ГУР презентувало фільм про полеглого Героя України Валерія Чибінєєва

ГУР презентувало фільм про полеглого Героя України Валерія Чибінєєва

Фото, відео
Укрінформ
Головне управління розвідки Міністерства оборони України до Дня незалежності у межах проєкту "Видатні розвідники" презентувало фільм про полеглого Героя України Валерія Чибінєєва.

Презентація відбулася в Укрінформі.

Автор фільму Тарас Шако розповів, що вирішив реалізувати цю ідею, бо його дуже вразила історія Валерія Чибінєєва. «Вона не може не вражати. Валерій Чибінєєв — це людина з великим серцем, справжній лицар, чия сміливість, винахідливість, доброта, вчинки, життєвий і бойовий шлях надихають зараз і надихатимуть у майбутньому молодих громадян України», - розповів Шако.

Один із фрагментів фільму — розповідь про останній бій Валерія Чибінєєва, який відбувся під Києвом у Гостомелі 3 березня 2022 року.

«У цьому бою він був озброєний снайперською гвинтівкою Barrett 50 калібру, - розповів у фільмі офіцер ГУР МОУ, Герой України з позивним Філософ. - Він розмістився прямо на даху зупинки, зайняв вогневу позицію. Упродовж бою він зміг відстріляти близько 100 бронебійних боєприпасів. Усі російські БМД, які були зупинені на блокпосту в Гостомелі, мали пробоїни саме від снайперської гвинтівки Валєри».

За словами Філософа, у той момент усі розуміли, що це - момент виживання: або вороги зайдуть у Київ, або не зайдуть. Кожен такий локальний бій вирішував долю столиці.

«Валєра, враховуючи, що у нього закінчилися боєприпаси, висунувся сам на блокпост і продовжив бій уже зі своїм автоматом. Це був день його народження, 3 березня. Коли колона була розбита, ми пішли дочищати. Противник вів хаотичний вогонь з окопу і двічі влучив у Валєру...» - розповів Філософ про останній бій Героя.

У стрічці згадуються й інші подвиги Валерія Чибінєєва, адже бити ворога він почав ще 2014 року. Воював у районах Лимана, Краснодона, Савур-Могили, Ізвариного, Довжанського, Кожевні, Авдіївки.

Одного разу, як розповідає його побратим із позивним Іванич, поблизу Довжанського Валерій зайшов до ворога з тилу. «Він один, а їх — шестеро. Почав віддавати команди, ніби з ним ще хтось є, а насправді сам був. Він наказав скласти зброю, і вони послухалися. Ось так хитрістю Вікторович тоді взяв у полон шістьох», - згадав у фільмі Іванич.

Читайте також: У Києві пропонують назвати вулицю іменем офіцера-розвідника Валерія Чибінєєва

У квітні 2019 року у бою з російськими окупантами загинув рідний брат Валерія Чибінєєва Роман. Валерій, як розповіли його побратими, тяжко переживав втрату брата, бо у них не було родини, обоє виховувалися в інтернаті.

А сам Валерій створив сім’ю. За день до останнього бою його дружина Катерина, яка була присутня на презентації, повідомила йому, що вагітна. «Я хотіла сказати йому про це 3 березня, коли у нього день народження, але не втрималася, і відправила повідомлення раніше, 2 березня», - розповіла Катерина. Тепер вона ростить їхню донечку.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони з нагоди Дня Героїв презентували проєкт «Видатні розвідники», цикл відкрила історія Героя України Олександра Чуба.

Фото Кирила Чуботіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-