23 штурмові дії, шість атак ще тривають – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00).

  • На Покровському напрямку агресор атакує в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Євгенівки та Сокола..
  • На Лиманському напрямку за сьогодні сталося уже дев’ять штурмових дій агресора. Ворог діяв в районах Невського та Торського, два боєзіткнення в районі Невського ще тривають.

- Російські загарбники не просуваються під Часовим Яром, але контролюють більшу частину Красногорівки, в районі Кліщіївки тактичних успіхів досягли українські війська – Міноборони Великої Британії.

- Ймовірність запуску на постійній основі російською армією ракет типу «Калібр» із акваторії Азовського моря невисока – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники минулої доби відбили шість російських штурмів на Оріхівському напрямку та чотири в районі Кринок – на лівобережжі Дніпра – Сили оборони півдня України.

- На Східному напрямку за добу українські воїни ліквідували 1057 російських окупантів – ОСУВ «Хортиця».

- Протягом червня ППО Сухопутних військ знищила 300 засобів повітряної розвідки та нападу росіян – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- Литовські партнери передали п'ять систем радіоелектронної боротьби для українських військових на Херсонському напрямку – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

- Перші німецькі бойові машини у рамках спільного підприємства з німецьким концерном Rheinmetall вже відновлюють на території України – Герман Сметанін, гендиректор Укроборонпрому.

- В Україні на цей час уже 30 тис. кв. км деокупованих територій визнані такими, що не містять доказів наявності забруднення вибухонебезпечними предметами, це більш як 17% від попередньої оцінки забруднення – пресслужба Міноборони України.

***

- Внаслідок обстрілу Вільнянська 29 червня постраждали 43 особи, з них 7 загинули, серед них 3 дітей. Травмовані 36 осіб, серед яких 9 дітей – поліція Запорізької області. У місті оголосили день жалоби по загиблих внаслідок ракетної атаки. Посол США в Україні Бріджит Брінк висловила співчуття жителям Вільнянська.

- Ворог завдав ударів по населених пунктах Херсонського та Бериславського районів Херсонщини. Загинула 1 людина, семеро жителів зазнали поранень – Нацполіція.

- Вдень 30 червня росіяни скинули керовану авіаційну бомбу на термінал «Нової пошти» в Харкові. Знищено вісім автівок, десятки пошкоджені. 1 людина загинула, ще 9 постраждали, серед них восьмимісячне немовля. Ще 9 людей шукають – Харківська облпрокуратура.

- Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської, Донецької областей 9 людей загинули, 19 отримали поранення – дані ОВА.

- Російські окупанти від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 554 дитини і ще 1419 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Інтерв'ю Президента Зеленського колумністці The Philadelphia Inquirer Труді Рубін. Основні тези:

- позиція нинішньої влади США, а також лідера республіканців Дональда Трампа стосовно незапрошення України в НАТО не відповідає «політиці лідерів світу»;

- Зеленський не знає, як можна закінчити війну за одну добу, але якщо план кандидата в президенти США Дональда Трампа полягає в територіальних поступках з боку України, то це «погана ідея»;

- для ефективної протидії російським керованим авіабомбам (КАБам) потрібен дозвіл від США на застосування американських ракет великої дальності ATACMS по аеродромах углиб російських територій, де базуються літаки, що скидають КАБи на українські землі;

- РФ провалила наступ на Харків і зараз вони будуть терміново думати, що можна ще зробити, щоб мати якийсь інформаційний виграш;

- з 2025 року економіка Росії буде падати, невдоволення росіян буде рости. Це і стане «ядерною зброєю» проти Путіна;

- Росія на східному та північному фронтах втрачає шість військових загиблими на одного українця;

- Україну влаштує модель, в якій переговори з Росією вестимуться через посередників. Вона вперше була застосована на прикладі зернового коридору;

- запит на мобілізацію сформувало керівництво Збройних Сил України, і наразі вона йде за цим планом;

- у нас із Заходом можуть бути різні уявлення щодо слова «перемога». Для нас остаточна перемога – це момент сатисфакції.

- Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер під час візиту до Миколаєва відвідав старовинну німецьку церкву Христа Спасителя, яка є одним з осередків громадського життя міста – соцмережа Х дипломата.

- Проєкт будівництва першої черги Національного військового меморіального кладовища отримав позитивний висновок державної експертизи – Олександр Порхун, виконувач обов’язків міністра у справах ветеранів.

- Дефіцит електроенергії в Україні, який спровокувала Росія, збережеться до 2026 року – меморандум з МВФ.

- Прокуратура не змогла через суд виселити з Києво-Могилянської академії трапезну ексректора – рішення суду.

- У понеділок 1 липня графіки погодинних відключень електроенергії, протягом яких можуть вводитись обмеження для різних регіонів країни, будуть діяти протягом усієї доби – пресслужба ДТЕК.

***

- Прикордонники зупинили на кордоні з Угорщиною мікроавтобус із 17-ма чоловіками, які намагалися незаконно виїхати з України – Держприкордонслужба.

- Двоє зловмисників напали з мачете на українського прикордонника на кордоні з Румунією, останній був змушений відкрити стрілянину і смертельно поранив одного з нападників, ведеться розслідування – полковник Андрій Демченко, речник ДПСУ.

***

- За тиждень з 24 по 28 червня Національний банк України продав на міжбанку 670,9 млн дол, при цьому, купив 490 тис дол. – НБУ.

- На неділю, 30 червня, прогнозується імпорт електроенергії 33 231 МВт/год, експорту не передбачається – Міненерго.

- Українські банки із грудня 2020 року, станом на 1 червня 2024 року, видали мікро-, малому та середньому бізнесу кредитів під державні гарантії на портфельній основі на 118,3 млрд грн, із них у травні – на 2,4 млрд грн – пресслужба Мінфіну.

- Земля в Україні рекордно зросла в ціні, проте кількість угод скоротилася на 13%. Середньозважена ціна гектара землі в Україні для ведення товарного сільськогосподарського виробництва сягнула 46,2 тис. грн –  Київська школа економіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Україна готова допомогти державам Південної Америки у цифровізації урядування та держпослуг – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

- Обсяг експортних ліцензій на військову техніку, виданих урядом Німеччини в першій половині 2024 року, становив щонайменше 7,48 мільярда євро, дві третини німецького збройного експорту йде в Україну – Мінекономіки Німеччини.

- ПА Ради Європи підготує окрему резолюцію щодо українських журналістів, які перебувають у російському полоні – робота над документом почнеться у вересні –  Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

- Дружина Президента України Олена Зеленська привітала Український центр у Литві з другою річницею заснування і подякувала за те, що повертає українцям відібрані Росією можливості – відеозвернення Першої леді.

- Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка покаже виставу «Калігула» на одному з найстаріших і найавторитетніших театральних фестивалів світу у французькому місті Авіньйон – МКІП.

***

- Естонська Партія реформ у неділю висунула міністра з клімату Крістена Міхала як кандидата на посаду прем’єра, на якій він має змінити Каю Каллас, запропоновану на посаду високого представника ЄС – ERR.

- Пентагон уклав із компанією Lockheed Martin багаторічний контракт вартістю $4,5 мільярда на виробництво систем протиповітряної оборони Patriot – Reuters.

- На материковій частині Франції цієї неділі 49,5 мільйона людей, внесених до виборчих списків, мають проголосувати у першому турі дострокових парламентських виборів – Le Figaro. Вперше з часів Другої світової війни у Франції може бути сформовано ультраправий уряд.

- Ультраправа Австрійська партія свободи (FPÖ), правоконсервативна партія угорського прем’єра Віктора Орбана «Фідес» та популістська партія експрем’єра Чехії Андрея Бабіша ANO заявили про створення в Європарламенті групи «Патріоти за Європу» – Укрінформ.

- Міністерство оборони Данії заявило, що в країні не розгорнуто жодної ракети середньої дальності, здатної нести ядерний заряд – як про це заявив Путін раніше цього тижня – TV2.

- Болгарська православна церква, яка традиційно близька до Росії, у неділю обрала нового патріарха – 52-річного Даниїла, який відкрито підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну – БНР.

- Виробнича активність у Китаї продовжує знижуватись у червні, в той час як активність в сфері послуг впала до п'ятимісячного мінімуму – Reuters.

- Північна Корея розкритикувала спільні військові навчання, проведені у червні Сполученими Штатами, Японією та Південною Кореєю, заявивши, що відносини між трьома країнами перетворилися на «азійську версію НАТО» – Reuters

***

- Глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац підтвердив готовність застосувати воєнну силу проти Лівану попри погрози Ірану, якщо угрупування «Хезболла» й далі обстрілюватиме ізраїльську територію – соцмережа Х Каца.

- Посольство Саудівської Аравії в Лівані закликало своїх громадян виїхати з країни через зростання напруженості між Ізраїлем та ліванським бойовим угрупованням «Хезболла» – Saudi Gazette.

ВОРОГ

- За перші чотири місяці 2024 року Росія глушила сигнал GPS на кожному четвертому польоті британських Військово-повітряних сил – The Telegraph.

- У Нижньому Новгороді  горять цистерни з лакофарбовими матеріалами на території майданчика з утилізації відходів, також у приміщені можуть бути газові балони. Площа загоряння – близько 1000 кв.м  – росЗМІ.

- Прибутки вугільної галузі Росії зменшилися на 93% за рік, що призвело до масштабного обвалу в цій сфері. Понад половина компаній стала збитковими, втратили покупців з «дружніх» країн, експорт вугілля знизився на 13-17%, а ціни на вугілля падають до мінімуму за останні три роки – російські ЗМІ.

- Етнічне та релігійне напруження в Росії зростає. Голова слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін та глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров – увійшли в конфлікт щодо шляхів боротьби з релігійним екстремізмом у країні та міграційної політики. Різкі заяви Бастрикіна щодо теми радикального ісламу та пропозиції заборонити нікаби викликали бурхливу реакцію Кадирова – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-