Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто восьмий

Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто восьмий

Укрінформ
Сили оборони завдали удару по аеродрому у Липецьку. СБУ вдруге за допомогою FPV-безпілотника уразила вертоліт у повітрі

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дев’яносто восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- СБУ відпрацювала ще одну ціль за допомогою FPV-безпілотника у Курській області – уражено вертоліт в момент його польоту. Це унікальні спецоперації в історії воєн –  повідомило Укрінформу джерело в СБУ.

- Сили оборони України завдали чергового удару по російському аеродрому «Липецьк» в Липецькій області. Зафіксовано декілька джерел загоряння, виникла сильна пожежа та багаторазова детонація. Відомо, що на аеродромі «Липецьк» базуються літаки Су-34, Су-35 та МіГ-31 повітряно-космічних сил РФ – Генштаб. Результати ураження по літаках на аеродромі ще уточнюються.

- Українські каноїстки Людмила Лузан та Анастасія Рибачок здобули для України ще одне «срібло» на Олімпійських іграх 2024 в каное-двійці на 500 метрів – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Рубен Брекельманс, міністр оборони Нідерландів: «Удар росіян по супермаркету у Костянтинівці – чергове нагадування про те, чому союзники мають підтримувати Україну. Щоденно Росія нагадує нам, чому ми повинні продовжувати надавати Україні військову підтримку. І чому задля нашої безпеки ми маємо тримати російську агресію якомога далі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони завдали ударів по зенітних ракетних дивізіонах РФ на тимчасово окупованій території Донецької області. Зокрема, бойова робота здійснювалася по трьох радарах противника: двох – від комплексів С-350 та одному С-300. Підтверджено точне влучання та знищення одного радару ЗРК С-350. Щодо інших двох цілей інформація наразі уточнюється – Генштаб ЗСУ.

- Спецпризначенці ГУР 9 серпня здійснили рейд на окуповану росіянами Кінбурнську косу в Миколаївській області. Там вони знищили шість одиниць броньованої техніки ворога та ліквідували близько трьох десятків загарбників – ГУР Міноборони.

- У Вовчанську ворог здійснює підготовку до проведення штурмових дій у кварталі багатоповерхової забудови та у районі Агрегатного заводу. Для цього Росія залучила додатковий особовий склад загону «Шторм» 153-го танкового полку 47-ої танкової дивізії – пресслужба операційної зони ОТУ «Харків».

- На фронті від початку доби відбулися 59 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ.

  • На Покровському напрямку окупанти здійснили штурмові дії в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Желанного, Зеленого Поля та Яснобродівки. Сили оборони стримують натиск загарбників та відбили 12 їхніх атак,
  • На Лиманському напрямку загарбники сім разів штурмували позиції українських захисників неподалік від Макіївки, Невського й Серебрянського лісу.
  • На Сіверському напрямку протягом дня відбулися дев’ять бойових зіткнень. Ворог наступав в бік Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки.
  • На Краматорському напрямку загарбники здійснили п’ять штурмових дій неподалік від Часового Яру та Ступочок.
  • На Торецькому напрямку росіяни збільшили кількість атак до 12 – наступали біля Білої Гори, Диліївки, Нью-Йорка і Торецька. Костянтинівка й Торецьк зазнали авіаційних ударів РФ. Ворог скинув на них 16 керованих авіабомб.

- Українські сили протиповітряної оборони в ніч на 9 серпня знищили всі 27 ударних дронів типу Shahed, які Росія запустила із району Приморсько-Ахтарськ – генерал-лейтенант Микола Олещук, Повітряних сил.

- Зростання динаміки ворожих хімічних атак фіксують у Силах оборони. Противник застосовує ручні газові гранати типу К-51 та РГ-ВО. Протягом липня зафіксовано 358 випадків застосування ворогом таких боєприпасів, а загалом з початку вторгнення по 24 липня ц.р. – 3570 випадків застосування противником боєприпасів, які містять небезпечні хімічні речовини – Командування Сил підтримки ЗСУ.

***

У Пентагоні заявили, що Україна має право захищати себе, а події у Курській області відповідають політиці США – Сабріна Сінгх, заступниця речника Міноборони США.

***

Російські окупанти ймовірно ракетою Х-38 завдали удару в Костянтинівці на Донеччині по супермаркету, де знаходилось вантажне відділення Нової пошти – воно зруйноване. Також пошкоджено щонайменше чотири приватні будинки, торговельний центр, пошта, магазини, автомийка, автомобіліНа місці виникла пожежа. Відомо про 14 загиблих,  43 людини отримали поранення. Рятувальники розбирають завали – Донецька ОВА.

Після цинічного ранкового удару по «Еко-маркету» росіяни вдруге обстріляли Костянтинівку – цього разу зі «Смерчів» по приватному сектору. У результаті поранено двох цивільних – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА

Харківщина

  • У Харківській області російські загарбники вночі завдали масованого удару по житловим кварталам міста Куп’янськ та прилеглих населених пунктів, відомо про 3 постраждалих – ДСНС.
  • У Київському районі Харкова внаслідок російського авіаудару пошкоджена будівля вищого навчального закладу, постраждала щонайменше одна людина – Харківська ОВА.
  • Внаслідок російських обстрілів пошкоджено вісім автомобілів Куп’янського відділення екстреної медичної допомоги, а також приміщення, де перебувають працівники – пресслужба Харківського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

- Із селищ Цукурине, Іллінка та села Ізмайлівка Покровського району Донецької області проводитимуть примусову евакуацію дітей – Мінреінтеграції.

- Правоохоронці повідомили, що в Сумській області є потреба в евакуації близько 20 тисяч людей з 28 населених пунктів – Нацполіція.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Сумській, Херсонської областей, 6 людей загинули, серед них – дитина, 24 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. На засіданні обговорили широке коло питань - посилення ППО, фронт та далекобійні спецоперації. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про оборонні дії на напрямках, звідки Росія завдавала ударів по українській території – телеграм глави держави.

- Візит делегації парламентській делегації Палати депутатів Національного конгресу Бразилії  до Києва

  • Заступниця міністра закордонних справ України Ірина Боровець роз’яснила бачення Україною завершення агресії РФ проти нашої держави.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив з делегацією визволення українських полонених і незаконно депортованих Росією. Депутати Конгресу після візиту до дитячої лікарні «Охматдит», по якій російські війська завдали ракетного удару, висловили переконання, що щодо цього воєнного злочину варто порушувати окрему справу.

- Кабінет міністрів

- ухвалив постанову, яка звільняє митні органи від необхідності надавати забезпечення сплати митних платежів

- доручив Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури швидко опрацювати й негайно направити 2,7 млрд грн на комплексну відбудову кількох населених пунктів;

- розробив проєкт, що дозволить збільшити обсяг генерації електроенергії на Чернігівщині на 50 МВт;

- урегулював питання проведення евакуаційних заходів населення до безпечних районів у разі загроз або виникнення надзвичайних ситуацій.

- Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відвідав освітній заклад у Чернігівській області, де тривають відновлювальні роботи після руйнувань, завданих російською агресією – телеграм глави уряду.

- Під час візиту до Києва двопартійної делегації Конгресу США заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Олександр Балануца обговорив з конгресменами подальшу допомогу з боку США та її формати – Міноборони.

- Міноборони затвердило нове Положення про діяльність Міжконфесійної ради з питань військового капеланства при МОУ – пресслужба МОУ.

- Мобільний застосунок для військовослужбовців «Армія+», який запустили напередодні, менш ніж за добу завантажили 20 тисяч разів – Катерина Черногоренко, заступник міністра оборони.

- Офіс Генпрокурора фіксуватиме та передаватиме відповідним органам для проведення досудового розслідування звернення українців про спробу росіян позбавити їх нерухомості на тимчасово захоплених територіях – Мінреінтеграції.

- Детективи НАБУ проводять перевірку на можливу причетність топпосадовців до укладення тендеру на відбудову дитячої лікарні «Охматдит» за завищеними цінами за кошти благодійного фонду – Семен Кривонос, директор НАБУ.

- У бюджеті передбачені необхідні кошти для підготовки до навчального року, зокрема 2,5 млрд грн на облаштування укриттів – Мінфін.

- Перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк вручив почесні відомчі відзнаки військовослужбовцям та цивільним за розвиток безпілотних систем – пресцентр Міноборони.

- Українським виробникам БпЛА вдалося достроково виконати поставлене завдання – 1 мільйон дронів для Сил оборони вже законтрактовано – Мінцифри. За словами керівника відомства Михайла Федорова, держава зекономила понад 3,3 млрд грн завдяки новим правилам закупівлі дронів у 2024 році.

***

- Бюро економічної безпеки змінило підозру бізнесмену Ігорю Коломойському – було додано ще одну статтю – і незабаром відкриє матеріали стороні захисту для ознайомлення – БЕБ.

- Під час масштабної спецоперації у рамках розслідування щодо розкрадання понад 1,5 млрд грн, виділених на потреби оборони, правоохоронці провели 65 обшуків та повідомили про підозри 28 службовцям по всій Україні – Офіс Генпрокурора.

- На Донеччині розпочався судовий процес у кримінальній справі щодо митрополита, настоятеля Свято-Успенської Святогірської лаври УПЦ МП Арсенія, якого підозрюють у здачі окупантам позицій ЗСУ – Галина Прищепа, керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

***

- Товарообіг України становив $61,7 млрд за сім місяців 2024 року, збільшившись на $9 млрд за липень – пресслужба Держмитслужби.

- Інфляція в Україні протягом липня 2024 року впала до 0%, відносно червня – Держстат.

- Україна офіційно почала реструктуризацію боргу. Мінфінан оголосив про умови обміну старих бондів на папери нового випуску – Мінфін.

- Українські аграрії станом на 9 серпня зібрали понад 30,6 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагро.

- Фонд держмайна України реалізував на приватизаційному аукціоні ДП «Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» за 25,8 млн грн; додатково покупець має сплатити 5,16 млн грн ПДВ – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

- Із чорноморських портів України за рік вийшло 2290 суден, які перевезли 63 мільйони тонн вантажу –  Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Попри події біля Суджі у Курській області транзит газу європейським замовникам відбувається у штатному режимі – ТОВ «Оператор ГТС України». Українська газотранспортна система успішно пройшла незалежні стрес-тести у 2023 і 2024 роках, де моделювалася робота, зокрема, в умовах відсутності транзиту газу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністерство оборони Литви заявило, що готує в серпні «солідний» пакет військової допомоги Україні. До нього увійдуть бронетранспортери М113, зенітно-ракетні комплекси та всюдиходи – сайт литовського оборонного відомства.

- Україна зацікавлена в тому, щоби її громадяни добровільно поверталися з-за кордону захищати Батьківщину, а силоміць повертати чоловіків ніхто не хоче – Василь Зварич , посол України в Чеській Республіці.

- Міністерство оборони України замовило у компанії Rheinmetall поставку восьми додаткових станцій передових хірургічних бригад (FST) для українських збройних сил. Замовлення є частиною ініціативи Федерального уряду Німеччини – Європейська правда.

- Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відмовляється виконувати рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту Путіна, якщо той прибуде в жовтні на інавгурацію новообраної глави держави Клаудії Шейнбаум – Reuters.

- Офіс прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу заявив, що ізраїльська делегація візьме участь у переговорах з ХАМАСом щодо припинення вогню в обмін на звільнення заручників – Times of Israel.

- Лідери Сполучених Штатів, Єгипту й Катару закликали в четвер Ізраїль і ХАМАС провести переговори 15 серпня щодо доопрацювання угоди про припинення вогню і звільнення ізраїльських заручників – сайт Білого дому.

- Віцепрезидентка США Камала Гарріс випереджає кандидата на президентську посаду від Республіканської партії Дональда Трампа вже на п’ять відсотків – Reuters.

- Американський телеканал ABC підтвердив проведення 10 вересня перших дебатів між кандидатами у президенти США колишнього президента Дональда Трампа з діючою віцепрезиденткою Камалою Гарріс – CNN.

- Мінфін США 9 серпня оголосило про новий пакет санкцій проти режиму Олександра Лукашенка до четвертої річниці сфальшованих президентських виборів у Білорусі – Европейська правда.

- Канада запровадила санкції проти 10 громадян Білорусі та 6 білоруських компаній й організацій, відповідальних за порушення прав людини у країні та залучених до підтримки російського вторгнення до України – МЗС Канади.

- Компанія «Хуавей Україна» та Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» підписали договір про передачу технічного обладнання для двох нових лабораторій ВНЗ в рамках проекту багаторічної співпраці – пресслужба «Хуавей Україна».

- Група західних страховиків забезпечила покриття для танкерів, що перевозять російську сиру нафту, після того, як багато представників сектору відмовилися від цього через побоювання порушити цінові обмеження, які були введені з боку G7 – Reuters.

- Ціна на природний газ у Європі зросла у п'ятницю до 40,58 євро за мегават-годину (МВт-год.), що є найбільшим значенням із грудня 2023 року – АРА.

- США відправили на Близький Схід винищувачі F-22 для стримування можливої ескалації насильства у регіоні – Центральне командування США.

ВОРОГ

- Путін 8 серпня підписав більш як десяти репресивних законів, які запроваджують нові обмеження для різних категорій громадян – Радіо Свобода.

- Російська вугільна галузь за перші п’ять місяців 2024 року показала падіння сукупного чистого прибутку на 96,3%, до 9,1 млрд рублів. За підсумками перших чотирьох місяців показники дорівнювали відповідно -93% або 14,3 млрд рублів, тобто негативна динаміка спостерігається місяць до місяця – росЗМІ.

- У РФ почалося блокування захищеного месенджеру Signal, його неможливо відкрити без VPN або включення режиму обходу блокувань – «Важные истории». З повідомленням росЗМІ, підконтрольна Кремлю корпорація VK почала розробку нового «національного месенджера», щоб замінити WhatsApp, який російська влада може заблокувати цієї осені

- Росіяни активізували колцентри для поширення дезінформації та спроб вербування українців для здійснення підпалів автомобілів військовослужбовців за завданням спецслужб РФ – ЦПД.

- За підсумками червня, сума боргів росіян за кредитами у банках перетнула позначку в 40 трильйонів рублів – росЗМІ. За перший місяць літа борги росіян перед кредиторами зросли на 1 трильйон рублів, що викликане згортанням пільгової іпотеки та змінами в програмах.

- Для громадянки США та Росії Ксенії Кареліної, яку в РФ судять за «держзраду» через переказ на суму $50 в український фонд, обвинувачення запросило 15 років позбавлення волі – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-