Україна не прагне захопити Курську область, а хоче захистити людей на своїй території - МЗС

Україна не прагне захопити Курську область, а хоче захистити людей на своїй території - МЗС

Укрінформ
Метою операції Сил оборони України в Курській області РФ є не захоплення чужих територій, а збереження життя наших людей і захист території України від російських ударів. Дії України є абсолютно легітимними, а ЗСУ не порушують міжнародного гуманітарного права.

Про це заявив на брифінгу речник МЗС Георгій Тихий, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Речник МЗС зазначив, що на Ставці Верховного головнокомандувача головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський доповів, що ЗСУ контролюють близько 1000 квадратних кілометрів території РФ.

"Я хочу підкреслити, що, на відміну від Росії, Україні чуже не потрібне. Україна не зацікавлена в тому, щоб забрати територію Курської області, але ми хочемо захистити життя своїх людей", - сказав Тихий.

У цьому контексті він нагадав, що з району Курської області від початку літа лише по районах Сумської області України було завдано більше 2 тис. ударів - "це РСЗВ, це ствольна артилерія, дрони, 250 керованих авіабомб, більше сотні ракет".

"На жаль, в України немає достатньо можливостей завдавати далекобійних ударів наявною зброєю, щоб захиститися від цього терору - немає поки що відповідних рішень, на яких ми наполягаємо. Тому є потреба за допомогою Збройних сил проводити звільнення цих прикордонних районів від російських військових контингентів, які завдають ударів по Україні або прикривають терор проти українців. Ми досягаємо відповідних цілей у Курській області. Будемо продовжувати це робити так, як необхідно для безпеки та захисту України", - зазначив речник МЗС.

Читайте також: Російські полонені з Курської області просять обміняти їх на азовців

Він також наголосив, що військова операція ЗСУ в Курській області допомагає фронту, не дозволяючи РФ перекидати додаткові підрозділи у Донецьку область і ускладнюючи її військову логістику.

"Окремо відзначу, що Збройні сили України - це цивілізована європейська військова сила, яка повністю дотримується законів і звичаїв ведення війни та міжнародного гуманітарного права. Цілями Сил оборони України є лише військові сили і військові контингенти. Мета цієї операції - це збереження життів наших людей і захист території України від російських ударів", - акцентував Тихий.

Речник МЗС навів заяву Президента Зеленського, що Росія принесла цю війну на територію України і цілком справедливо, що тепер ця війна повертається на територію Росії.

"Чим швидше Росія погодиться на відновлення справедливого миру, зокрема на основі Формули миру, яка до цього миру веде, тим швидше припиняться рейди Сил оборони України на територію Росії. А поки Путін цю війну продовжує, він буде отримувати від України такі відповіді, яких Україна потребує. Це абсолютно легітимні дії України, зокрема, в рамках реалізації права на самозахист згідно зі Статутом ООН", - підкреслив він.

За словами Тихого, вже є дані, що у Москві дуже занепокоєні тим, що операція Сил оборони відбувається без порушень міжнародного гуманітарного права, які вони дуже хотіли б використовувати у своїй пропаганді. Тому є обґрунтовані підозри і побоювання, що такі інциденти Росія може спробувати сфабрикувати, у тому числі з можливим переодяганням в українську форму російських військових, зауважив він.

"Ми активно застерігаємо наших партнерів бути готовими до такого розвитку подій, якщо такі спроби з боку Росії будуть, зберігати пильність і не піддаватися на ці пастки російської пропаганди", - резюмував речник МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що Сили оборони продовжують проведення наступальної операції на території Курської області. Наразі ЗСУ контролюють близько 1000 квадратних кілометрів території РФ.

у своєму звіті Інститут вивчення війни зазначив, що операція ЗСУ в Курській області дозволила українським військам принаймні тимчасово перехопити ініціативу на полі бою на одній ділянці фронту і протистояти російській ініціативі по всій території воєнних дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-