Битва за Україну. День вісімсот шістдесят сьомий

Битва за Україну. День вісімсот шістдесят сьомий

Укрінформ
Сьогодні стартував ювілейний саміт НАТО. ЗСУ завдали удару по аеродрому Ахтубінськ, електропідстанції в Ростовській області, а також по нафтобазі в Калачі-на-Дону

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

ГУР і СБУ завдали удару безпілотниками по військовому аеродрому Ахтубінськ в Астраханській області РФ, електропідстанції в Ростовській області, а також по нафтобазі в Калачі-на-Дону Волгоградської області.

Служба безпеки України встановила нові докази, які підтверджують, що Росія 8 липня завдала удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві ракетою Х-101 – СБУ. За оцінками ООН, смертоносний удар по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві ймовірно, був спричинений прямим попаданням російської ракети.

Рада Безпеки ООН зібралась на ініційоване Україною термінове засідання через масовану ракетну атаку Росії по українських регіонах, зокрема по дитячій лікарні Охматдит. Гендиректор Охматдиту Володимир Жовнір виступив онлайн на засіданні Радбезу ООН. Він розповів деталі про російський терористичний удар на дитячу лікарню та його наслідки – ЗМІ.

***

Саміт НАТО у Вашингтоні

НАТО розпочинає ювілейний саміт у Вашингтоні. Підтримка боротьби України проти російського вторгнення посідає перше місце порядку денного. Очікується, що лідери НАТО завершать розробляти план об'єднання національних зусилб з надання допомоги силам оборони України, у скоординовану НАТО програму – Голос Америки.

Українська делегація на чолі з Президентом Зеленським прибула до Вашингтона для участі в саміті НАТО – Укрінформ. Президент України та перша леді Олена Зеленська поклали вінок до Меморіалу жертв Голодомору у Вашингтоні, там Зеленський також поспілкувався з місцевою громадою українців.

На ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні, крім кількох багатосторонніх подій за спільної участі президентів України та США, Зеленський і Байден також проведуть окремо двосторонні переговори - Джон Кірбі, радник Білого дому

Лідери країн НАТО під час саміту у Вашингтоні можуть обговорити питання про можливість збиття Польщею російських ракет, які летять у її напрямку, під час обстрілів України - Держдеп

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «На полях НАТО у нас очікується багато двосторонніх зустрічей. Пріоритетом є забезпечення системами протиповітряної оборони. І президент Байден, й інші лідери можуть бути більш рішучими, ніж це було до цього».

Дік Схооф, глава уряду Нідерландів: «Удар по дитячій лікарні у столиці України свідчить про безжальну жорстокість путінського режиму. Це чітко показує, чому ми продовжуємо підтримувати Україну: заради безпеки українців і заради безпеки Європи, а отже, і нашої країни. Росія не повинна виграти цю війну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На Куп’янському напрямку війська РФ чотири рази безуспішно намагалися штурмувати позиції наших підрозділів біля Берестового та Піщаного – Генштаб.

У Генштабі відзначають, що сьогодні ворог дещо активізувався на Лиманському напрямку - здійснив 12 атак на позиції Сил оборони поблизу Греківки, Невського, Макіївки та Тернів. Всі боєзіткнення завершилися без успіху для противника – Укрінформ.

На Харківському напрямку інтенсивність бойових дій залишається високою, за добу Сили оборони знищили там 187 російських окупантів та два ворожих танки - Юрій Повх, речник Оперативно-тактичного угруповання «Харків».

На Краматорському напрямку загарбники здійснили три безуспішні штурми поблизу Часового Яру, Григорівки та Андріївки - Генштаб

На Покровському напрямку відбулося найбільше боєзіткнень, від початку доби окупанти здійснили 29 спроб потіснити українські війська з займаних позицій у районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Тимофіївки, Карлівки, Калинового, Євгенівки, Яснобродівки, Прогресу та Новоселівки Першої – Генштаб.

У складі Військово-Морських Сил з'явився ситуаційний центр річкової флотилії.

Він відповідає за відстеження обстановки по Дніпру і притоках - від білоруського кордону і аж до Очакова – СтатКом ЗСУ.

Морська охорона Державної прикордонної служби України отримала від Сполучених Штатів швидкісні катери Metal Shark, обладнані сучасними системами навігації, керування, автоматичного пожежогасіння та камерами відео спостереження – ДПСУ

Міністерство оборони має намір впровадити у війська нову полегшену модель бронежилету – його вага становить від 7,5 до 12 кг. Нова модель відрізняється легкістю конструкції, мобільністю та зручністю для виконання маневрених дій при штурмових та спеціальних операціях – сайт відомства.

***

Наслідки ракетного удару у Києві 08.07.

Аварійно-рятувальні роботи на території лікарні "Охматдит" в Києві завершені, двоє загиблих, 32 поранених – КМВА. Станом на вечір 9 липня від російського ракетного удару у Києві загинуло 33 людини, серед яких 4 дітей, ще 120 отримали поранення.

У Шевченківському районі Києва з-під завалів багатоповерхівки, зруйнованої російським обстрілом 8 липня, вилучили тіла трьох жінок, пізніше знайшли тіло ще однієї людини. Кількість загиблих мешканців зросла до 12 – ДСНС.

Під час російського удару у Охматдиті перебували 627 дітей, восьмеро з них зазнали поранень, двоє дорослих загинули. 94 пацієнта транспортували в інші лікарні – Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я

Уповноважений Верховної Ради з прав Людини Дмитро Лубінець заявив, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) допоможе відновити пошкоджену російською ракетою лікарню «Охматдит» - Укрінформ.

Кабінет міністрів спрямував із резервного фонду державного бюджету 100 млн грн на першочергові відновлювальні роботи в лікарні «Охматдит» - сайт Уряду.

Постійна Рада ОБСЄ як постійно діючий директивний орган організації проведе у вівторок спеціальне засідання у зв’язку з ракетними атаками Росії на українські міста, зокрема, на дитячу клініку "Охмадит" у Києві – ОБСЄ.

Україна скликає позачергове засідання Ради керуючих МАГАТЕ у зв’язку із російською ракетною атакою на дитячу лікарню «Охматдит» у Києві, яка є бенефіціаром програм технічного співробітництва Агентства – Укрінформ.

Джо Байден заявив, що останні ракетні удари РФ свідчать про важливість подальшої підтримки України, тож США та союзники посилять протиповітряну оборону нашої країни – Укрінформ.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив масовану ракетну атаку РФ по українських містах, зокрема удар по київській дитячій лікарні «Охматдит» - Укрінформ.

Станом на 11:00 до закладів охорони здоровʼя не надходили скарги щодо отруєння водою від людей, які перебували в дитячій лікарні «Охматдит» у Києві після російського ракетного удару 8 липня - ЦГЗ. Поліцейські столиці перевіряють інформацію щодо можливого отруєння питної води на місці ліквідації наслідків російського обстрілу. Зазначену інформацію поліцейські виявили під час моніторингу соціальних мереж. Проводиться перевірка.

***

У Баштанському районі Миколаївської області окупанти вночі влучили балістичною ракетою по сільськогосподарському підприємству, поранення отримали два працівники – ОВА.

За час окупації Київщини росіяни взяли у полон 600 цивільних, а загалом Росія утримує в полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України - Дмитро Лубінець, уповноважений ВРУ з прав людини

Російська армія від початку повномасштабного вторгнення вбила в Україні 559 дітей і ще 1449 - завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Кабінет міністрів на засіданні у вівторок, 9 липня, упорядкував механізм централізованого друку і надсилання повісток військовозобов‘язаним поштою – сайт Уряду.

На XXXIII літній Олімпіаді 2024 року у столиці Франції честь України захищатимуть 140 спортсменів - Вадим Гутцайт, президент НОК.

Випадки примусової мобілізації чоловіків, які не досягли 25-річного віку, є порушенням закону. Відповідно до прийнятого Верховною Радою України, підписаного Президентом закону про мобілізацію чітко визначено, що під мобілізацію потрапляють громадяни України, які досягли 25 років - Дмитро Лубінець, уповноважений ВР з прав людини

Кабінет міністрів підготував низку кроків, які дозволять скоротити тривалість відключень електроенергії вже цього місяця. Ситуація в енергосистемі має покращитися у 20-х числах липня – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру бізнесмену Геннадію Боголюбову та затримало прикордонника, який сприяв йому у перетині кордону за чужим паспортом – ДБР.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під заочним триманням під вартою колишнього виконувача обов'язків голови Держгеокадастру Олександра Колотіліна, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до справи колишнього міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського – ЗМІ.

***

Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко підписала Фінансову угоду між Україною та Європейським Союзом, яка регулює отримання грантової допомоги в межах Ukraine Facility у розмірі 5,27 млрд євро протягом наступних чотирьох років – Мінекономіки.

В Україні з початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%», станом на 8 липня 2024 року, банки видали мікро-, малому та середньому бізнесу пільгових кредитів на 315,3 млрд грн, із них за минулий тиждень - на 1,6 млрд грн. – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

У Брюсселі в понеділок розпочалась перша двостороння зустріч Україна-ЄС щодо оцінки адаптації українського законодавства до права Європейського Союзу - Євроінтеграційний портал.

У проєкті тексту спільного комюніке за підсумками саміту лідерів країн НАТО йдеться про «незворотній» шлях України до вступу в Північноатлантичний альянс – CNN.

Французький президент Емманюель Макрон заявив, що Сполучені Штати та Німеччина є головними противниками вступу України до Північноатлантичного альянсу - DPA

Федеральний департамент економіки, освіти та досліджень Швейцарії (EAER) розширив санкційні списки проти Росії, додавши туди ще 69 фізичних та 86 юридичних осіб - пресреліз департаменту.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустріч зі Спікером Палати представників США Майком Джонсоном, де обговорили низку актуальних питань українсько-американського порядку денного, зосередившись на поглибленні взаємодії щодо подальшої допомоги Україні – Укрінформ.

Норвегія передасть Україні запчастини для гелікоптерів Sea King, щоб допомогти підтримати експлуатацію та технічне обслуговування вертольотів, які були передані країні Німеччиною - Бйорн Арільд Грам, міністр оборони Норвегії.

Кошти на постачання озброєння Україні, передбачені Німеччиною на цей рік, майже повністю витрачені, тому міністр оборони ФРН Борис Пісторіус просить виділення додаткових 4 мільярдів євро - Spiegel

Уряд США виділив Польщі другу пряму позику сумою $2 млрд як іноземне військове фінансування для посилення східного флангу НАТО в умовах російської агресії в Європі - Метью Міллер, речник Держдепартаменту США

Уряд Чорногорії ухвалив рішення про введення міжнародних обмежувальних заходів, визначених рішеннями Ради ЄС щодо російських пропагандистських медіа, зокрема Sputnik і RT - «Балканський оглядач».

Посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, що лідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії на тлі антизахідного розвороту грузинської влади – Укрінформ.

Прем'єр Індії Нарендра Моді приїхав до Росії та обіймався з диктатором Путіним. Зеленський назвав це "величезним розчаруванням" та "нищівним ударом по мирних зусиллях" – ЗМІ.

ВОРОГ

Путінський прессекретар Пєсков збрехав про те, що російські терористи нібито не завдавали ракетного удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. Він зухвало переклав відповідальність за теракт на українських військових – ЗМІ.

З Північної Кореї до Росії  відправилась елітна делегація з військової підготовки, яку очолює президент військового університету імені Кім Ір Сена - Reuters

Болгарська державна газова компанія «Булгаргаз» розпочала арбітражний процес проти російського «Газпром експорту», вимагаючи компенсації у розмірі 400 мільйонів євро за порушення контракту укладеного в 2022 році - Reuters.

Після зустрічі прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді та Путіна, Росія вирішила демобілізувати всіх індійців, яких окупанти завербували для війни в Україні – ЗМІ.

Російські експортери вугілля почали постачати паливо до Китаю через КНДР. Протягом квітня-травня через північнокорейський порт Раджин відвантажено 132 тис тонн вугілля – росЗМІ.

Щонайменше дюжина російських бізнесменів отримала понад 1 трлн руб. (11,3 млрд дол) за 2023 рік і в першому кварталі 2024 року у вигляді дивідендів - Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-