Спецоперація «Рибалка»: ГУР пошкодило корабель «Серпухов» і отримало секретні дані про Балтійський флот РФ

Спецоперація «Рибалка»: ГУР пошкодило корабель «Серпухов» і отримало секретні дані про Балтійський флот РФ

Укрінформ
У ході спецоперації «Рибалка» Головному управлінню розвідки Міністерства оборони вдалося пошкодити російський ракетний корабель «Серпухов» і отримати секретні дані про Балтійський флот і військово-промисловий комплекс Російської Федерації.

Про це повідомили під час пресконференції в Укрінформі представник ГУР Андрій Юсов, спікер проєкту «Хочу жить!» Віталій Матвієнко і колишній російський матрос з позивним «Гога», який перейшов на бік України.

«На початку квітня цього року з’явилася інформація про інцидент, задимлення з малим ракетним кораблем «Серпухов», який в складі Балтійського флоту і знаходиться на базі у місті Балтійськ. Зараз ми можемо сказати, що це була частина операції «Рибалка», яка тривала з 2023 року», - зазначив Юсов.

За його словами, внаслідок цієї операції «була отримана велика кількість важливої інформації, яка допомагає українським Силам безпеки і оборони і щонайменше на пів року виведено з ладу сучасний малий ракетний корабель «Серпухов», який був уведений на бойове чергування у 2015 році».

Юсов поінформував, що здійснити операцію допоміг колишній російський військовослужбовець, матрос з позивним «Гога», який став членом добровольчого легіону «Свобода России». Зокрема, у 2023 році він вийшов на зв’язок з ГУР через проєкт «Хочу жить!» і у рамках співпраці погодився вивести з ладу ракетний корабель «Серпухов», на якому проходив службу, а також передав українській розвідці секретну інформацію про Балтійський флот і військово-промисловий комплекс Росії.

«Ворог до кінця не розуміє, що саме опинилося у нас, про що ми дізналися», - зазначив Юсов.

Він наголосив, що виведений з ладу корабель «Серпухов» є носієм ракет типу «Калібр» і «Онікс», якими ворог б’є по українській території.

«Це перша наша операція на Балтійському флоті. Для ворога вона стала шоком і великою несподіванкою. Після цієї операції відбулися перестановки, розслідування, покарання у середині Балтійського флоту. Зрозуміло, що певні голови там полетіли», - сказав Юсов.

Він назвав цю операцію ще одним успішним кроком легіону «Свобода России», який демонструє, що росіяни в середині країни готові боротися проти путінського режиму.

При цьому безпечний вихід матроса «Гоги» був окремою операцією. Зараз він перебуває в Україні і готовий у складі легіону «Свобода России» разом із Силами безпеки України продовжити боротьбу з режимом російського диктатора Володимира Путіна, зазначив Юсов.

Своєю чергою колишній російський матрос «Гога» розповів, що прослужив на Балтійському флоті 11 років. А у 2022 році, коли почалася повномасштабна війна, він став єдиним військовим на своєму кораблі, хто виступив проти війни і не приховував своїх поглядів.

Читайте також: Українські розвідники зупинили надважливий для російського ВПК комбінат - джерело

«Я спробував звільнитися, повідомив, що не можу служити в армії. Командир був у шоці, коли це прочитав. Командир мене одразу відправив на психологічне дослідження, він подумав, що я якийсь ненормальний, якщо йду проти російської влади. Він відправив мене до психолога, психіатра, передав мій рапорт командуванню і прокуратурі – в усі інстанції, щоб вирішити, що зі мною робити далі», - зазначив росіянин.

Зрештою, за словами матроса «Гоги», прокуратура порушила проти нього адміністративну справу. «Прокурор прочитав рапорт про моє звільнення, сказав, що робити так не можна, і це перше й останнє попередження. І відпустив мене. До мене не було застосовано ніяких санкцій. Я продовжив далі служити на своєму кораблі», - розповів колишній російський матрос.

Після цього він намагався звільнитися через суд, проте його теж не звільнили. У 2023 році він зв’язався з проєктом «Хочу жить!» і став співпрацювати з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році ГУР провело спецоперацію «Бариня», в результаті якої вдалося завербувати російського кадрового військового.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-