Польща надає Україні  вже 45-й пакет військової допомоги

Польща надає Україні вже 45-й пакет військової допомоги

Ексклюзив
Укрінформ
Варшава станом на сьогодні надає вже 45-й пакет військової допомоги Україні, в якому передбачено значну кількість боєприпасів.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів експосол України в Польщі, нині посол України у Чехії Василь Зварич.

За словами дипломата, з початку 2022 року Польща надала 44 пакети різних видів озброєння, військової техніки і боєприпасів. Загальна вартість різноманітної допомоги Збройним Силам України, у тому числі медичне забезпечення, перевищила 4 мільярди доларів США.

“У процесі реалізації тепер перебуває 45-й пакет, який складається, зокрема, із значної кількості боєприпасів для України”,- підкреслив Зварич.

Він додав, що Польща бере участь практично у всіх коаліціях зі зміцнення обороноздатності України, а в деяких, як наприклад коаліції бронетанкових сил, взяла на себе лідерство.

Дипломат також нагадав, що Польща уже передала Україні 10 літаків МіГ-29 і “працює над можливістю додаткового підсилення Повітряних сил України своїми літаками”.

«Ми маємо розуміння коли і за яких умов це може відбутися, і працюємо над цим разом з Польщею та іншими країнами-членами НАТО”,- констатував Зварич.

Читайте також: Іспанія передасть Україні у вересні нову батарею ЗРК Hawk

Як повідомлялося, безпекову угоду між Україною і Польщею 8 липня у Варшаві підписали Президент Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Дональд Туск. У ній, зокрема, передбачається “розгляд можливості передачі ескадрильї МіГ-29 без шкоди для безпеки Польщі та оперативних можливостей Повітряних сил Польщі”. Тоді під час пресконференції у Варшаві Зеленський підкреслював, що Україна дуже розраховує на ці пострадянські літаки, які модернізовано за стандартами НАТО. Своєю чергою Туск зазначав, що він не знає точної дати їх передачі Україні, оскільки зараз вони ще виконують місії з чергування у повітряному просторі НАТО.

Ексміністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич в коментарі Укрінформу висловив припущення, що польські літаки МіГ-29 можуть з'явитися в Україні приблизно через півроку, що залежатиме від термінів їх заміни на нові американські F-35.

Фото: ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-