Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як вторгнення України в Росію змінило війну - Atlantic Council

Як вторгнення України в Росію змінило війну - Atlantic Council

Укрінформ
Українці самі можуть визначати свою долю, а не просто бути об’єктами російської агресії та політичних дебатів на Заході

Цього тижня Євразійський центр Атлантичної ради (Atlantic Council) узяв шістнадцять своїх стипендіатів, співробітників сенату і Палати представників обох партій, у бурхливу поїздку до Варшави і Києва. Ми їхали потягом з Варшави до Києва протягом ночі і провели два повних дні, зустрічаючись з українськими урядовцями, відповідальними за безпеку, зовнішню політику, економіку та енергетику. Докладніше – у публікації Atlantic Council.

Ми також зустрілися з лідерами опозиції, включно з експрезидентом Петром Порошенком і колишніми прем’єрами Володимиром Гройсманом і Арсенієм Яценюком та лідерами громадянського суспільства. Реалії конфлікту були очевидні одразу. Ми прибули до Києва наступного дня після однієї з найбільших повітряних атак Москви на Україну з початку війни, і більшу частину нашої першої ночі в Києві ми провели в бомбосховищі нашого готелю.

Без сумніву, нашим головним враженням були енергія і нова впевненість, яких сміливий удар України по Росії надав керівництву і народу країни. Вони розглядають захоплення понад 460 квадратних миль російської території і полон сотень російських солдатів як очевидну перемогу, що змінила міжнародну дискусію з фокусу на мирні переговори або припинення вогню на умовах Кремля. Вони визнають, що ідея Путіна про припинення вогню тепер набагато менш приваблива для Кремля.

Іншими словами, у Путіна тепер може з’явитися причина відмовитися від окупованої української території в рамках угоди про припинення вогню. Їх заохочує безлад у Москві, оскільки Кремль применшує значення втрати контролю над російською територією; росіяни, які тікають з районів, які захопила Україна, не задоволені байдужим і некомпетентним урядом; коментатори державного телебачення, які зазвичай обережно дотримуються лінії Кремля, критикують уряд за брехню про ситуацію. І, мабуть, найважливіше, українці бачать себе здатними визначати власну долю, а не просто об’єктами непереборної російської агресії та політичних дебатів на Заході про те, чи варто Україні надалі отримувати військову та економічну допомогу.

Якщо українські сили побачать додаткові можливості, вони ними скористаються.

Це почуття гордості і впевненості було ще більш вражаючим, що його не притупило масоване бомбардування, якого місто (і країна) зазнало лише за день до нашого приїзду. Починаючи з березня, російська повітряна кампанія проти енергетичної інфраструктури України знищила близько 9 гігават енергопостачання України, що призвело до масових відключень електроенергії. Хоча Київ стикається з меншою кількістю відключень, оскільки перебуває під захистом західних систем протиповітряної оборони, удар цього тижня залишив частини міста без електрики протягом значної частини кожного дня, а більшу частину міста – щонайменше на кілька годин.

Важливо також, що психологічний постріл у руку, який українці отримали від наступу на Росію, не спричинив у них запаморочення від успіху. Вони чітко розуміють, що операція в Росії пов’язана з ризиками, і вживають заходів для їх мінімізації. Це проявляється в будівництві укріплених позицій вздовж і на південь від річки Сейм. Це територія, яку вони, схоже, мають намір утримувати протягом певного часу для подальших мирних переговорів. Це також забезпечує позиції, на які українські війська можуть відступити, коли вони зіткнуться з російськими силами, мобілізованими для зупинення українського наступу. Це не означає, що Україна тепер буде просто закріплювати свої здобутки. Якщо українські війська побачать додаткові можливості, вони ними скористаються, і нещодавнє просування в Бєлгородській і Брянській областях це чітко демонструє.

Тверезість наших українських співрозмовників також була очевидною, оскільки вони не прикрашали ситуацію на Донбасі. Деякі аналітики, що послідовно недооцінювали здатність України протистояти повномасштабному вторгненню Москви, критикували удар по Росії за використання військових підрозділів, які можна було б краще спрямувати на оборону міста Покровська, до якого російські війська здобули важкі й дорогі перемоги. Святкуючи свої перемоги всередині Росії, наші співрозмовники не заперечували, що битва за Покровськ є важкою.

Але вони також вважають, що «російська операція», як вони її описують, має остаточно поховати уявлення високопосадовців у Вашингтоні та Берліні про те, що рішуча підтримка України з боку Заходу може спровокувати Путіна на застосування ядерної зброї. З повною підставою наші співрозмовники вказували на численні нібито червоні лінії Кремля, які були перетнуті: українські удари по Криму, вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, і при цьому Путін не застосував ядерну зброю. І тепер українські війська контролюють частину російської території, а Кремль применшує її значення.

Зростальний хор голосів в Європі приєднується до заклику України до Сполучених Штатів Америки, Німеччини та інших членів НАТО дозволити використання їхньої зброї проти військових і стратегічних цілей у Росії та озброїти Україну для перемоги у цій війні. Це, безумовно, розумний крок для Білого дому та німецької канцелярії. Президент США Джо Байден також повинен використати свої останні місяці на посаді, щоб звернутися до лідерів республіканців у конгресі з проханням ухвалити останній законопроєкт про допомогу Україні за часів його адміністрації.

Джон Гербст 

Автор публікації є старшим директором Євразійського центру Атлантичної ради, 31 рік працював офіцером зовнішньої служби в Держдепартаменті США, пішов на пенсію в ранзі кадрового міністра; був послом США в Україні з 2003 до 2006 р.

Першоджерело: Atlantic Council

 «Інформаційний спротив»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-