РФ поширює фейки, намагаючись зняти з себе відповідальність за обстріл «Охматдиту» - ISW

РФ поширює фейки, намагаючись зняти з себе відповідальність за обстріл «Охматдиту» - ISW

Укрінформ
Російські чиновники та пропагандисти поширюють дезінформацію, намагаючись таким чином зняти з себе відповідальність за обстріл дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, 8 липня.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські чиновники та пропагандисти намагаються зняти з себе відповідальність за удар по дитячій лікарні «Охматдит», висуваючи неправдиві заяви про ракети та стан лікарні — всупереч наявним доказам», - заявили аналітики.

Зазначається, що український Центр протидії дезінформації 9 липня попередив, що різні російські пропагандистські джерела поширюють широкий спектр інформаційних операцій, щоб перекласти провину за удар від Росії, включно з неправдивими заявами про те, що Україна використовувала частину або весь госпіталь для лікування поранених українських військових, або що Україна зберігає ракети в лікарні, або, що це нібито українські ракети ППО влучили в лікарню, а не російська.

Розбір завалів лікарні «Охматдиту» / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Наслідки удару по «Охматдиту» / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Російські пропагандисти поширювали зображення ракети за секунду до того, як вона влучила в дитячу лікарню «Охматдит», а деякі російські військові пропагандисти навіть опублікували оманливі пости, в яких неправдиво стверджували, що це була українська ракета протиповітряної оборони, а не атакуюча російська ракета Х-101.

Читайте також: Рада закликала світ визнати обстріл «Охматдиту» терористичним актом

Траєкторія ракети на відео та видимий турбореактивний двигун під її корпусом збігаються з рамою російської ракети Х-101 і не підтверджують твердження, що це була ракета-перехоплювач ППО, а також ракета не виглядає пошкодженою перехоплювачами ППО.

У СБУ заявили, що серійні номери компонентів ракети збігаються з номерами інших російських Х-101, запущених по Україні.

Читайте також: На місці російського удару по «Охматдиту» побували понад 30 глав іноземних дипмісій

Як повідомляв Укрінформ, майже 40 ракет повітряного, морського та наземного базування російські війська випустили, 8 липня, по Україні. Від масованої ракетної атаки постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня «Охматдит».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-