На Харківському напрямку росіяни концентрують зусилля у Вовчанську, біля Липців і Стариці

На Харківському напрямку росіяни концентрують зусилля у Вовчанську, біля Липців і Стариці

Укрінформ
На Харківському напрямку росіяни концентрують зусилля у Вовчанську, біля Липців і Стариці.

Про це на брифінгу 10 липня повідомив начальник штабу оперативно-тактичного угруповання "Харків", полковник Віктор Солімчук, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Солімчука, в ході повномасштабної наступальної операції росіяни хотіли швидко створити буферну зону, аби застосовувати для ударів по Харкову артилерію, що значно дешевше у порівнянні з авіаударами та ракетними обстрілами.

"В нашому випадку це не активні дії, а це повномасштабна наступальна операція, зрозуміло, що ворог не ставив собі за мету просунутися на декілька кілометрів. Найближчим завданням було створення так званої буферної зони, яка допомагала б їм контролювати і, відповідно, здійснювати вогневий вплив безпосередньо по місту Харків. Вогневий вплив з використанням артилерійських систем, що не є настільки фінансово обтяжливим, як використання авіації", - сказав Солімчук.

За його словами, наступ у травні почали злагоджені та сильно вмотивовані підрозділи, які були націлені на своєрідний бліц-криг. Штурмові підрозділи мали гарне оснащення та підготовку.

"Щодо критичних напрямків, які зараз ми розглядаємо як основні та вирішальні для нас, де ми маємо все ж таки забезпечити гарантоване знищення противника. Це Вовчанський, де тривають тяжкі бої як з нашої сторони, так і для противника. Але ситуація контрольована. Другий напрямок – на Липці, де противник намагається відновити свої наступальні дії. І третій напрямок - Стариця", - розповів полковник.

За словами Солімчука, на Харківському напрямку росіяни за час повторного наступу втратили понад 9 тисяч військових убитими та пораненими, 45 - українські захисники взяли в полон.

"За 60 діб нам вдалося стабілізувати обстановку, не дати можливість виконати завдання наступальної операції, досягти тих цілей, які ставив перед собою противник. Зрозуміло, що це все здійснено шляхом шалених зусиль, які були прикладені військовослужбовцями Сил оборони", - сказав Солімчук.

За його словами, на напрямках, на яких військам РФ вдалося тимчасово закріпитися, окупаційна армія там "докладає значних зусиль для відновлення наступальних дій".

"Противник втратив в живій силі більше 10 тисяч. Якщо провести елементарні тактичні розрахунки, то це ще 5-7 військовослужбовців забезпечення", - сказав Солімчук.

Читайте також: Російські війська за добу атакували Харківщину 28 КАБами, є загиблі й поранені

Втрати РФ у техніці сягнули кількох тисяч, стверджують в ОТУ "Харків".

"Пастка для нас - спроба розтягнути фронт, провалилася. Наразі противник сам змушений знімати підрозділи з інших напрямків. Є підтверджена інформація, що багато військових частин вже виведені з нашого напрямку, так як їхні підрозділи понесли доволі значні втрати. Виведені вони з метою перегрупування і відновлення боєздатності", - сказав Солімчук.

За його даними, росіяни перекидали на Харківський напрямок підрозділи зі східного та навіть південного фронтів.

Загалом у наступальну операцію було залучено понад 10350 військовослужбовців.

За два місяці на цьому напрямку росіяни, за інформацією ОТУ "Харків", втратили вбитими понад 2,9 тис. військовослужбовців, понад 6,5 - поранених і 45 - полонені, решта - зниклі безвісти.

За даними ОСУВ «Хортиця», це понад 90% особового складу ворога, який був задіяний на цьому напрямку.

Як зазначається, за цей час окупанти втратили у Вовчанську більшу частину своєї 138-ї мотострілецької бригади, «сточили» 83-й, 157-й танковий полки. 83-я десантно-штурмова бригада постійно несе втрати, іноді по кількадесят осіб на добу, що підтверджується полоненими, а також у радіоперехопленнях.

Як повідомляв Укрінформ, загальні бойові втрати російських військ в Україні з 24 лютого 2022 року по 10 липня 2024 року становлять близько 554 тисяч 510 осіб, зокрема 1100 осіб - за останню добу. Також Сили оборони знищили 8180 (+2) російських танків, бойових броньованих машин ‒ 15715 (+11), артилерійських систем – 15051 (+36), РСЗВ – 1115 (+0), засобів ППО ‒ 883 (+3), літаків – 361 (+0), гелікоптерів – 326 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11973 (+51), крилатих ракет ‒ 2389 (+0), кораблів / катерів ‒ 28 (+0), підводних човнів - 1 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн – 20269 (+57), спеціальної техніки ‒ 2531 (+15).

Як повідомлялося, від 10 травня триває повторний наступ на півночі Харківської області. Росіянам вдалося захопити частину Вовчанська у Чугуївському районі та деякі населені пункти у Харківському районі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-