У Курській області ЗСУ сформували «буферну зону», планують відкриття гуманітарних коридорів

У Курській області ЗСУ сформували «буферну зону», планують відкриття гуманітарних коридорів

Укрінформ
Учасники наради у Президента Володимира Зеленського обговорили доступ представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, ООН та інших неупереджених міжнародних організацій до сформованої ЗСУ "буферної (санітарної) зони" на території Курської області.

Як передає Укрніформ, про це в Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, він "долучився до наради Президента України Володимира Зеленського, на якій обговорювалися питання стабілізаційних заходів у Курській області".

Як наголосив омбудсмен, у реалізації свого права на самооборону, відповідно до статті 51 Статуту ООН, Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися усіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права, "тож наші військові у цілях самооборони сформували "буферну (санітарну) зону" на території Курської області".

Відео: Офіційний канал Президента України Володимира Зеленського

Учасники наради обговорювали гарантії безпеки на цій території. Це стосується дотримання Україною міжнародного гуманітарного права, Гаазьких конвенцій 1907 року та Женевських конвенцій. Українські військові повністю дотримуються цих зобовʼязань.

"Також на нараді обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших неупереджених міжнародних організацій у здійсненні гуманітарних заходів. У "буферній зоні" повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів", - наголосив Лубінець.

Читайте також: Тиждень Курської операції: про глибину прориву й зону контролю

Міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук за результатами наради зазначила у Фейсбуці, що у створеній "зоні безпеки" в Росії перебувають цивільні росіяни, які під захистом міжнародного гуманітарного права. Відповідно, військові ЗСУ планують:

  • проведення гуманітарних операцій, щоб підтримати цивільних у межах зазначеної зони;
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних як у бік Росії, так і в бік України;
  • допуск міжнародних гуманітарних організацій із метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, Президент провів нараду щодо ситуації у Курській області РФ, на якій, зокрема були обговорені питання безпеки, гуманітарної допомоги, створення за необхідності військових комендатур.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-