На Харківщині ворог значно зменшив застосування тактичної авіації - ОТУ «Харків»

На Харківщині ворог значно зменшив застосування тактичної авіації - ОТУ «Харків»

Укрінформ
Після початку Курської операції у Харківській області спостерігається полегшення у питанні дії тактичної авіації росіян.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав речник ОТУ «Харків» полковник Віталій Саранцев, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми відчули полегшення лише у тактичній авіації. Тобто, противник на нашому напрямку значно зменшив її застосування. Так, якщо у нас попередні періоди були із застосуванням по 30-50 КАБів на добу лише на нашому відтинку фронту, то, наприклад, за вчорашню добу ворог двічі завдавав авіаудари, застосувавши 4 КАБи і 11 некерованих авіаракет. Це значно менше, ніж за попередні періоди, можна сказати, що у рази менше», - зазначив він.

За його словами, це означає, що противник повністю відмовився від застосування тактичної авіації - він активно її застосовує на інших напрямках фронту, зокрема на Сумщині.

Читайте також: На напрямку Глибоке-Липці ворог використовує штурмові групи як «приманку» - військові

Саранцев додав, що тут не можна говорити про якийсь брак авіації. «Противник все ще має певний наступальний потенціал і, звичайно, ще має ті літаки, якими може здійснювати вильоти і застосовувати їх проти Сил оборони на найбільш важливих для себе напрямках», - зазначив речник.

Говорячи про зміни на їхній ділянці фронту після початку Курської операції, він поінформував, що у певні дні ворог активізує застосування FPV-дронів.

«Зазвичай він у середньому завдає 30-40 ударів за допомогою дронів-камікадзе за добу. В окремі дні цих ударів може бути і 50, і 60. На деяких напрямках, зокрема на напрямку Липці-Глибоке, у деяких підрозділах противника спостерігається значне зниження морально-психологічного стану», - повідомив Саранцев.

Речник пояснив, що особовий склад РФ відмовляється виходити на бойові завдання, виконувати спецзавдання, якими можуть бути доставка боєприпасів, провізії, медикаментів на передові позиції тощо.

«Цими завданнями може бути і евакуація втрат, чим вони майже не займаються. Тобто, вони не те що не вивозять своїх поранених, а не вивозять і загиблих. Зараз спекотна погода, і це провокує певну кризу у санітарно-епідеміологічній ситуації», - зазначив він.

Відповідаючи на запитання, чи вдається на його ділянці фронту брати полонених, Саранцев зауважив, що на Харківщині ситуація із цим не така, як у Курській області, такої масової здачі росіян у полон, як на Курщині немає.

Читайте також: Наразі є певні «позитивні моменти» щодо витіснення росіян із Харківщини - військові

«Якщо такі випадки є, то вони носять поодинокий характер. Наприклад, минулого тижня, якщо я не помиляються, було 2 полонених, одного із них вдалося захопити у полон із застосуванням дрона», - сказав речник.

Як повідомлялося, наступальна операція Сил оборони України в Курській області РФ розпочалася 6 серпня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-