Пам’яті Героя України, полковника Михайла Матюшенка, який очолював «Привидів Києва»

Пам’яті Героя України, полковника Михайла Матюшенка, який очолював «Привидів Києва»

Хвилина мовчання
Укрінформ
Пілот навчав «Привидів Києва» й разом із ними захищав небо столиці

Полковник ВПС ЗСУ Михайло Матюшенко на позивний «Дід» був пілотом найвищої категорії, його досвід бойових польотів перевершував у рази багатьох інших таких фахівців.

Пілот загинув під час виконання бойового завдання у повітряному бою в небі над Чорним морем 26 червня 2022 року. Це з’ясувалося згодом, а спочатку він вважався зниклим безвісти. Закоханого в небо 61-річного Михайла знайшли біля берегів Болгарії лише через кілька місяців. Прощалися з військовим льотчиком, який загинув при визволенні острова Зміїний, 3 жовтня 2022 року в Бучі на Київщині. 

«Багато разів – головний пілот «борту номер один», якому довіряли президенти України. Кращий, фаховий пілот найвищої категорії, який керував у небі будь-яким судном – цивільним чи бойовим: АН, Airbus, Boeing, Falcon, СУ, МіГ, Іл, ТУ. Кращий вчитель для майбутніх «асів неба», бойових пілотів і штурманів», – написав про Михайла Матюшенка військовий капелан і волонтер Анатолій Кушнірчук у перші роковини загибелі полковника. 

Михайло народився 8 січня 1961 року в Харкові. В юності займався плаванням, став майстром спорту, працював дитячим тренером. Закінчив Харківське вище військове училище льотчиків імені Грицевця з червоним дипломом. Згодом заочно – московську військово-повітряну академію імені Гагаріна. До 1991 року служив у різних куточках Радянського Союзу. У 2014 році як волонтер бував на східних фронтах. До 2018 року працював льотчиком-інструктором в одній з військово-авіаційних бригад України. Потім займався сільськогосподарською авіацією, трохи пізніше – пасажирськими перевезеннями.

Повномасштабна війна покликала льотчика стати на захист України. 5 березня 2022 року, за словами дружини Лариси, вона з донькою та онуком попрямували на авто на захід країни, а чоловік – до військового аеродрому у Василькові.

Великий досвід пілота найвищої категорії та непідробна любов до рідного краю – переважили вік і всі інші фактори. Хоча позивний йому дали все ж «Дід», а насправді молодим колегам був за батька.

Спочатку після повернення до ЗСУ Михайло Матюшенко став інструктором 40-ї бригади тактичної авіації, відомої як «Привиди Києва». Майже цілодобово легендарний льотчик разом зі своїми учнями оберігав небо української столиці й утримував перевагу в повітрі. З приходом полковника Матюшенка до керівництва 40-та бригада тактичної авіації не зазнавала втрат у повітрі – всі пілоти із «Київських привидів» поверталися живими.

«Їх ескадрилья наводила жах на пілотів ворожих літаків у небі над Києвом і не тільки. Пізніше їх назвуть «Привид Києва». Усі їх героїчні польоти буде знати увесь Київ та вся країна. Знати, пишатись, надіятись на перевагу у повітрі і перемогу», – написав Анатолій Кушнірчук.

Навесні 2022 року військовий вирішив перейти до 7-ї авіаційної бригади імені Петра Франка, що базувалася у Старокостянтинові. Там особовий склад зазнав величезних втрат, що й підштовхнуло Михайла до переведення. За час його служби в 7-й бригаді було успішно здійснено операцію на складному напрямку в районі Високопілля. Це дало змогу Сухопутним військам ЗСУ продовжити просування.

«Михайло був військовим льотчиком, очільником «Привидів Києва». Вірно та мужньо захищав українське небо від російської погані. Був відданий своїй справі та Україні», – констатував міський голова Бучі Анатолій Федорук 6 серпня 2023 року, коли Президент Володимир Зеленський нагородив полковника Матюшенка званням Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Нагороду дружина та донька захисника символічно отримали у день Повітряних сил ЗСУ.

Льотчики не вмирають, вони просто злітають в небо та іноді не повертаються. «Ми відчуваємо, що він з нами. Відчуваємо його участь у нашому житті, – каже дружина Героя Лариса. – Його мрія про вільну Україну обов’язково здійсниться! Ми переможемо! Слава Україні!»

Герою – слава і подяка!

Фото: Фейсбук-сторінка Лариси Матюшенко, Фейсбук-сторінка Анатолія Федорука

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-