Україні потрібна вчасна допомога Заходу, щоб оснастити новосформовані бригади - ISW

Україні потрібна вчасна допомога Заходу, щоб оснастити новосформовані бригади - ISW

Укрінформ
Україна вирішує свої кадрові проблеми і формує кілька нових бригад, однак їхнє оснащення залежить від поставок західного озброєння.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Своєчасна і належна західна безпекова допомога продовжує залишатися вирішальним фактором, що визначає, коли та в якому масштабі українські сили зможуть перехопити ініціативу на полі бою та провести важливі з оперативної точки зору контрнаступальні операції у майбутньому», - вважають аналітики ISW.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Bloomberg, опублікованому 3 липня, заявив, що українські сили мають кращі позиції з точки зору живої сили, ніж кілька місяців тому. За його словами, здатність України проводити майбутню контрнаступальну операцію залежить від оснащення бригад важкою технікою, наприклад - бойові механізовані машини, бронетранспортери, танки та важка артилерія (імовірно, йдеться про щонайменше 10 запланованих нових українських бригад).

Зеленський заявив, що військова техніка надто довго прибуває на фронт, однак повторив свої коментарі на початку червня про те, як повільне надходження американської безпекової допомоги ускладнює зусилля України з оснащення резервних бригад достатньою мірою, щоб залучити їх до оборонних операцій.

У свою чергу, командир української бригади, яка діяла поблизу Часового Яру, надав подібну оцінку на тактичному рівні, заявивши, що українські сили в його операційній зоні більше потребують боєприпасів, ніж живої сили.

«Здатність України проводити оперативно значущі контрнаступальні операції у вибраний нею час має вирішальне значення для уникнення затягування війни», - наголошується у звіті ISW.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, російські війська, імовірно, зараз намагаються використати ініціативу на полі бою, щоб спробувати змусити Україну залучити живу силу та техніку до поточних оборонних операцій і не дати Україні накопичити вирішальний особовий склад і ресурси, необхідні для перехоплення ініціативи.

Зазначається, що чим довше Україні доведеться чекати оснащення і розгортання нових бригад, тим більше можливостей буде у російських сил зірвати зусилля Києва щодо концентрації нових бойових сил для майбутніх контрнаступальних операцій.

Західна безпекова допомога, яка дасть змогу українським силам оснастити нові підрозділи, послабить цей тиск, а більша визначеність у тому, які сили будуть доступні, дасть змогу Україні почати конкретне планування майбутніх контрнаступальних операцій, зауважили в ISW.

Читайте також: Зеленський подякував США за новий пакет військової допомоги

«Західна безпекова допомога, яка надає українським військам необхідне обладнання та озброєння в тому обсязі, у ті терміни та на тій регулярній основі, які необхідні для проведення операцій зі звільнення значних територій окупованої України, залишається єдиним ймовірним способом зменшити нинішнє прагнення Путіна знищити українську державність та ідентичність», - вважають аналітики ISW.

Як повідомляв Укрінформ, у середу уряд Сполучених Штатів оголосив про виділення нового значного пакету оборонної допомоги Україні, який включатиме ракети для систем HIMARS, протиповітряні перехоплювачі, артилерійські снаряди та інше озброєння.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-