Кіберполіція надала поради військовим щодо безпечного використання мобільних пристроїв на фронті

Кіберполіція надала поради військовим щодо безпечного використання мобільних пристроїв на фронті

Укрінформ
Кіберполіцейські та Сили територіальної оборони Збройних сил України надали рекомендації військовослужбовцям щодо безпечного використання мобільних пристроїв на фронті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна поліція України.

“Кіберполіція України та Сили територіальної оборони ЗСУ об'єднали зусилля, щоби покращити інформаційну безпеку військовослужбовців та підвищити їхню обізнаність в питаннях безпечного використання мобільних пристроїв, месенджерів та захисту від кіберзагроз”, - ідеться у повідомленні.

Зокрема військовослужбовцям рекомендують використовувати зашифровані месенджери, такі як Signal, для безпечної комунікації; регулярно оновлювати програмне забезпечення на своїх пристроях, щоб уникнути вразливостей.

Рекомендується уникати використання небезпечних месенджерів, які можуть бути перехоплені ворогом, та завжди перевіряти налаштування конфіденційності у використовуваних додатках.

Читайте також: Українців попереджають про фейкові телеграм-боти, які маскуються під енергетичні компанії

Фахівці радять не відкривати підозрілі посилання, отримані через електронну пошту або соціальні мережі, та завжди перевіряти джерело повідомлення перед тим, як клікнути на посилання.

“Підозрілі посилання можуть вести до фішингових сайтів, які викрадають особисті дані та інформацію про банківські рахунки. Відкриття таких посилань може призвести до встановлення шкідливого програмного забезпечення на пристрій, що відслідковуватиме вашу діяльність і передаватиме її ворогу”, - зауважили фахівці.

Також вони нагадали про вимкнення геолокації: геолокаційні дані можуть бути використані ворогом для визначення точного місця перебування захисника; публікація фото чи відео з увімкненою геолокацією може випадково видати позиції військовослужбовців, що створює небезпеку для всього підрозділу.

Окрім того, встановлення невідомих або неперевірених програм на комп'ютери та телефони може призвести до витоку конфіденційної інформації.

Читайте також: «Інвестиції» у криптовалюту: поліція викрила мережу шахрайських колцентрів

Шкідливі програми можуть отримати доступ до паролів, контактів та інших важливих даних, що може бути використано ворогом для подальших кібератак або завдання ударів.

Кіберполіція і сили ТрО застерігають військовослужбовців від фішингових атак та інших форм кіберзагроз.

Ворог може використовувати різноманітні методи соціальної інженерії, у тому числі діпфейки, для отримання доступу до конфіденційної інформації.

Для уникнення таких загроз не варто передавати стороннім особам та не вводити у різноманітних анкетах тризначний номер на звороті банківської картки (CVV/CVC-код); пін-код від картки; логін і пароль для входу в інтернет-банкінг; коди й одноразові паролі від банку та мобільних операторів; будь-які дані, що стосуються місцеперебування військового підрозділу, зокрема чисельність особового складу, кількість та види озброєння тощо.

Усіх захисників закликають дотримуватися рекомендацій для забезпечення своєї кібербезпеки.

Про кіберзагрози чи шахрайські дії потрібно повідомити на сайті кіберполіції.

Також для військовослужбовців та членів їхніх сімей діє гаряча лінія Міністерства оборони України, куди можна звернутися для розв'язання проблем захисників за коротким номером 1512 або 0-800-500-442.

Як повідомлялось, у кіберполіції попередили про поширення у мережі шахрайської схеми, за якою громадянам повідомляють, що старий мобільний застосунок банку нібито перестав працювати й необхідно завантажити новий.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-