Пам’яті волонтера і бойового медика з Британії Пітера Фуше

Пам’яті волонтера і бойового медика з Британії Пітера Фуше

Хвилина мовчання
Укрінформ
Врятував понад 200 поранених українських бійців

У мирному житті Пітер Фуше мешкав у Лондоні, працював теслярем, а до того – поліцейським. Ще у березні 2022 року він вирішив приїхати в Україну, щоб долучитися до боротьби проти російських окупантів.

Спершу британський доброволець був волонтером, допомагав створювати польовий шпиталь у Броварах під Києвом. Згодом пройшов кілька медичних тренінгів і долучився до територіальної оборони.

Пітер заснував благодійний фонд Project Konstantin (названий на честь одного з його полеглих побратимів, який загинув у боях за Херсон), він забезпечує евакуацію поранених солдатів, а також проводить медичні тренінги.

Героїзм британця не знав меж. Він врятував понад 200 поранених українських бійців, займався евакуацією мирних жителів із найнебезпечніших прифронтових міст і містечок, опікувався доставкою гуманітарної допомоги людям у цих населених пунктах.

Пітер був відомий у соцмережах тим, що записував проникливі відео зі зверненням до урядів західних країн із проханням надати Україні більше зброї. «Вчора я був британцем, сьогодні – я українець», – заявив Пітер в одному з відео. Він неодноразово повторював, що Росія здійснює в Україні геноцид.

У січні 2024 року чоловік склав присягу та офіційно долучився до лав Збройних сил як бойовий медик. Вже незабаром, у лютому 2024 року, Пітер емоційно звернувся до урядів країн Заходу та закликав їх терміново передати Україні обіцяну військову допомогу:

«Мені соромно, що я із Заходу. Що, заради Бога, ви собі думаєте, коли по краплі вичавлюєте і затримуєте так відчайдушно необхідні боєприпаси для України?»

Він також розповів про вкрай тяжку ситуацію на фронті через проблеми із затримкою західної допомоги.

«Лінія фронту сиплеться. Лівий фланг і центр. Як ви смієте не давати снарядів? Уявіть собі, що це ваших дітей так вбивають. Хоча б на мить поставте себе на місце українців. Ану, зберіться, хлопці! На *рін вашу політику та інше лайно! Підтримайте цю країну! Нас вбивають і знищують!», - писав тоді Пітер.

Чоловік загинув на полі бою. Про це стало відомо 1 липня. Про смерть бойового медика повідомили на Фейсбук-сторінці благодійного фонду Project Konstantin. У фонді зазначили, що «хоробрість і самовідданість Піта перед лицем небезпеки були незвичайними і його дії назавжди будуть закарбовані в наших серцях. Піт був більше, ніж лідером. Він був маяком надії, справжнім героєм та другом для всіх. Його мудрість, співчуття та віра в Бога надихали нас щодня». У фонді додали, що продовжуватимуть роботу, якою так захоплювався Фуше.

У Пітера залишилася 15-річна донька Нікола. За словами захисника, саме заради неї він вирушив до України.

В останню путь його провели 6 липня на Майдані Незалежності в Києві. Пітера відспівували у Києві в костьолі та поховали теж в Україні.

Сказати слова вдячності сміливому добровольцю приїхали військові ЗСУ з 67-ї окремої бригади, волонтери з Лондона, медики з Миколаєва, люди, які пройшли з Пітером дорогами російсько-української війни.

Побратим Михайло Стрипа у Фейсбуці написав: «Для нас це велика втрата, але я дякую Богу, що був особисто знайомий із цим надзвичайно сильним духом і тілом чоловіком, життєрадісним та сміливим воїном, з яким воював у Серебрянському лісі та Часовому Яру. Честь тобі, брате Пітер із Великої Британії, та слава всім британцям, американцям, литовцям, латвійцям, естонцям, чеченцям, грузинам і всім-всім іноземцям, які разом із нами, воїнами України, стоять у боротьбі з всесвітнім злом, яке іде з Росії».

Вічна Пам’ять, Вдячність і Слава Герою!

Фото: Project Konstantin, Вечірній Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-