Битва за Україну. День вісімсот сімдесят перший

Битва за Україну. День вісімсот сімдесят перший

Укрінформ
Президент Чехії: В Україну з Чехії буде надходити до 100 тисяч снарядів на місяць. Голова ГУР Буданов впевнений, що росіяни знову наступатимуть з півночі

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент України Володимир Зеленський приїхав до Ірландії, зустрівся і обговорив із премʼєр-міністром Ірландії Саймоном Гаррісом продовження співпраці у розмінуванні та кібербезпеці, а також посилення роботи над двосторонньою безпековою угодою – Укрінформ.

Президент Чехії Петр Павел заявив, що в липні-серпні в Україну має надійти ще 50 тисяч боєприпасів, а з вересня до кінця року буде надходити від 80 до 100 тисяч на місяць - ČTK.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «За останні дні на всіх рівнях ми чули дуже обнадійливі меседжі щодо того, що шлях до членства є «незворотним» і що Україна буде в НАТО. Але ми не можемо чекати ще 75 років, щоб відсвяткувати вступ України. Це має відбутися раніше, а не пізніше».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов впевнений, що у найближчі місяці Росія спробує атакувати територію України з півночі -  Буданов у інтерв’ю NV

У ніч на 13 липня нафтобазу у Цимлянському районі Ростовської області підпалили безпілотники Служби безпеки України - повідомило Укрінформу джерело у правоохоронних органах. На  об'єкті, який працює на війну в Україні, зберігалися різні марки бензину та дизельне пальне загальним об‘ємом 12,5 тисяч кубометрів.

Російські окупанти на Харківському напрямку продовжують наступальні дії та готують нові підрозділи до атак у Вовчанську - Оперативно-тактичне угруповання "Харків".

Останнім часом ворог зменшив акцент штурмових бойових дій на Часів Яр. Він більше перемістився на Торецький напрямок .Більшість штурмів ворог проводить малими групами, бронетехніку застосовує мало - Назар Волошин, речник ОСУВ "Хортиця".

На Харківському напрямку загарбники 13 разів атакували оборонні рубежі українських підрозділів поблизу Вовчанська та Глибокого – Генштаб.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив 11 штурмових дій неподалік Синьківки, Вільшаної, Петропавлівки, Новоселівки, Берестового та Стельмахівки. Найбільша концентрація ворожих зусиль спостерігається у районі Берестового – Генштаб.

На Покровському напрямку від початку доби загарбники здійснили найбільшу кількість спроб потіснити українських захисників із займаних позицій у районах населених пунктів Воздвиженка, Калинове, Прогрес, Новоселівка Перша, Лозуватське, Новоолександрівка та Яснобродівка – Генштаб.

У зоні відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" від початку доби зафіксовано 57 боєзіткнень з російськими загарбниками - ОСУВ "Хортиця".

Українська розвідка уважно відстежує ситуацію навколо спільних "антитерористичних" навчань Китаю  та Білорусі на території РБ, але констатує, що додаткових загроз та провокацій наразі немає - Андрій Юсов, представник ГУР МОУ

У ніч проти 13.07 один із дронів-камікадзе типу Shahed, запущених Росією по Україні, залетів до Білорусі, у повітряному просторі якої перебував щонайменше три години. Він пролетів над територією Білорусі понад 350 км - група «Беларускі Гаюн»

У ніч на 13 липня 2024 року 4 із 5 ворожих ударних БпЛА були збиті у Донецькій та Харківській областях – Повітряні сили ЗСУ.

***

Російські військові сьогодні двічі завдали удару по селищу Буди Харківського району, 2  людини загинуло, 22 людей отримали поранення. Серед загиблих начальник Харківського районного управління ГУ ДСНС в Харківській області Артем Костиря – ОВА.

Станом на ранок 13 липня в Україні через бойові дії та технологічні порушення залишаються без електропостачання 473 населені пункти – Укренерго.

Ввечері 12 липня центр міста Мирноград Донецької області потрапило під обстріл російських окупантів, у результаті загинули три працівники підприємства "Покровськвугілля" компанії "Метінвест" - пресслужба компанії

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської та Донецької областей 7 людей загинуло, 28 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Україна поновила роботу над ратифікацією Римського статуту, є мета завершити цей процес до кінця 2024 року - Ірина Мудра, заступниця керівника ОП. 

За даними Ситуаційного центру Міноборони України, за минулий тиждень кодифікацію пройшли 29 зразків озброєння та військової техніки” – МОУ.

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з делегацією Європейського банку реконструкції та розвитку на чолі з виконавчим директором представництва ЄБРР в Україні та Молдові Арвідом Тюркнером, під час якої обговорили допомогу для нарощування розподіленої генерації – Міненерго.

На Харківщині за державною програмою «єВідновлення» придбали 489 квартир і будинків – ОВА.

Кабінет Міністрів України затвердив вигляд намогильних споруд майбутнього Національного військового меморіального влодовища (НВМК) – вони матимуть форму козацького хреста або прямокутної таблиці із заокругленим верхом - Міністерство у справах ветеранів України.

Верховна Рада планує на найближчому пленарному тижні розглянути у другому читанні законопроєкт "Про обчислення часу в Україні", який передбачає скасування переходу на літній та зимовий час – ЗМІ.

Господарський суд Тернопільської області призначив стягнути з Російської Федерації на користь ТОВ "Промислова компанія "ДТЗ" 503,36 млн грн. збитків, завданих в результаті російських ракетних ударів у 2023 році - рішення суду.

У Полтавській області за сприяння Управління верховного комісара ООН у справах біженців ремонтують чотири об’єкти тимчасового проживання ВПО, один уже готовий приймати мешканців – ОВА.

***

У маркетинговому сезоні 2023/2024, який закінчився 30 червня 2024 року, Україна експортувала 57,5 млн тонн зернових та олійних культур – Українська зернова асоціація

НЕК "Укренерго" закуповуватиме наперед послуги з підтримки енергосистеми у розподіленої генерації, що перебуває на стадії будівництва - Володимир Кудрицький, голова правління компанії

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Президент Володимир Зеленський під час візиту до США узяв участь у щорічних зборах Національної асоціації губернаторів та зустрівся з очільниками американських штатів у Солт-Лейк-Сіті - пресслужба глави держави. Зеленський наголосив на потребах України у бомбосховищах для навчальних закладів, а також у ППО та генерації електрики й закликав губернаторів американських штатів до розвитку регіональної співпраці з українськими областями.

Наступного тижня президент України Володимир Зеленський відвідає Велику Британію, де виступить у Бленгеймському палаці перед європейськими лідерами, що зберуться для обговорення ситуації в Україні, європейської безпеки та демократії - The Guardian

НАТО не має сумнівів у тому, що Північна Корея надає значну військову підтримку Росії для продовження загарбницької війни проти України – Єнс Столтенберг, генсек НАТО.

Польща звернулася до Європейської комісії з пропозицією постачати Україні енергію, вироблену з польського вугілля, за умови, що Польща не платитиме за викиди. У Єврокомісії скептично сприйняли пропозицію - Тім Макфі, речник Європейської Комісії

Варшава розглядає пропозицію Києва збивати російські ракети, що прямують до польської території, поки вони ще перебувають в українському повітряному просторі - Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі.

Дружина Президента України Олена Зеленська і представники бізнесу та філантропи Солт-Лейк-Сіті обговорила проєкти з відбудови освіти, медицини та гідного життя в Україні – ОП.

Західні спецслужби викрили змови РФ щодо здійснення вбивств, підпалів та інших диверсій у Європі проти компаній та людей, пов'язаних з підтримкою української армії - Associated Press.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський пообіцяв, що наступного року його країна збільшить витрати на оборону до 5% ВВП - Bloomberg

Майже 20 демократів з Палати представників США публічно закликали президента Джо Байдена припинити боротьбу за посаду президента на виборах 2024 року - The New York Times

Влада Аргентини визнала ХАМАС терористичною організацією та наказала заморозити фінансові активи угруповання – AP.

ВОРОГ

Путін підписав закон, за яким депутатів і сенаторів можна достроково звільнити за неузгоджений виїзд із Росії. Тепер, щоб покинути межі РФ, парламентаріям потрібно буде заздалегідь узгодити свій від'їзд зі спецслужбами – росЗМІ.

Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що європейські столиці стануть "потенційною" жертвою у тому випадку, якщо європейські країни погодяться на розміщення американських далекобійних ракет – росЗМІ. Під час саміту НАТО у Вашингтоні стало відомо, що США та Німеччина домовились про розміщення, серед іншого, ракет "Томагавк" у Німеччині з метою посилення стримування та захисту своїх партнерів по НАТО.

У російському суспільстві зростає роздратування війною в Україні: пропаганда дедалі частіше викликає невдоволення та втому, новий план Кремля щодо збільшення податків для деяких росіян погіршує ситуацію – ГУР.

Депутати Держдуми внесли на розгляд законопроект про заборону на усиновлення дітей із Росії для громадян країн, у яких дозволено трансгендерний перехід – ЗМІ.

У московському СІЗО-4 внаслідок серцевого нападу раптово помер обвинувачений у справі про розкрадання у Міноборони РФ бізнесмен Ігор Котельников – росЗМІ. Раніше цього бізнесмена заарештували як посередника у справі про хабарі стосовно екс-замміністра оборони Тимура Іванова.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-