Керівникам «Волноваської колонії» повідомили про підозру у вбивстві полонених в Оленівці

Керівникам «Волноваської колонії» повідомили про підозру у вбивстві полонених в Оленівці

Укрінформ
Начальнику так званої Волноваської виправної колонії та його заступнику повідомили про підозру у вбивстві українських військовополонених в Оленівці у липні 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

«На цей час здобуто достатньо доказів для повідомлення про підозру начальнику так званої «Волноваської виправної колонії» та його першому заступнику у порушенні законів та звичаїв війни», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у ході досудового слідства працівники Служби безпеки встановили, що після вибуху підозрювані, попри велику кількість постраждалих, навмисно зволікали з наданням невідкладної медичної допомоги та евакуацією військовослужбовців у медзаклад.

Також вони не забезпечили належних та достатніх медичних препаратів і засобів для надання допомоги. Все це призвело до загибелі від отриманих поранень до та під час евакуації 9 військовослужбовців «Азову».

У прокуратурі нагадали, що 29 липня 2022 року, коли стало відомо про загиблих українських військовополонених в Оленівці, порушили кримінальну справу за фактом масового вбивства українських військовополонених за ч. 2 ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством).

За даними слідства, вибухи пролунали після відбою у проміжок часу між 23 годиною 28 липня та 01 годиною 29 липня 2022 року.

Згідно з отриманими даними, на той час у бараці утримувалося 193 військовополонених полку «Азов».

У результаті вибухів та внаслідок отриманих вибухово-осколкових травм, осколкових поранень тіла та ушкоджень внутрішніх органів, ушкоджень, спричинених джерелом дії термічного фактора, інших тяжких тілесних ушкоджень одразу загинув не менш як 41 військовослужбовець. Ще 9 загинули внаслідок несвоєчасного та неналежного надання медичної допомоги. Близько 150 українських військових отримали поранення різного ступеня тяжкості.

У ході розслідування слідчі та прокурори отримали показання 20 потерпілих та понад 30 свідків.

У межах провадження проведено 48 судово-медичних експертиз, у тому числі молекулярно-генетичні, а також комплексну експертизу зброї та слідів і обставин її використання.

Досліджено інформацію з відкритих джерел, а також дані розвідувальних та правоохоронних органів.

На сьогодні вдалося встановити та ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців, з них 48 – відповідно до висновків судових молекулярно-генетичних експертиз, та ще 1 загиблого – з показань потерпілих та свідків.

У ОГП наголосили: попри те, що українські військовослужбовці, перебуваючи в полоні, знаходяться під захистом Женевської конвенції, окупанти не допустили міжнародні організації до огляду місця події. Натомість вони намагалися знищити та приховати сліди злочину.

Наразі слідство у справі триває, українські правоохоронці встановлюють всіх винних у вбивстві українських військовополонених в Оленівці.

Читайте також: Росія відповість за теракт в Оленівці - Зеленський

Нагадаємо, у ніч на 29 липня 2022 року внаслідок вибуху на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120 в тимчасово окупованій Оленівці загинуло щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували там в полоні, близько 150 отримали поранення.

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-