Огляд «Війна в Україні за тиждень» з 1 по 7 липня

Огляд «Війна в Україні за тиждень» з 1 по 7 липня

Укрінформ
Українські розробники створили тепловізійні прилади для виявлення «Шахедів». Союзники НАТО досягли згоди щодо надання військової допомоги Україні у розмірі 40 млрд євро

ВІДЕО

01.07/ Вігірінський: резолюція ОБСЄ про геноцид українців

02.07/ Джигун: навіщо Орбан приїхав в Україну?

03.07/ Військова медикиня: шлях від Маріуполя до Оленівки

03.07/ Жовтенко: Росія промишляє у Північному морі

04.07/ Бойові будні на лінії фронту штурмової бригади Нацполіції «Лють»

04.07/ Романенко: російська фаб-500т: що за зброя?

04.07/ Бєлоусов: обмін засуджених в україні військовополонених

04.07/ «Скіфське золото» виставили у національному музеї історії україни

ФОТО

01.07/ Наслідки російського обстрілу Дніпра

03.07/ У Дніпрі внаслідок російської атаки пошкоджено торговельний центр

03.07/ Війська РФ ударили КАБами по Харкову

03.07/ Зруйнований внаслідок російського обстрілу житловий будинок у Дніпрі

03.07/ Будівництво підземної школи у Запоріжжі

04.07/ Волонтери передали бійцю спецпідрозділу снайперську гвинтівку «Арсен Федосенко» у Києві

04.07/ Поховання бійця 241-ї бригади 205-го батальйону ТрО В’ячеслава Лігера на Лук’янівському кладовищі

04.07/ У Вишневому поховали бійця 114-ї окремої бригади Тараса Аштему

05.07/ Виставка «Вийти з тіні» Музею воєнного дитинства у Києві

05.07/ З Харкова до Закарпаття відправили евакуаційний поїзд

06.07/ У Львові вшанували пам’ять жертв російського обстрілу 6 липня 2023 року

06.07/ Акція на підтримку військовополонених «Не мовчи! Полон вбиває» у Вінниці

БОЙОВІ ДІЇ

1 106  бойових зіткнень відбулося на фронті за тиждень з 01 по 07 липня за даними Генштабу.

Сили ППО за тиждень збили 110 із 114 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136».

На аеродромі «Долгінцеве» в Кривому Розі та в районі «Южне» на Одещині особовим складом Повітряних Сил успішно проведені заходи з пасивної оборони. «Дякую усім, хто допомагає із якісними макетами літаків та ЗРК. У ворога стало менше «Іскандерів», а макети ще підвезуть. Зберігайте спокій і єдність! Ворог підступний, але ми – сильніші!» Раніше в міноборони РФ, а також у різноманітних Z-пабліках, повідомляли про знищення української авіатехніки й ЗРК унаслідок російських ударів балістикою.

В Україну 05.07 вже прибув третій зенітно-рактений комплекс Patriot з Німеччини, його український екіпаж успішно пройшов підготовку у ФРН.

1 липня 2024 року українські пілоти завдали нищівного удару по складу боєприпасів у тимчасово окупованому Криму.

Українські розвідники 06.07 завдали серію успішних FPV-ударів по цілях російських окупантів: дрони ГУР знищили російські комплекси «Муром-П» та систему РЕБ «Стриж».

У ході спецоперації «Рибалка» у квітні ГУР МОУ вдалося пошкодити російський ракетний корабель «Серпухов» і отримати секретні дані про Балтійський флот і військово-промисловий комплекс Російської Федерації.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 05.07 провів чергову робочу зустріч з командирами підрозділів БПЛА щодо застосування на фронті усіх видів безпілотних систем.

Ситуація на фронті по днях тижня

01.07

  • на Харківському напрямку українські захисники відбивали шість штурмів противника в районах населених пунктів Глибоке, Вовчанськ та Липці.
  • На Лиманському напрямку загарбники не полишають спроб просунутися в бік Макіївки, Греківки та Невського.
  • На Краматорському напрямку російські окупанти від Бахмута знову намагаються просунутися до Часового Яру (мікрорайон Новий) і Кліщіївки. Українські воїни стали на заваді п’ятьом штурмам ворога.

02.07

  • Ворог нарощує темпи наступу на Донеччині.
  • На Куп’янському напрямку російські загарбники п’ять разів безуспішно штурмувала оборонні рубежі наших підрозділів у районі Синьківки. Відбито п’ять штурмів поблизу Глибокого і у районі Вовчанська на Харківському напрямку. Без втрат позицій.
  • На Краматорському напрямку окупанти здійснили три безуспішні штурми позицій нашого війська поблизу Часового Яру, Нового та Іванівського.

  • На Покровському напрямку – найбільша кількість боєзіткнень. З початку доби окупанти здійснили 26 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої, Лозуватського, Чистобродівки та Уманського.

03.07

  • На Куп’янському напрямку противник два рази безуспішно штурмував оборонні рубежі наших підрозділів у районі  Стельмахівки .
  • На Торецькому напрямку кількість ворожих атак збільшилась до 12. Ворог, за підтримки авіації, концентрує свої зусилля на спробах просунутись  у бік Білої Гори, Торецька, Деліївки, Північного та Нью-Йорка.
  • На Покровському напрямку з початку доби окупанти здійснили 19 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Прогреса, Євгенівки, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Калинового.

04.07

  • на Харківському напрямку російські окупанти 10 разів штурмували в районі Глибокого, Вовчанська та Липців.
  • На Лиманському напрямку ворог продовжує шукати слабкі місця в нашій обороні на Сіверському напрямку. Поблизу населених пунктів Кліщіївка та Виїмка оборонцями української землі відбито три атаки противника.
  • На Торецькому напрямку відбулося дев’ять ворожих атак у районі Північного, Торецька та Нью-Йорка.
  • На Покровському напрямку найбільша кількість боїв. З початку доби російські війська здійснили 24 спроби потіснити українських захисників із займаних позицій в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Калинового, Прогресу, Лозуватського, Євгенівки, Новоселівки Першої та Яснобродівки.

05.07

  • Від початку доби російські загарбники продовжують нарощувати темпи наступальних дій на Лиманському і Покровському напрямках.
  • На Харківському напрямку Сили оборони відбили два ворожих ш.турми поблизу Глибокого, без втрат позицій.
  • На Куп’янському напрямку загарбники РФ два рази без успіху штурмували українські позиції у районі Синьківки .На Лиманському напрямку за день ворог здійснив 17 атак на позиції українців поблизу Невського, Макіївки, Греківки, Тернів та у Серебрянському лісі.
  • На Краматорському напрямку російські загарбники здійснили три безуспішні штурми позицій Сил оборони поблизу Калинівки, Кліщіївки та Іванівського. Двічі били з авіації по Часовому Яру.
  • На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень. Від початку доби ворог здійснив 29 спроб витіснити українських захисників із займаних позицій в районах Калинового, Новоолександрівки, Євгенівки, Новоселівки Першої, Яснобродівки та Нетайлового.

06.07

  • За останню добу в зоні відповідальності ОТУ «Харків» атакувальні дії в районах населених пунктів Вовчанськ, Глибоке, Стариця та Липці.
  • На фронті від початку доби вже 83 бойових зіткнення з російськими загарбниками, ворог концентрує наступальні дії на Лиманському і Покровському напрямках
  • Російські окупаційні війська намагаються збільшити кількість активних ділянок фронту на Донеччині.
  • Ворог намагається штурмувати наші позиції зі сторони Горлівки на Торецькому напрямку в сторону Костянтинівки. Він переважає піхотою, застосовує артилерію та авіацію.  

07.07

  • На Покровському напрямку воїни-зенітники окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили російський Су-25.
  • на Харківському напрямку російські загарбники три рази атакували оборонні рубежі українських підрозділів поблизу Стариці, Липців та Вовчанська.
  • Ворог продовжує шукати слабкі місця в українській обороні на Сіверському напрямку. Поблизу Верхньокам’янського оборонцями української землі відбито дві атаки ворога.
  • На Покровському напрямку найбільша кількість боєзіткнень. З початку доби загарбники здійснили 27 спроб потіснити українських захисників із займаних позицій у районах Нью-Йорка, Новоолександрівки, Воздвиженки, Калинового, Прогресу, Лозуватського, Новоселівки Першої та Яснобродівки.

Від 2023 року жоден російський військовий корабель не заходить у північно-західну частину Чорного моря.

ВІЙНА: ВТРАТИ І НАСЛІДКИ

Ворог: втрати і наслідки

Загальні бойові втрати російської армії в Україні з 1 по 7 липня 2024 року становлять:

  • 8 290 загарбників
  • 75 танків
  • 121 бойова броньована машина
  • 404 артилерійські системи
  • 5 РСЗВ
  • 6 засобів ППО
  • 225 БПЛА оперативно-тактичного рівня
  • 21 крилата ракета
  • 460 одиниць автомобільної техніки й автоцистерн
  • 47 одиниць спеціальної техніки РФ.

У Воронезькій області РФ внаслідок атаки безпілотників 07.07 почалася пожежа на складі із «вибухонебезпечними об’єктами».

Втрати російських загарбників в Україні за червень становлять 33713 військових.

Унаслідок нічної атаки дронів і щонайменше двох ракет на військовий аеродром і електропідстанцію 05.07 у Приморсько-Ахтарську Краснодарського краю РФ є пошкодження.

У Росії, в Краснодарському краї, через атаку безпілотників у ніч проти 6 липня спалахнули дві нафтобази, також пошкоджено стільникову вежу.

Україна: втрати і наслідки

Протягом цього тижня Росія випустила по України 600 керованих авіаційних бомб, понад 60 безпілотників типу Shahed-131/136 і майже 40 ракет різних типів.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами Донецької, Херсонської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Харківської областей  21 людина загинула, 100 отримали поранення.

Доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні свідчить, що у травні внаслідок російських атак загинули щонайменше 436 цивільних українців - найбільше за останній рік.

Російські окупанти 03.07 вдарили по Дніпру ракетами і БпЛА, внаслідок чого 7 людей загинули, 51 отримали поранення.

Окупанти 01.07 вдень обстріляли Селидівську громаду на Донеччині, 3 людини загинули та 20 поранено.

У Полтавській області внаслідок російського удару 03.07 загинув працівник АТ «Укргазвидобування», ще троє поранені.

Допомагаючи Україні у війні проти російських загарбників, на фронті загинув волонтер та бойовий медик з Великої Британії Пітер Фуше. Під час виконання бойового завдання на Донеччині 03.07 загинув юрист і письменник з Херсонщини Василь Паламарчук.

ВІЙНА: ПОЛІТИЧНІ РІШЕННЯ, ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОРИВИ, ОПК, ДОПОМОГА СОЮЗНИКІВ

Український тил

Президент України Володимир Зеленський

  • 04.07 провів Ставку головнокомандувача, на якій заслухав доповіді про забезпечення Сил оборони дронами і РЕБ.
  • 06.07 повідомив, що Україна провела вже 53 обміни та повернула з російського полону 3310 людей.
  • 01.07 обговорив з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США напрями подальшої американської допомоги, зокрема додаткових систем ППО.
  • 02.07 телефоном привітав Марка Рютте з призначенням на посаду генерального секретаря НАТО. У розмові вони обговорили майбутню взаємодію України з Альянсом.
  • за підсумками зустрічі 03.07 з головою 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Деннісом Френсісом сказав, що найближчим часом Україна винесе на розгляд Генасамблеї ООН проєкт резолюції щодо ядерної безпеки та безпеки ядерних об’єктів України.
  • 05.07 провів нараду щодо ракетної програми.
  • 06.07 заявив, що в Україні працюють над новою морською стратегією, незабаром вона буде затверджена на РНБО.

***

В інтерв’ю агентству Bloomberg Президент Зеленський сказав:

  • Поточна ситуація на полі бою в російсько-українській війні не зайшла у «глухий кут», а натомість є проблемою, для вирішення якої потрібні інструменти.
  • Вони (команда Дональда Трампа – ред.) не можуть планувати моє життя і життя наших людей та наших дітей. Ми хочемо зрозуміти, чи будемо мати в листопаді потужну підтримку США, чи залишимося самі.
  • Українська сторона не має бажання продовжувати газовий контракт з Російською Федерацією, бо не хоче, щоб вона заробляла тут гроші.
  • припинення вогню між Україною та Росією можливе лише на зрозумілому міжнародному майданчику в присутності лідерів країн, яким довіряють.
  • ситуація на фронті залишається складною, тому що зброя, обіцяна партнерами, надходить дуже повільно, і резервні бригади просто не мають, чим воювати. У нас стоїть 14 бригад не укомплектованих.
  • вважає Андрія Єрмака одним з найпотужніших менеджерів у своїй команді та називає повідомлення про надто великий вплив керівника ОП дезінформацією.
  • Затримка фінансування державного бюджету України може трапитися лише у разі зміни політики в США.
  • від саміту НАТО він очікує рішення щодо надання Україні систем Patriot та ухвалення нових двосторонніх безпекових угод.

***

Візити до України

Візит прем’єр-міністра Угорщини до України 01.07

  • Зеленський та Орбан під час зустрічі говорили про майбутнє Європи, безпеку, міжнародне право і Формулу миру і домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми.
  • Президент України з прем’єр-міністром домовилися відкрити першу українську школу в Угорщині. Країна готова фінансувати відкриття української школи на своїй території.
  • Угорщина бажає підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною і брати участь у модернізації її економіки – Віктор Орбан, премʼєр-міністр Угорщини.
  • Прем’єр-міністр Угорщини попросив Президента України подумати над тим, щоб зробити паузу та припинити вогонь. На його думку, це могло б прискорити темп переговорів.
  • Зеленський подякував Угорщині за участь у першому Саміті миру і висловив сподівання на долучення Будапешта до підготовки другого саміту.

***

  • Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і голова Генеральної Асамблеї ООН Денніс Френсіс 02.07 у Києві обговорили питання ядерної та продовольчої безпеки.
  • Начальник Генштабу ЗС Польщі генерал Вєслав Кукула прибув з візитом в Україну.  Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський і Вєслав Кукула обговорили посилення співпраці у протистоянні збройній агресії Росії.

***

Кабінет міністрів

  • виділив облдержадміністраціям шляхом перерозподілу 2,386 млрд грн на відновлення доріг, якими користуються ЗСУ.
  • затвердив розподіл житлових субвенцій в обсязі 5,7 млрд грн на виплату ветеранам та членам їхніх сімей грошової компенсації на придбання житла.
  • ухвалив постанову, яка дозволяє закуповувати дрони вітчизняного виробництва через закритий функціонал Prozorro.

Денис Шмигаль під час робочої поїзки на Донеччину перевірив встановлення когенераційних установок. Глава уряду повідомив, що у котельнях Донецькій області планують встановити 4 енергоефективних котли потужністю по 10 МВт кожен

Інженери української компанії Compass Engineering розробили спеціальні тепловізійні прилади для виявлення дронів типу Shahed і передали їх прикордонним мобільним вогневим групам.

У першому півріччі 2024 року МОУ прийнято на озброєння, кодифіковано, допущено до експлуатації у Силах оборони України майже 480 зразків озброєння та військової техніки, і близько 290 з них – продукція вітчизняних зброярів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Міністерству оборони невідкладно поінформувати уряд про реалізацію 38 млрд грн, які держава виділила на зведення захисних рубежів.

З 17 липня вимога щодо наявності військово-облікового документа при перетині кордону стосуватиметься всіх чоловіків у віці від 18 до 60.

Міністерство оборони України від початку 2024 року кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 70 зразків безпілотних авіаційних комплексів, всі вони вироблені в Україні.

Світовий банк перевів Україну із категорії країн із нижчим за середній рівнем доходів до категорії з вищими за середні доходами у 2024-2025 фінансовому році.

Міжнародні резерви України у червні знизилися на 2,9% і станом на 1 липня 2024 року становили 37,894 млрд дол. США.

У січні-червні 2024 року порівняно із аналогічним періодом 2023-го компанії Групи Нафтогаз збільшили видобуток газу на 8% - до 7,3 млрд кубометрів.

Перший засуджений за воєнний злочин – убивство мирного жителя у Сумській області –російський військовий Вадим Шишимарін досі відбуває покарання в Україні, хоча його хотіли обміняти.

За даними порталу EnergyMap, у червні порівняно з травнем Україна збільшила імпорт електроенергії майже вдвічі - до 858,4 тис. МВт-год. Це на 6% більше порівняно з імпортом за весь 2023 рік.

Союзники і партнери

Візит української делегації до США

Глави оборонних відомств України та США, Рустем Умєров і Ллойд Остін провели 02.07 зустріч у Пентагоні, обговорили питання взаємодії, посилення партнерства, а також ситуації безпеки. Остін на зустрічі з Умєровим анонсував новий оборонний пакет на $2,3 мільярда.

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком питання євроатлантичної інтеграції, посилення обороноспроможності, енергетичну безпеку та інші важливі питання.

Міністр оборони України Рустем Умєров у складі української делегації 03.07 обговорив із Державним секретарем США Ентоні Блінкеном питання постачання систем ППО Україні та майбутній Вашингтонський саміт НАТО.

Плани на саміт НАТО та підсумки Саміту миру обговорили у Вашингтоні керівник Офісу Президента Андрій Єрмак із помічником президента США, радником з національної безпеки віцепрезидента США Філом Гордоном.

***

Уряд Сполучених Штатів 3.07 оголосив про виділенням нового значного пакету оборонної допомоги Україні, який включатиме ракети для систем HIMARS, протиповітряні перехоплювачі, артилерійські снаряди та інші озброєння. Новий пакет військової допомоги Україні міститиме озброєння й техніку на $150 млн в межах фінансування за президентськими повноваженнями, а також понад $2,2 млрд з фонду Ініціативи сприяння безпеці України.

Союзники НАТО досягли згоди щодо надання військової допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів євро (43 мільярди доларів США) наступного року.

В Україну 06.07 доставили зенітно-ракетні комплекси малого радіуса дії Mistral та боєприпаси до них, які передала Естонія.

До України незабаром буде поставлено 24 нідерландські винищувачі F-16. Точна дата не називається.

Міністерство оборони Латвії передасть Україні чергову партію безпілотників – понад 2500 штук вартістю 4 мільйони євро.

Новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер 06.07 висловив підтримку Україні та заявив, що чекає скорої зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським.

Президент Чехії Петр Павел 02.07 прийняв вірчі грамоти від новопризначеного посла України в ЧР Василя Зварича.

Голова Генеральної асамблеї Організації Обʼєднаних Націй Денніс Френсіс заявив, що не бачив жодного документа, який би підтверджував, що Росія законно посідає місце постійного члена Ради Безпеки ООН із правом вето.

Сполучені Штати наразі не мають підтверджень, які б вказували на відправку північнокорейських інженерних військ до Росії з метою їх підтримки військової агресії РФ в Україні.

Чехія передає Україні десятки когенераційних установок для виробництва електроенергії та тепла.

Король Великої Британії Чарльз III призначив лідера британської Лейбористської партії Кіра Стармера прем’єр-міністром Сполученого Королівства і доручив йому сформувати новий уряд.

Європейський Союз з 2 липня знову запровадив тарифні квоти з Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) на імпорт яєць та цукру з України.

1 липня Угорщина прийняла естафету у Бельгійського головування в ЄС та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на наступні пів року.

ПУБЛІКАЦІЇ ТА ІНТЕРВ’Ю

01.07/ Порятунок з енергокатастрофи: це складно, дорого, але він є.

01.07/ «Мирний план» Трампа: наскільки він реальний – для України, РФ та США?

01.07/ «Другий Чорнобиль» і «брудна бомба»: ядерний шантаж Кремля як зброя проти української енергетики.

02.07/ Уроки «Захисту України»: як витрачають 1,74 млрд грн.

02.07/ Воєнні жнива на Запоріжжі: і піт, і сльози.

02.07/ Ігор Терехов, мер Харкова: Те, що Харків був проросійським, – це шкідливий та навмисно створений міф

03.07/ Ситуація на Торецькому напрямку: дуже складно, але не безнадійно

03.07/ Сергій Яременко, командир 96-ї зенітної ракетної бригади: Жодна балістична ціль з початку травня 2023 року не досягла своєї цілі в межах столиці

03.07/ Скарби Криму. Повернення в Україну.

03.07/ Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту війни Офісу генпрокурора: Новий міністр оборони Росії у фокусі уваги МКС

04.07/ На евакуацію є 5-7 хвилин: як працюють «Білі янголи»

04.07/ Візит Орбана в Україну: що привозив і з чим поїхав?

05.07/ Вибори у Британії: попри програш консерваторів, підтримка України не ослабне

05.07/ Денніс Френсіс, голова Генеральної асамблеї ООН: Вторгнення Росії в Україну – це майже як порвати і викинути Статут ООН у смітник

06.07/ Бій за Трампа: як схилити на бік України потенційного президента США

06.07/ Олег Сенцов, український режисер, боєць ЗСУ: Ми готові були покласти своє життя для контрнаступу

07.07/ Єгор Чернєв, голова Постійної делегації ВР України в ПА НАТО: Захід не вбачає загрози для світу від агресії Росії

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-