У Нацгвардії створили центр управління безпілотних систем - командувач

У Нацгвардії створили центр управління безпілотних систем - командувач

Ексклюзив
Укрінформ
Командувач Національної гвардії України Олександр Півненко поінформував, що у структурі НГУ створений центр управління безпілотних систем.

Про це він сказав у інтерв'ю Укрінформу, відповідаючи на питання щодо виходу забезпечення на новий рівень, якщо у НГУ вже є власні майстерні для виготовлення безпілотників.

За словами командувача, раніше було отримано відповідні дозволи, і тепер у НГУ є змога витрачати держкошти на виробництво своїх дронів.

"FPV, зокрема, ми виготовляємо. Раніше у нас був один окремий підрозділ операторів БПЛА, тепер маємо ще два (окремий підрозділ застосування БПЛА "Крила Омеги" і "Тайфун"). Створили центр управління безпілотних систем, який займається аналізом і застосуванням. Це важливо, щоб мати змогу зберігати, аналізувати і контролювати цю роботу, підвищувати її ефективність", - сказав він.

Як розповів Півненко, з його ініціативи була створена окрема артилерійська бригада, щоб підтримувати на певному напрямку підрозділи Нацгвардії: "Ця бригада, з "Богданами" на озброєнні (самохідна артилерійська установка українського виробництва і натовського калібру 155 мм - ред.), вже непогано себе показала. Дві такі машини на напрямок достатньо, а взагалі у нас буде близько 20 систем. Для потреб Національної гвардії - більш ніж досить. Екіпажі на вісім з них уже готові".

Командувач НГУ констатував, що, окрім того, що гвардійці виконують правоохоронні задачі, вони вміють і повноцінно воювати, виконувати завдання і для посилення кордону, і безпосередньо на лінії зіткнення.

Читайте також: Роботизовані дрони вже впроваджують в окремих батальйонах - заступник Сирського

"Зрозуміло, охорона громадського порядку, охорона важливих державних об’єктів, атомних електростанцій, конвоювання - це теж наші завдання", - сказав він.

Відповідаючи на питання щодо критичної інфраструктури, зокрема щодо того, чи зараз основною метою є відбивати "Шахеди", чи охороняти її від диверсій, Півненко зазначив, що основною метою є посилювати охорону, забезпечити у разі необхідності оборону, збивати ворожі безпілотники і ракети.

"Таких контрдиверсійних задач, як виконує, скажімо, Головне управління розвідки, у нас не було. Працюємо в єдиній системі Збройних Сил, виконуємо завдання з посилення системи ППО держави. Для цього, звісно, потрібні переносні зенітно-ракетні комплекси, або системи типу "Гепард" - оце дуже дієва зброя", - заявив командувач НГУ.

Відповідаючи на питання щодо бригад "Гвардії наступу", він поінформував, що наразі всі сім бригад з "Гвардії наступу", які входять до складу НГУ, виконують завдання на різних напрямках, починаючи із Запорізького і закінчуючи Харківським.

"Позиції не втрачаємо, потихеньку забираємо назад, як от на деяких напрямках на сході. Ми створили тактичну групу, яка об’єднує дві-три бригади, може керувати ними. В Збройних Силах це не новинка, а в Нацгвардії це така перша практика. І це ефективно. Потрібна якась інформація, допомога в озброєнні, щось згоріло і треба замінити, закінчуються боєприпаси - все відбувається дуже швидко", - сказав Півненко.

Читайте також: Командувач Нацгвардії вважає, що РФ через місяць стане в оборону

Командувач НГУ зазначив, що, якщо командир бригади, наприклад, планує наступати або знає, що противник щось планує, то він видає (необхідний ресурс - ред.) зі свого резерву, щоб не було перебоїв. "Окрім того, що ми отримуємо для виконання завдань від ЗСУ, у нас завжди є резерв", - сказав він.

Як повідомлялося, Україна за кількістю безпілотних літальних апаратів не програє Росії: на полі бою тестує та застосовує понад 165 розробок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-