Битва за Україну. День вісімсот сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День вісімсот сімдесят дев’ятий

Укрінформ
Президент Зеленський:  у світі не існує жодної людини, яка може примусити Україну віддати свої території Росії задля швидкого завершення війни

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Російські хакери масово атакували українські Телеграм-канали – Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації. Масові публікації повідомлень провокативного характеру були зафіксовані 21 липня у низці відомих українських Телеграм-каналів.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Я вважаю, що якщо ми будемо об’єднані і будемо йти, наприклад, по формату Саміту миру, ми можемо закінчити гарячу стадію війни. Ми можемо спробувати це зробити до кінця цього року... Це не значить, що треба відвоювати силою усі (українські – ред.) території. Я вважаю, що сила дипломатії може допомогти».

Джон Болтон, колишній радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки: «Ми допомагаємо Україні, тому що в основі інтересів американської національної безпеки захист від неспровокованої агресії на європейському континенті та намагання встановити там мир і стабільність, що приносить нам незліченну користь».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На фронті минулої доби були зафіксовані 172 бойові зіткнення з російськими загарбниками – Генштаб.

Від початку доби на фронті відбулися 58 бойових зіткнень – Генштаб (станом на 16:00)

На Покровському напрямку українські захисники знищили російську інженерну систему дистанційного мінування «Земледелие» разом з екіпажем та боєкомплектом – ОСУВ «Хортиця».

На Харківському напрямку російські окупанти сім разів намагалася штурмувати українські оборонні рубежі в районі Глибокого та Вовчанська.

На Куп’янському напрямку загарбники сім разів йшли на позиції українських оборонців у районі Синьківки, Стельмахівки, Берестового й Андріївки.

На Покровському напрямку росіяни за підтримки авіації вже 23 рази намагалася потіснити Сили оборони із займаних позицій у районах Прогресу, Новоселівки Першої, Воздвиженки, Новоолександрівки, Калинового й Уманського.

Сили оборони контролюють обстановку навколо Часового Яру, ворог зазнав втрат і потребує перегрупування.– Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

Сили ППО вночі збили 35 із 39 «Шахедів» – Микола Олещук, командувач Повітряних сил. Завдяки активній протидії, ворожі ракети Х-59/69 не досягли своїх цілей. Три балістичні ракети «Іскандер-М» збити не вдалося.

***

У двох районах Київської області вночі впали уламки збитих російських ударних дронів. Влучань у житлову чи критичну інфраструктуру немає – Руслан Кравченко, голова ОВА.

Зранку російські загарбники завдали ракетно-авіаційного удару по об'єктах критичної інфраструктури Шосткинського району Сумської області – ОВА.

На війні в Україні загинув доброволець з Польщі – PAP. 22-річний Томаш Сенкала загинув 13 липня в районі населеного пункту Діброва Луганської області. Він вступив до лав Інтернаціонального легіону восени 2023 року. Вічна пам'ять герою.

У тимчасово окупованому Донецьку зупинилася подача води з Дону – Центр національного спротиву. Через відключення світла у Росії насосні станції збудованого окупантами водопроводу Дон-Донбас вийшли з ладу й водогін зупинився повністю.

У Криму через пожежу на мисі Чауда вигоріли позиції окупантів - соцмережі.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський в інтерв’ю BBC – Укрінформ:

- Путін дуже любить владу, а ще він безжалісний, що робить його небезпечним;

- у світі не існує жодної людини, яка може примусити Україну віддати свої території Росії задля швидкого завершення війни;

- зі зміною прем’єр-міністра позиція Великої Британії щодо підтримки України залишиться непохитною;

- Росія щомісяця скидає на цивільне населення України 3 500 авіаційних бомб, тому необхідно знищувати ворожі бомбардувальники на місцях їх базування;

- за умови об’єднаності та слідування формату Саміту миру можна спробувати завершити гарячу стадію російсько-української війни до кінця цього року.

***

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою скоротив граничну чисельність працівників органів Державної податкової служби майже на 3,3 тисячі осіб, водночас посадові оклади будуть збільшені - Укрінформ.

Журі XV Одеського міжнародного кінофестивалю оголосило переможців. У національній конкурсній програмі найкращий український повнометражний ігровий фільм – «Сірі бджоли», режисер Дмитро Мойсеєв. Найкращий український повнометражний документальний фільм – «Глядєлов», режисер Ксенія Кравцова.

***

У Києві стався обрив тросу на атракціоні. На момент трагічного випадку на канатній дорозі через Дніпро перебував 20-річний хлопець, його пошуки тривають – поліція Києва.

КМДА звернеться до поліції з вимогою розслідувати діяльність компанії, що експлуатує атракціон через Дніпро – пресслужба КМДА.

Прокуратура у 2021 році намагалася зупинити роботу атракціону в Києві, де обірвався трос – Київська міська прокуратура.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом знесення Садиби Зеленських у Києві попри її арешт – Офіс генерального прокурора.

***

Україна з початку року експортувала агропродовольчої продукції на 5% більше, ніж за відповідний період торік – пресслужба Української асоціації аграрного експорту.

Фонд держмайна України 15-19 липня провів 14 приватизаційних аукціонів, на яких залучив 554 млн грн – пресслужба ФДМУ. За право власності на об’єкти змагалися 52 учасники, відбулося зростання ціни активів у 2,39 раза.

В Україні через бойові дії та технологічні порушення залишаються знеструмленими 547 населених пунктів – пресслужба Міненерго.

У понеділок 22 липня графіки відключення світла будуть застосовувати усю добу – НЕК «Укренерго». З 01:00 до 05:00 діятиме одна черга відключень. Найбільші обмеження будуть з 18:00 до 23:00 – три черги відключень одночасно. В інші години обленерго будуть застосовувати дві черги відключень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Південнокорейська компанія KIND, яка допомагає розробляти транспортний майстер-план Київської області, передала фінансову допомогу національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» – ОВА.

Польські літаки МіГ-29 можуть з'явитися в Україні приблизно через пів року, що залежатиме від термінів їх заміни на американські F-35 – Януш Онишкевич, ексміністр національної оборони Польщі.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо 20 липня провів телефонну розмову із українським колегою Денисом Шмигалем, під час якої розкритикував включення Україною російської нафтової компанії «Лукойл» до санкційного списку – TASR. Фіцо заявив, що це може призвести до припинення поставок нафти, виробленої на заводі Slovnaft у Словаччині, в Україну, а вони становлять майже десяту частину всього українського споживання.

20 липня новообрана президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президент США Джо Байден в телефонній  розмові обговорили підтримку України та притягнення Росії до відповідальності за агресію – пресслужба Білого дому.

Стан здоров’я хворого на COVID-19 президента США Джо Байдена поліпшується, хоча кашель і хрипота ще зберігаються – сайт Білого дому. Байден продовжує виконувати президентські обов’язки.

Команда експрезидента США Дональда Трампа готує атаку на віцепрезидентку країни Камалу Гарріс на випадок, якщо чинний лідер Джо Байден відмовиться від участі у виборчих перегонах – The New York Times.

Будь-яка спроба демократів висунути нового кандидата у президенти замість Джо Байдена, швидше за все, наштовхнеться на юридичні проблеми, адже у кожному штаті діє своя система, і в деяких з них неможливо замінити кандидата в президенти США - ABC News. Про це сказав спікер Палати представників США від республіканців Майк Джонсон.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп у Мічигані провів свій перший передвиборчий мітинг після того, як пережив замах минулого тижня – CNN. На мітингу він заявив, що «отримав кулю за демократію».

Дональд Трамп не має гадки, як завершити війну в Україні. Про це заявив Джон Болтон, колишній радник експрезидента США Дональда Трампа з питань національної безпеки – CNN. Він зазначив, що наближеність Трампа до глави Кремля Володимира Путіна призведе до поступок на користь Росії, що будуть руйнівними для України.

Секретна служба США відмовлялася посилити охорону Дональда Трампа впродовж двох років, що передувало замаху на кандидата у президенти на мітингу в Пенсильванії минулої суботи – The Washington Post.

Угорщині загрожує паливна криза після того, як вона лишилася без російської нафти, яку транспортували через Україну нафтопроводом «Дружба» – Politico. За даними Центру досліджень енергетики та чистого повітря, лише у квітні цього року Угорщина витратила майже чверть мільярда євро на російську нафту та газ.

Азербайджан готовий допомогти ЄС з транзитом газу через Україну – Bloomberg. Україна і Євросоюз звернулись до Азербайджану із пропозицією постачати природний газ до Європи через Україну після того, як в кінці року закінчиться чинний контракт з Росією про транзит. Переговори з владою України та ЄС, а також із Росією тривають.

Німеччина працює над стратегією модернізації оборонного комплексу – Reuters. Стратегічний документ, який розробляється в декількох відомствах, міститиме положення, що дозволять прискорити затвердження будівництва заводів з виробництва озброєнь у Німеччині

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок виступила на захист запланованого розміщення американських ракет дальнього радіуса дії «Томагавк» на території країни – Tagesschau.

Німецька компанія Heller Tools продавала інструменти компаніям, пов’язаним із таємною мережею контрабанди російської ФСБ – The Financial Times. Будівельні інструменти, які продає Heller, такі як пилки та свердла для сталі або цегляної кладки, були включені до санкційних списків ЄС у грудні 2023 року.

Внаслідок технічного збою у роботі IT-систем 19 липня з ладу було виведено близько 8,5 мільйона комп’ютерів з Windows по всьому світу – ВВС.

Більшість громадян Грузії вважають головним ворогом своєї країни Росію, у порівнянні з попередніми роками цей показник зріс – NewsGeorgia.

Служба державної безпеки (СДБ) Грузії почала викликати на допит грузинських добровольців, які воювали в Україні проти російських військ – Эхо Кавказа.

ВОРОГ

У Росії чверть літаків Іл-76 вийшла з ладу через неякісні деталі – росЗМІ. П’ять з вісімнадцяти військових літаків Іл-76МД-90А вийшли із ладу внаслідок проблем із шасі через неякісні запчастини.

На аеродромі Міллерово у Ростовській області (РФ) після удару безпілотників в ніч на 20 липня пошкоджено будівлі технічно-експлуатаційної частини та склад паливно-мастильних матеріалів – «Радіо Свобода».

У РФ заявили про готовність допомогти керівній партії Грузії зберегти владу – Sova. Заступник голови Ради Федерації РФ Андрєй Клімов заявив, що Росія готова допомогти зберегти владу керівній партії «Грузинська мрія» в разі звернення Тбілісі з таким проханням до Москви.

Росія дедалі частіше використовує погано підготовлені нерегулярні військові формування в наступальних операціях проти України – Міністерство оборони Британії.

Колишній міністр спорту Дагестану Магомед Магомедов намагався накласти на себе руки в СІЗО «Матросская тишина» в Москві, його госпіталізували - росЗМІ. 67-річного Магомеда Магомедова заарештували в жовтні 2023 року. Йому інкримінують багатомільйонну розтрату бюджетних коштів.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-