Битва за Україну. День дев’ятсот тридцятий

Битва за Україну. День дев’ятсот тридцятий

Укрінформ
Росії пережила масову нічну атаку дронів. В тому числі, на  Москву та Підмосков’я. У США підтвердили передачу Іраном балістичних ракет Росії. Україна візьме участь у Євробаченні-2025

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот тридцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Через масовану атаку власті закривали аеропорти у Москві та Підмосков’ї. Також уночі дрони потрапили в багатоповерхівки в Раменському Московської області (за кілька кілометрів від аеропорту Жуковський), загинула мешканка 46 років, постраждали ще четверо людей. Крім того, безпілотники «збили» у Подільську, Люберцях, Домодєдові та ще над над дев'ятьма російськими регіонами. 

***

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Іран передав балістичні ракети РФ для ударів по Україні.– The Washington Post. Нові санкції проти Тегерана будуть оголошені пізніше 10 вересня та будуть включати заходи проти іранської державної авіакомпанії Iran Air.

Британія, ФРН та Франція пригрозили Ірану санкціями через постачання ракет Москві – сайт британського уряду..

Президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Страмер у п’ятницю обговорять можливості для дозволу Україні застосовувати далекобійну західну зброю по об’єктах на території РФ – Укрінформ.

Глави зовнішньополітичних відомств США Ентоні Блінкен і Сполученого Королівства Девід Леммі здійснять цього тижня спільний візит до Києва, щоби зустрітися з українським державним керівництвом та продемонструвати підтримку України – Укрінформ.

Адміністрація Байдена передала Конгресу США секретний документ про стратегію щодо війни в Україні – Reuters. Йдеться про документ, вимогу щодо підготовки якого включили у законопроєкт про надання 60 млрд доларів допомоги для України, ухвалений у квітні.

***

Україна візьме участь у 69-му пісенному конкурсі Євробачення, який пройде у швейцарському Базелі з 13 по 17 травня 2025 року – Суспільне Культура.

ЦИТАТИ

Джон Гілі, міністр оборони Британії: «Чим довше українці утримують Курськ, тим слабшим стає Путін. Чим довше вони утримають Курськ, тим краще буде захищена Україна».

Рубен Брекельманс, міністр оборони Нідерландів: «Київ має право захищати себе. ...Міжнародне право не обмежується відстанню. Право на самооборону не припиняється за 100 кілометрів від кордону. Ми не накладали на Україну жодних обмежень на оперативну відстань».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

9 вересня Президент Володимир Зеленський провів Ставку головнокомандувача, на якій заслухав доповіді посадовців про захист енергетики і позицій на фронті від російських ударів – Укрінформ.

Від початку доби на фронті відбулося 76 бойових зіткнень, найгарячіше зараз на Курахівському та Покровському напрямках – Генштаб (станом на 16:00).

  • На Лиманському напрямку загарбницька армія здійснила 16 атак на позиції українців поблизу Дружелюбівки, Твердохлібового, Невського, Макіївки, Новосадового та Торського. Одинадцять боєзіткнень завершилось, ще п’ять – тривало.
  • На Покровському напрямку противник, за підтримки авіації, вже здійснив 14 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Свиридонівки, Гродівки, Іванівки, Новогродівки, Михайлівки та Маринівки. Сили оборони відбили 11 атак противника, три атаки тривали.
  • На Курахівському напрямку продовжуються бої поблизу Красногорівки, Георгіївки, Українська, Антонівки та Костянтинівки. За сьогоднішній день зафіксовано 14 атак окупаційної армії, три з них ще тривали.
  • Ворог здійснив вісім авіаційних ударів по території Курської області, скинувши десять авіабомб.

Сили оборони вночі збили 38 «Шахедів» із 48 – Повітряні сили ЗСУ. Три безпілотники вийшли з підконтрольного повітряного простору України, один – у напрямку Росії, два – в напрямку тимчасово захопленої території Луганської області. Ще три ворожі БПЛА локаційно втрачені на території України (імовірно, упали під впливом засобів РЕБ).

Ворог збільшив кількість штурмів на півдні, найбільше тисне на лівобережжі Дніпра – Дмитро Лиховій, речник ОУВ «Таврія».

***

В Україні через злочини ворога поранені 1599 дітей, 575 – загинули – Департамент комунікації Нацполіції України.

Росіяни вдарили по Покровській громаді, загинув чоловік, поранена жінка, без газопостачання залишились 28 тисяч господарств – Покровська МВА.

На окупованій Донеччині росіяни будують нову залізничну гілку для скорочення проходження своїх військових вантажів – Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

Росіяни за добу атакували енергооб'єкти у восьми областях – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

- 9 вересня призначив Мирослава Білецького тимчасовим виконувачем обов’язків голови Закарпатської ОДА;

- відзначив державними нагородами 276 захисників України, 267 з них – посмертно;

- висловив подяку Республіці Панама за приєднання до спільного комюніке про основи миру, ухваленого за підсумками інавгураційного Саміту миру у Швейцарії;

- представив нового главу МЗС Андрія Сибігу і назвав ключові завдання для дипломатів.

Пресконференція прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля – Укрінформ:

  • Не пізніше кінця 2025 року маємо бути готовими до вступу в ЄС;
  • Пріоритетними залишаються три ключові завдання: забезпечення Сил безпеки і оборони, стабільність економіки та фінансова стійкість, а також реформи на шляху до ЄС;
  • Прем'єр сказав, як уряд планує дофінансувати ЗСУ і закрити дефіцит у 500 млрд грн;
  • Денис Шмигаль анонсував подальші кадрові зміни у Кабміні;
  • У 2023 році виробництво зброї в Україні зросло втричі, за перші 8 місяців цього року ще вдвічі, порівняно з минулим роком;
  • Щоб за п'ять років розмінувати сільгоспземлі, потрібно 10 тисяч саперів;
  • Уряд вдосконалює підхід до бронювання працівників за принципом «воюй або працюй»;
  • Кабмін не залучений до перемовин щодо транзиту російської нафти та газу;
  • Програма «Національний кешбек» має на меті підтримати вітчизняних виробників та стимулювати споживання українських товарів і послуг;
  • Атомні електростанції мають захист від російських атак, персональну відповідальність за нього несуть міністр енергетики та очільник НАЕК «Енергоатом»;
  • П’ята місія МВФ, яка наразі працює у Києві, веде діалог з українським урядом про бюджет 2025 року;
  • Уряд цьогоріч виділив ₴40 мільярдів на фортифікації третьої лінії оборони;
  • Наступну індексанцію пенсій проведуть у березні 2025 року;
  • Прогноз на зиму: можливо, вона буде найважчою;
  • Україна хоче залучити до участі у другому Саміті миру з представниками Росії понад 150 країн;;
  • Більше електрики з ЄС: уряд розраховує завершити переговори про імпорт до зими;
  • Загрози для водозаборів на річках Сейм, Десна та Дніпро немає.

***

Спільна пресконференція генпрокурора Андрія Костіа з прокурором МКС Карімом Ханом на подвірʼї дитячої лікарні «Охматдит»:

  • В Україні за обстріл «Охматдиту» оголосили підозру командувачу ВПС РФ Сергію Кобилашу – Андрій Костін, генпрокурор України;
  • Українські правоохоронці мають спільний з Міжнародним кримінальним судом план розслідування російських воєнних злочинів в Україні – Андрій Костін;
  • Андрій Костін – про відмову арештувати Путіна: Не треба робити трагедії, але Монголія має відчути наслідки.

У Києві розчаровані заявою прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо на адресу українських воїнів, яка йде всупереч наявному рівню довіри та взаємодії між Україною та Словаччиною – МЗС.

У застосунку «Дія» з’явилися три нові цифрові документи – свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені – Міністерство цифрової трансформації.

Фільм «Ля Палісіада» – претендент від України на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» – Українська кіноакадемія.

В Україні за пів року зафіксували майже 98 тисяч звернень про домашнє насильство – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

***

Річна інфляція в Україні зросла до 7,5% – Держстат. Споживчі ціни в Україні в серпні 2024 року зросли на 0,6%.

В Україні обсяги переробки соняшнику перевищили попередні очікування – інформаційно-аналітичний портал «АПК-Інформ». За підсумками 2023/24 маркетингового року в Україні було перероблено понад 15 млн т насіння соняшнику, що на 9% більше, ніж у 2022/2023 МР.

***

Північний апеляційний господарський суд міста Києва закрив провадження за позовом колишніх акціонерів ПриватБанку Ігоря Коломойського та кіпрської компанії Triantal Investments Ltd про повернення державного ПриватБанку колишнім власникам – ПриватБанк. Рішення суду базується на Законі України «Про систему гарантування вкладів», який чітко вказує, що акції банку після продажу інвестору не можуть бути повернуті колишнім власникам.

Турецька компанія Turkcell повідомила про продаж усіх дочірніх компаній в Україні, серед яких Lifecell – Укрінформ.

Українські аграрії станом на 10 вересня засіяли 639,9 тис. га озимих культур під урожай 2025 року – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Нідерланди дозволяють українській армії використовувати свою зброю по території Росії – Рубен Брекельманс, міністр оборони Нідерландів.

Латвія безоплатно передасть Україні сотні одиниць комп'ютерної техніки, а також спеціалізованого одягу, біноклів та іншого екіпірування для Збройних сил України – LSM.

Польща готова продавати більше електроенергії Україні – Павел Коваль, уповноважений уряду Польщі з питань відбудови України. Енергетичне питання найближчими місяцями буде ключовим в Україні.

Британія запровадила санкції проти Повітряно-космічних сил РФ – сайт уряду Великої Британії. Нові санкції стосуються 924-го Державного центру безпілотної авіації РФ та командування російської військово-транспортної авіації.

***

10 вересня у Нью-Йорку розпочинає роботу чергова, 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН, у рамках відкриття якої наприкінці місяця відбудуться дебати високого рівня за участю глав держав та урядів. У роботі Генеральної Асамблеї ООН візьме участь українська делегація – Укрінформ.

У США звинувачують Китай у дуже суттєвій допомозі Росії для ведення війни. Про це заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл – «Європейська правда».

В ЄС відреагували на повідомлення про «мирний план» Німеччини для України – Пітер Стано, речник ЄС. Усі зусилля з досягнення справедливого миру в Україні мають ґрунтуватися на принципах поваги до Хартії ООН, міжнародного права, суверенітету та територіальної цілісності України.

Кількість українців із тимчасовим захистом у ЄС знизилася до 4,1 мільйона. Наприкінці червня їх було 4,3 млн – Євростат.

Угорщина, яка блокує кошти для України у фонді ЄС, планує оборонну співпрацю з Чадом і хоче надати цій африканській державі підтримку з Європейського фонду миру – Telex.

Google програв справу в суді ЄС і має сплатити штраф у розмірі 2,4 млрд євро, накладений раніше Європейською комісією через зловживання сервісом Google Shopping – Euronews.

Ізраїль заявив про успішне завдання удару по високопоставлених командирах ХАМАСу, причетних до вбивств 7 жовтня, що перебували у командному центрі, розташованому в межах гуманітарної зони в місті Хан-Юніс на півдні сектору Гази – Reuters.

ВОРОГ

Уряд РФ констатував скорочення імпорту на $30 мільярдів через проблеми з платежами – The Moscow Times. Відмови банків Туреччини, Китаю та країн колишнього СРСР проводити платежі компаній РФ вдарили по поставках імпортних товарів до Росії. Нові оцінки російського уряду щодо імпорту – гірші за найпесимістичніші офіційні прогнози.

Міноборони РФ оголосило про початок стратегічного командно-штабного навчання ВМС «Океан-2024», під час якого тренуватимуться вражати стратегічні об’єкти умовного противник. До навчань долучиться Китай – Associated Press.

В Росії під час ремонтних робіт з усунення пориву нафтопроводу низького тиску Гаршино-Ростошинський стався вибух на нафтопроводі, 2 людей загинули – росЗМІ.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-