Перші литовські безпілотники можуть надійти в Україну у вересні - Міноборони

Перші литовські безпілотники можуть надійти в Україну у вересні - Міноборони

Укрінформ
Перші FPV-безпілотники литовського виробництва мають надійти в Україну у вересні.

Як повідомляє LRT, про це заявило Міністерство оборони Литви, передає Укрінформ.

«Планується, що перші FPV-безпілотники, які будуть закуплені (у литовських виробників), можуть бути передані Україні вже в другій половині вересня», - зазначають у відомстві.

Минулого тижня стало відомо, що бойові безпілотники п'яти литовських виробників пройшли випробування Міноборони України у фронтових умовах і будуть відправлені в Україну.

Це була друга спроба, оскільки перший тест литовські безпілотники не пройшли. За даними міністерства, FPV-безпілотники восьми литовських компаній випробовувалися в Україні у два етапи, і технічні проблеми виникли на початковому етапі польотів в оперативному середовищі.

Міністр оборони Лаурінас Кащюнас заявив, що Литва розглядає можливість закупівлі БпЛА у виробників, які пройшли випробування. «У майбутньому практику тестування безпілотників в Україні перед закупівлею планується продовжити», - заявили в міністерстві.

За словами Кащюнаса, наразі планується поставити Україні безпілотники литовського виробництва на суму 5 мільйонів євро і виділити до 3 мільйонів євро на потреби Збройних сил Литви. Решту коштів у межах програми на 10 мільйонів євро буде спрямовано на закупівлю розвідувальних безпілотників для України.

Читайте також: Литва передає Україні 14 бронетранспортерів М113

На початку липня Литва підписала контракти на загальну суму 36 мільйонів євро на придбання різних типів безпілотників у литовських, латвійських та естонських виробників. Міністерство оборони Литви очікує, що більша частина безпілотників буде поставлена цієї осені, а решта прибуде на початку 2025 року.

Закупівлі здійснюються в прискореному режимі, щоб посилити можливості безпілотників і якнайшвидше інтегрувати їх до складу Збройних сил Литви.

Як повідомлялося, Міністерство оборони Литви у серпні надасть Україні новий пакет військової допомоги, в який увійдуть, зокрема, системи ППО малої дальності.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-