Польща має необхідні умови для обслуговування усіх українських F-16 - експерт

Польща має необхідні умови для обслуговування усіх українських F-16 - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Польща має усі необхідні умови для технічного обслуговування усіх F-16, які Україна отримає від союзників.

Про це в коментарі Укрінформу заявив колишній командувач ракетних військ й артилерії Сухопутних військ ЗС Польщі, а нині голова правління приватного оборонного холдингу RBL Ярослав Крашевський, коментуючи повідомлення Президента України про позитивне рішення польського уряду, яке дозволить Україні якнайшвидше отримати літаки F-16.

“Допомога Польщі полягатиме у певних процесах підготовки цих літаків, аби вони могли діяти на українському театрі воєнних дій. Вони прилетять до Польщі, де буде проведено їх детальне технічне обслуговування, їх буде заправлено. До Польщі також прибудуть українські пілоти, буде виділено один-два дні на ознайомлення і проведення тестових польотів, а далі F-16 полетять в Україну”,- заявив Крашевський.

За його словами, Польща має три бази, де може бути проведено технічне обслуговування літаків, а, наприклад, військове авіапідприємство у місті Бидгощ WZL Bydgoszcz призначено виключно для технічного обслуговування F-16.

“Тому, можливості є великими”,- наголосив Крашевський.

Як зазначив експерт, у разі потреби, для допомоги в обслуговуванні українських літаків польська держава, крім державних компаній ОПК, може залучати приватні компанії, які мають досвід і відповідні сертифікати.

Зокрема він зазначив, що у структурі приватного оборонного холдингу RBL, яким він керує, є компанія, серед завдань якої є технічне обслуговування F-16, і вона має відповідний сертифікат від американської сторони. За його словами, у випадку потреби холдинг готовий надіслати своїх інженерів до будь-якого місця, яке визначить польська держава.

Колишній командувач ракетних військ й артилерії Сухопутних військ ЗС Польщі підкреслив, що наявність сильної ударної авіації є “ключовим фактором для перемоги України”.

“Маючи сильну, справну і швидку бойову авіацію Україна повинна дуже швидко дати раду з витісненням російських військ з власної території”,- наголосив експерт, додаючи, що йдеться про міжнародно визнані кордони України.

Найважливішим він назвав те, щоб українські F-16 мали базове озброєння, що дозволить українській армії “значно зміцнити свою систему ППО”.

На його думку, Україна для дислокації F-16 повинна використовувати аеродроми у західній Україні або ж у Польщі, "де вони будуть безпечніші".

Читайте також: Міністр оборони Нідерландів про F-16 для України: Винищувачі надійдуть найближчим часом

Як передавало агентство, Президент Володимир Зеленський повідомив у соцмережі Х, що від польського уряду є позитивне рішення, що дозволить Україні якнайшвидше отримати літаки F-16.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія використовує 300 бойових літаків проти України, і Києву потрібно щонайменше 128 літаків, щоб протистояти їм.

Фото: Defensie.nl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-