Посол Зварич пояснив, чому Польщі вигідно збивати російські ракети над Україною

Посол Зварич пояснив, чому Польщі вигідно збивати російські ракети над Україною

Ексклюзив
Укрінформ
Рішення Польщі збивати російські ракети над територією України посилило б не лише захист українського неба, але й зміцнило би польську безпеку, оскільки збивати ракети над своєю територією в умовах мирного часу є складнішим завданням.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів експосол України в Польщі, нині посол України у Чехії Василь Зварич.

“В ситуації, коли російські ракети влітають в повітряний простір Польщі (а такі випадки, на жаль, уже мали місце), збивати їх у Польщі за законодавством мирного часу є вкрай складною процедурою. В Україні ж повітряний простір закритий для цивільної авіації, і ті смертоносні ракети, що летять в напрямку Польщі й перебувають в полі зору польських радарів, значно легше ідентифікувати і збивати ще до ймовірного входження у повітряний простір Польщі”, - підкреслив Зварич.

Він зауважив: вивчення можливості щодо збиття у повітряному просторі України російських ракет і дронів, які прямують у напрямку Польщі, передбачено безпековою угодою між Україною і Польщею.

За його словами, ця угода між Києвом і Варшавою є “однією з найбільш амбітних угод" серед тих, які Україна підписала в безпековій галузі, адже вона містить ряд елементів, яких немає в інших подібних угодах. Зокрема, в ній йдеться, власне, про можливість збиття російських ракет і дронів над територією України, створення Українського легіону на території Польщі. В ній також чітко прописано, що будь-яка форма двосторонніх зобов’язань або гарантій безпеки, наданих Україні її партнерами, не може бути альтернативою повноправному членству в НАТО.

“Членство в Альянсі таким чином визнано як найбільшу гарантію безпеки України”, - наголосив Зварич.

Читайте також: «НАТО не стане частиною конфлікту»: Столтенберг відкинув ідею збивати ракети РФ з території Польщі

Як повідомляв Укрінформ, Україна вже підписала 25 безпекових угод.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські ракети декілька разів порушували повітряний простір Польщі під час масованого ракетного обстрілу України. Востаннє російська ракета порушила повітряний простір Польщі 24 березня цього року і пробула в ньому 39 секунд. Україна віддавна просить Польщу збивати російські ракети над західною частиною території України. У Варшаві відповідають, що це питання розглядається, але остаточного рішення немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-