Атака Росії на Київську ГЕС може становити воєнний злочин - Євросоюз

Атака Росії на Київську ГЕС може становити воєнний злочин - Євросоюз

Заява
Укрінформ
Атака Росії на Київську ГЕС та її руйнування може становити воєнний злочин.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній на черговому засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Серед багатьох жахливих дій, Росія здійснила спробу завдання удару по Київській ГЕС, і така атака може повторити катастрофічне руйнування Каховської дамби в червні 2023 року. Такі дії не лише мають бути засуджені, але й можуть становити воєнні злочини, що призведе до затоплення густонаселених районів та спричинення людських жертв і невимовних страждань, а також завдання шкоди навколишньому середовищу", - зазначається у заяві.

В ЄС засудили цілеспрямовані атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України, спрямовані "на те, щоб занурити мільйони людей у темряву та холод з наближенням зими". "Ці дії чітко демонструють триваюче кричуще нехтування Росією міжнародного права та її бездушний розрахунок на те, щоб зробити Україну непридатною для життя. Усі винні будуть притягнуті до відповідальності", - йдеться у заяві.

Поруч з цим, у Євросоюзі засудили російські атаки на електростанції, електропідстанції та газосховища по всій Україні, які, зокрема, несуть ризик ядерної аварії на українських АЕС.

Читайте також: На Київській ГЕС розбирають завали після удару, загрози прориву дамби немає - Укргідроенерго

"Ці атаки також підвищують ризик ядерної аварії через періодичну втрату електроенергії на всіх українських атомних електростанціях. ЄС підтверджує свою підтримку роботи МАГАТЕ та його генерального директора у цих безпрецедентних обставинах і закликає до дотримання семи невід'ємних стовпів забезпечення ядерної безпеки під час збройного конфлікту. ЄС вкотре закликає Росію безумовно виконувати резолюції Ради директорів та Генеральної конференції МАГАТЕ, а також резолюцію Генеральної Асамблеї ООН "Безпека та захищеність ядерних об'єктів України, включаючи Запорізьку атомну електростанцію", ухвалену 11 липня", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 26 серпня Росія здійснила наймасштабнішу атаку на українську енергосистему від початку повномасштабної агресії. Серед цілей атаки була Київська ГЕС.

Фото: Укргідроенерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-