Пам'яті поліцейського Олександра Лемака

Пам'яті поліцейського Олександра Лемака

Хвилина мовчання
Укрінформ
Не мав страху і був людиною зі стержнем

Поліцейський Олександр Лемак загинув 21 жовтня 2022 року під час штурму позицій російських військ у Бахмуті. Йому було 37 років.

Олександр народився 15 листопада 1984 року в Озерах Полтавської області. 

З 2014 року чоловік добровольцем розпочав службу у батальйоні поліції «Золоті ворота» у столиці, згодом працював у полку поліції особливого призначення «Київ». Він часто їздив у бойові відрядження на Донеччину, де разом із побратимами боронив Україну від росіян.

Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, Олександр вступив до штурмового полку Нацполіції України «Сафарі» і влітку 2022 року відправився на Донеччину.

Загинув 21 жовтня 2022 року у Бахмуті. Того дня поліцейський виконував бойове завдання зі штурму позицій окупантів та потрапив під артилерійський обстріл.

«Нас тоді було п'ятеро, і наша група домовилася повністю триматися разом. Але коли почався артобстріл, Сашко вирішив для того, щоб швидше покинути зону ураження, пройти далі по території. І тоді, коли він забіг за будинок на одну з вулиць, туди прилетів снаряд. І він отримав поранення у голову. Його швидко звідти евакуювали і привезли у військово-польовий госпіталь. Там лікарі 40 хвилин робили все можливе і неможливе, щоб його врятувати. Але нічого не допомогло, він помер», - зазначив колега правоохоронця із позивним «Фес».

За словами побратима із позивним «Юрист», Олександр любив спорт.

«Він був справжнім спортсменом і залучав і нас до занять із боксу, бо дуже добре йому давався цей вид спорту. Взагалі він постійно займався спортом і іншим казав про те, що ним потрібно займатися», - заявив він.

«Юрист» сказав, що Олександр був відважним і відповідальним чоловіком: «Він виконував поставлені перед ним завдання і при цьому практично ніколи не сперечався. Але після виконання завдання висловлював свої погляди, якщо щось було не так — у цьому разі він казав, що певні речі потрібно робити по-іншому».

За його словами, у очах Олександра ніколи не було страху і він був людиною зі стержнем.

«Він дуже любив читати, особливо захоплювався військовою історією. Дивився програми на цю тему і любив розказувати нам історичні факти. І, окрім боксу, займався йогою», - каже його колега Дмитро.

Через росіян життя поліцейського передчасно обірвалося і він не встиг здійснити свою заповітну мрію - одружитися та створити дружню сім’ю…

Указом Президента Володимира Зеленського №81/2023 від 15 лютого 2023 року старшого сержанта поліції було посмертно нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни».

В пам'ять про Олександра Лемака 15 липня 2023 року в Озерах відбулася церемонія відкриття меморіальної дошки на місцевому ліцеї.

А 23 січня 2024 року Кобеляцька міськрада ухвалила рішення про найменування однієї із вулиць у селі Озери на честь воїна.

«Дуже його шкода. Ми його будемо завжди пам’ятати», - зазначив колега Дмитро.

Вічна пам'ять Герою!

Фото: Нацполіція, сайт PTV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-