Битва за Україну. День дев’ятсот чотирнадцятий

Битва за Україну. День дев’ятсот чотирнадцятий

Укрінформ
Росіяни б’ють з танків, ствольної артилерії і мінометів по своїх же населених пунктах у Курській області РФ

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот чотирнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

По території Курської області РФ росіяни продовжують бити з танків, ствольної артилерії і мінометів, а також бомбардують райони своїх же населених пунктів КАБами – Генштаб ЗСУ.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила, що Сполучені Штати й надалі будуть підтримувати Україну в її боротьбі за свободу – соцмережа Х Камали Гарріс.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Ми не готові використовувати наші території як один із варіантів пропозиції. Ми не міняємо людей на пропозиції і території на пропозиції, наші цінності і нашу свободу, нашу демократію ми не готові цим жертвувати».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Від початку повномасштабної війни Росія випустила по Україні близько 10 тисяч ракет різних типів та понад 33 тисячі керованих авіаційних бомб – фейсбук Зеленського.

Командувач Національної гвардії України бригадний генерал Олександр Півненко відвідав підрозділи НГУ, котрі виконують бойові завдання на території Харківської області і нагородив 40 нацгвардійців, які виявили мужність, стійкість і відвагу під час виконання бойових завдань – фейсбук Півненка.

Бійці Державної прикордонної служби України знищили на Краматорському напрямку зенітно-ракетний комплекс російських військ «Стріла-10» та ворожий танк Т-62 – ДПСУ.

Російські загарбники продовжують штурмувати позиції українських захисників. Загалом, від початку доби відбулося 68 бойових зіткнень – Генштаб.

  • На Покровському напрямку росіяни здійснили 17 штурмових дій у районах семи різних населених пунктів. 11 з цих атак проходили біля Калинового та Новогродівки. Де, до того ж, ворог задіював для ударів вертольоти Ка-52, також кидав КАБи по районах Олександрополя і Галицинівки.
  • На Курахівському напрямку загарбники 10 разів атакували поблизу Карлівки, Невельського, Первомайського, Георгіївки та Костянтинівки.
  • На Лиманському напрямку противник штурмував позиції наших захисників 13 разів неподалік Греківки, Дружелюбівки, Пролетарського, Першотравневого, Новосадового, Торського та Невського. Біля останнього ворог був найбільш активним – провів п’ять атак, бойові дії продовжуються.

На агрегатному заводі у Вовчанську Харківської області залишаються російські військові, які заблоковані там вже декілька місяців – Віталій Саранцев, речник ОТУ «Харків».

Після початку Курської операції у Харківській області ворог значно зменшив застосування тактичної авіації. Упевні дні ворог активізує застосування FPV-дронів, у середньому завдає 30-40 ударів за допомогою дронів-камікадзе за добу – Віталій Саранцев, речник ОТУ «Харків».

Оборонці знищили зенітний ракетний комплекс «Тор» і реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град» – Сили оборони півдня України.

***

Протиповітряна оборона України в ніч на 25 серпня збила вісім із дев'яти російських дронів-камікадзе типу Shahed та завадила більшості із 8 випущених загарбниками ракет досягнути своїх цілей – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних Сил.

Удар по готелю в Краматорську в ніч на 25.08, очевидно, ракетою «Іскандер-М». Шість членів команди агенції Reuters, яка з самого початку висвітлює війну в Україні, перебували у готелі. 6 поранених, з них 4 журналістів агенції Reuters, 1 у важкому стані. Знайдено ще одне тіло під завалами. Громадянка Польщі Моніка Андрушевська постраждала внаслідок російського ракетного удару по Краматорську  – дані ОВА.

Ворог вранці завдав ракетного удару по Харкову і по приватному сектору Чугуєва. Кількість поранених у Слобідському районі Харкова зросла до восьми осіб, у Чугуєві на Харківщині – зросла до п'яти, серед них дві дитини – Харківська ОДА.

Окупанти завдали ракетного удару по Верхньосироватській громаді Сумщини, поранивши десятьох людей, з яких троє дітей –  Сумська ОВА.

У Херсоні двох чоловіків госпіталізували з пораненнями внаслідок атаки російських БПЛА, один з постраждалих у тяжкому стані – Херсонська ОВА. Ворог обстріляв Антонівку Херсонської громади, поранений 21-річний чоловік перебуває у комі.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької, Сумської, Харківської та Херсонської областей 11 людей загинули, 41 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський присвоїв почесні найменування двом військовим частинам Національної гвардії України – ОП.

Президент Зеленський в інтерв'ю індійським ЗМІ

  • Зеленський запропонував Індії провести другий Саміт миру, але для цього потрібно, щоб країна приєдналася до комюніке першого саміту, який пройшов у Швейцарії.
  • Президент закликав Індію зупинити імпорт російської нафти, бо після цього Путін постане перед величезними викликами.
  • Україна зацікавлена збільшити товарообіг з Індією у 3-5 разів.
  • РФ готувалася до наступу на півночі України в напрямку міста Суми, проте українські сили завдали превентивного удару і не дали Росії окупувати місто завдяки операції в Курській області.
  • Україна не готова використовувати свої території і людей як один з варіантів пропозиції шляху до миру.
  • Якщо у світі існуватиме виправдовування дій Путіна, то будуть наслідки й в інших частинах світу щодо порушення територіальної цілісності тих чи інших держав.
  • В Україні є дані про те, де у РФ є ППО, і де її немає. Наразі зафіксовано, що потужна ППО є біля дач Володимира Путіна і біля Москви, а у звичайних містах її немає.
  • Країн, які хочуть допомагати Україні у поверненні дітей, ніколи не буде достатньо.
  • Ми за дипломатію, але не ціною 30 відсотків території.
  • Робитимемо все можливе, щоб наблизити вступ України до ЄС

У Міністерстві закордонних справ України закликали світ засудити російський удар по готелю в Краматорську, де були іноземні журналісти – МЗС.

У місті Буча Київської області у неділю, 25 серпня, відбулося освячення верхнього храму святого апостола Андрія Першозваного, яке очолював предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній – Олександр Корнієнко, перший заступник голови Верховної Ради.

В Україні через бойові дії й технологічні порушення без електропостачання залишаються 524 населені пункти, ситуація в енергетичному секторі складна, проте обмеження для споживачів на сьогодні не впроваджені – Міненерго.

У Київській області благодійники збудували перше інклюзивне містечко для ветеранів – Руслан Кравченко, начальник Київської ОВА.

Українка Людмила Лузан виграла золоту медаль на чемпіонаті світу-2024 з веслування на байдарках і каное у Самарканді , а український чоловічий екіпаж каное-двійки Юрій Вандюк та Павло Борсук здобули бронзові нагороди чемпіонату світу з веслування на байдарках і каное, що проходить у Самарканді (Узбекистан) – Мінмолодьспорту.

Народному депутату України Артему Дмитруку повідомлено про підозру у нападах на правоохоронця та військового – Офіс генерального прокурора. 25 серпня 2024 року в ЗМІ з'явилось повідомлення про те, що Дмитрук незаконно покинув територію України у суботу 24 серпня. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом отриманої інформації щодо можливої організації незаконного перетину кордону народним депутатом України.

***

У січні – червні 2024 року в Україні відкрилося понад 18 тис. нових компаній, більшість яких є товариствами з обмеженою відповідальністю – Опендатабот.

Перелік сільськогосподарської техніки та обладнання, на які поширюється програма часткової компенсації вартості (до 25%) у межах державної програми підтримки аграріїв, розширили до 11 264 одиниць від 121 українського виробника – Міністерства економіки.

В Україні у липні 2024 року укладено 651 кредитний договір на 2,2 млрд грніз із часткою зобов’язань за основним боргом, гарантованих державою – пресслужба Мінфіну.

Кредитори неплатоспроможних банків отримали ₴14,5 мільярда від початку повномасштабної війни – пресслужба ФГВФО.

Компанія «Укрнафта» вирішила перерахувати виділені нею 5 мільйонів гривень на відновлення «Охматдиту» безпосередньо на офіційний казначейський рахунок НДСЛ «Охматдит» МОЗ України – пресслужба «Укрнафти».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Канада виділяє понад $7 мільйонів на реінтеграцію українських дітей після повернення з-за кордону – МЗС Канади.

Латвія та Україна підписали меморандум про взаєморозуміння щодо кібербезпеки, який створить юридичні рамки для співробітництва та забезпечить використання технічних і людських ресурсів у цій сфері – Delfi.

***

Кампанія віцепрезидентки США Камали Гарріс заявила, що за місяць зібрано 540 мільйонів доларів пожертв – Bloomberg.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Єврокомісія навмисно намагається завадити нормальному енергопостачанню Угорщини й Словаччини, не втручаючись у питання зупинки транзиту нафти «Лукойл» –  Золтан Ковач, речник уряду Угорщини.

Євросоюз визнає лише «повні та незалежно перевірені» результати виборів, які уряд Венесуели ще не надав – Жозеп Боррель, керівник зовнішньополітичного відомства ЄС.

США і Південна Корея наступного тижня розпочнуть у Японському морі масштабні військові навчання з висадки морського десанту на східному узбережжі Кореї, в яких будуть задіяні десятки бойових літаків і кораблів союзників – Yonhap.

Китай продовжуватиме посередницьку дипломатію і докладатиме зусиль для сприяння політичному врегулюванню в Україні – Джейк Салліван, радника президент США з питань нацбезпеки.

Пекін планує висунути США вимоги щодо Тайваню під час візиту Саллівана – МЗС Китаю.

Міжнародний рух хакерів і активістів Anonymous пригрозив правлячому уряду партії «Грузинська мрія» масштабними кібератаками, якщо ті не відмовляться від авторитарної політики – NewsGeogia.

Папа Римський Франциск у неділю засудив рішення України заборонити діяльність в країні російської церкви – Vatican News.

***

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун розпочав неоголошений візит на Близький Схід, щоб обговорити шляхи уникнення нової ескалації на тлі ризику атаки Ірану на Ізраїль – Reuters.

Глава МЗС Італії анонсував переговори з іранським колегою. Сторони мають обговорити деескалацію близькосхідної кризи – ANSA.

В Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявили, що близько 100 її винищувачів завдали превентивних ударів по пускових позиціях угруповання «Хезболла» – The Times of Israel.

ВОРОГ

Засновника популярного месенджера «Телеграм» Павла Дурова затримали у Франції за кількома обвинуваченнями – Sky News. Дурова звинувачують у невжитті заходів щодо припинення злочинного використання його платформи Телеграм. За даними CoinMarketCap, криптовалюта Toncoin, яку використовують у Telegram ,співзасновником якої є Павло Дуров, різко знизилась у ціні після новини про його арешт.

У центрі Казані ввечері в суботу спалахнула будівля гарнізонного військового суду. З посиланням на місцевих жителів, повідомляється, що невідомі кинули у вікно пляшку із запальною сумішшю, після чого втекли – росЗМІ.

У Росії вилучили понад 100 мільйонів доларів у підрозділу американської компанії Google для фінансування підтримки війни Путіна проти України – The Telegraph.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-