Російські війська починають відчувати тиск українських контратак - ISW

Російські війська починають відчувати тиск українських контратак - ISW

Укрінформ
Українські військові намагаються боротися за ініціативу на полі бою в обмежених і локальних контратаках на тактичному рівні, оскільки нинішній стан позиційної війни вздовж лінії фронту не є стабільним на невизначений час.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що надходження на фронт наданої Заходом допомоги дозволило українським військам стабілізувати критичні ділянки фронту, а починаючи із середини травня цього року, українська армія проводить тактично важливі та успішні локальні контратаки на півночі Харківської області та у напрямку Кремінної у прикордонній зоні Донецької та Луганської областей.

«Українські війська ще не проводять контратаки у масштабах, необхідних для перехоплення ініціативи на полі бою, але ці тактичні українські контратаки збільшують витрати російських військ на продовження їхньої повільної, виснажливої теорії просування вперед», – зауважують експерти Інституту.

Як приклад, в ISW приводять українські контратаки на півночі Харківщини, які змусили російські війська передислокувати окремі підрозділи подалі від місць, де гіпотетично має бути їхнє централізоване командування.

Читайте також: У російській ракеті Х-101, яка вдарила по «Охматдиту», були західні компоненти - FT

В Інституті також помітили, що Росія перекинула підрозділи 810-ї морської піхотної бригади (Чорноморський флот) і батальйонну тактичну групу 9-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус «ДНР») на північ Харківської області у середині червня. Водночас інші підрозділи зазначених бригад залишалися поблизу Кринок у Херсонській області та Торецька на Донеччині відповідно, де вони вели бойові дії протягом певного часу.

Окрім цього, експерти ISW нещодавно оцінили, що російське військове командування розділяє та розгортає елементи російських повітряно-десантних формувань по всій лінії фронту. Елементи 137-го полку ПДВ воюють у Херсонській області, тоді як інші елементи полку воюють поблизу Сіверська у Донецькій області.

«Розпорошеність елементів одного і того ж ширшого формування є переконливим показником того, що ISW, що підкреслює, що лінія фронту не є такою статичною, як оцінює Путін», – вважають в ISW.

Там додали, що водночас здатність України здійснювати більш потужні та органі ззовні контратаки, як і раніше, залежить від постійної військової підтримки з боку Заходу.

Читайте також: Найкращою гарантією безпеки для України стане п’ята стаття НАТО - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, у минулому звіті ISW зазначалося, що Міністерство юстиції США оприлюднило документи щодо кількох сотень акаунтів і доменних імен у соцмережі X, які використовувалися російськими державними ЗМІ та ФСБ РФ для управління ботофермою, що поширювала дезінформацію в США та за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-