Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять другий

Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять другий

Укрінформ
Бійці ГУР знищили над Чорним морем російський винищувач Су-30СМ. На Донеччині росіяни вбили трьох штатних працівників Червоного Хреста

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот тридцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

11 вересня Президент Володимир Зеленський зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном та держсекретарем у закордонних справах Великої Британії Девідом Ламмі й обговорив питання далекобійної зброї і потреби Сил оборони – Укрінформ.

***

Бійці ГУР влучанням з ПЗРК знищили над акваторією Чорного моря російський бойовий літак Су-30СМ– ГУР Міноборони України.

Вантажний потяг під Бєлгородом (Росія) зійшов із рейок внаслідок операції ГУР та ССО – джерело. 10 вересня у Бєлгордській області Росії було заміновано та підірвано залізничну колію на ділянці «Старий Оскол – Валуйки». Унаслідок успішної операції пущено під укіс вантажний поїзд. Наразі залізнична артерія паралізована, рух поїздів скасували.

В Єкатеринбурзі (РФ) 11 вересня біля КПП військової частини Росгвардії підпільники підірвали вибуховий пристрій – ГУР. У результаті детонації був підірваний ворожий особовий склад, пошкоджень зазнала автомобільна техніка російських злочинців.

***

Загиблі й постраждалі внаслідок удару російської артилерії по Віролюбівці Донецької області – це штатні працівники Міжнародного комітету Червоного Хреста – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Президентка МКЧХ Мір’яна Сполярич не згадала про Росію в заяві про загибель колег від обстрілу на Донеччині – сайт МКЧХ в Україні.

У Чорному морі Росія вдарила ракетою по цивільному судну, що перевозило зерно з України до Єгипту – Укрінформ.

***

У Києві сьогодні відбувається Четвертий саміт перших леді та джентльменів. Основною темою заходу стане безпека дітей – Укрінформ.

***

Трамп і республіканці шукають винуватців його хиб на дебатах – The Hill. Республіканці звинувачують одне одного в тому, що їхній кандидат у президенти США часто потрапляв у пастки під час дебатів з кандидаткою від демократів Камалою Гарріс. Прибічники Трампа також критикують модераторів телеканалу, які нібито приділяли забагато уваги перевірці правдивості його відповідей, тоді як заяви Гарріс перевіряли значно менше.

Президент США Джо Байден та кандидати на президентську посаду від республіканців і демократів Дональд Трамп і Камала Гарріс у середу взяли участь у спільному заході з нагоди роковин терактів 11 вересня 2001 року – Укрінформ. Усі троє політиків стояли разом, вшановуючи загиблих хвилиною мовчання у Нью-Йорку на Мангеттені на місці Всесвітнього торгового центру, який було зруйновано внаслідок нападів. Трамп і Гарріс, які напередодні зустрічалися на гострих теледебатах, потиснули одне одному руки.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Російська ракета проти вантажу пшениці для Єгипту. Сьогоднішній удар у Чорному морі – по звичайному цивільному судну одразу після виходу з українських територіальних вод. За попередніми даними, на щастя, обійшлося без людських втрат».

Ентоні Блінкен, державний секретар США: «Союзники по НАТО зібралися разом (на саміті у Вашингтоні – ред.) та дали зрозуміти, що шлях України до НАТО є незворотним, і тепер Україна рухається цим шляхом».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітав фахівців РЕБ з нагоди професійного свята і наголосив, що їхня робота – це мистецтво війни нового покоління – Фейсбук Олександра Сирського.

На фронті від початку доби відбулося 79 бойових зіткнень, найбільше боїв зафіксовано на Покровському та Курахівському напрямках – Генштаб (станом на 16:00).

-  На Краматорському напрямку наразі відбулося чотири боєзіткнення в районах Залізнянського та Ступочок.

-  На Покровському напрямку противник здійснив 20 штурмових дій у районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Зелене Поле, Новотроїцьке, Новогродівка, Гродівка, Селідове та Михайлівка. Сили оборони України стримують натиск військ РФ та відбили 14 атак, ще точилися шість боїв.

-  На Курахівському напрямку загарбники атакували 33 рази у бік Желанного Першого, Українського, Олександрополя, Георгіївки та Костянтинівки. 27 спроб окупантів просунутися вперед вже відбито. Найгарячіше було біля Георгіївки.

Сили оборони України збили 44 ворожі «Шахеди» з 64 – Повітряні сили ЗСУ. Три ворожі безпілотники полетіли назад у Росію, ще чотири – локаційно втрачені на території України.

На Таврійському напрямку значно зросла інтенсивність бойових дій – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія». Штурми відбуваються малими піхотними групами на Запоріжжі, окрім Гуляйпільського напрямку, та на Херсонському напрямку з метою відновлення раніше втрачених росіянами островів в гирлі Дніпра ближче до Кринок і вздовж Лівобережжя.

Російський аеродром «Оленья» в Оленегорську Мурманської області другий день поспіль атакують дрони – росЗМІ. На аеродромі базуються бомбардувальники Ту-95МС та Ту-22М3. Дрони залетіли в Мурманську область з боку Архангельської, в області ввели план «Килим» в аеропортах «Мурмаші» та «Хібіни», що призвело до затримання рейсів.

У Омську (РФ) виникла пожежа на заводі транспортного машинобудування «Омськтрансмаш» – росЗМІ. Завод входить до ГК «Ростех». На підприємстві виготовляють техніку військового призначення (танки, важкі вогнеметні системи «Солнцепьок»), дорожньо-будівельні машини, нафтогазовидобувне обладнання та залізничну техніку. Підприємство перебуває під санкціями ЄС, України, США, Канади та інших держав.

Росія використовує п'ять аеродромів у Криму, але деякі з них майже порожні, адже вони розташовані в зоні ураження ЗСУ – Дмитро Плетенчук, речник ВМС. Ворог активно застосовує авіацію в акваторії Чорного моря, її присутність у повітрі постійна, зокрема, іранських дронів-розвідників Mohajer-6.

Прикордонники фіксують переміщення білоруських військ углиб їхньої країни – Андрій Демченко, речник ДПСУ. Такж він зазначив, що активність російських ДРГ на кордоні з Україною знизилась.

***

У Конотопській громаді на Сумщині внаслідок нічної дронової атаки поранені 14 людей, ворог уразив цивільну інфраструктуру та об'єкти енергетики – Сумська обласна прокуратура. Також росіяни скинули дві авіабомби на цивільну інфраструктуру смт Ямпіль Шосткинського району Сумщини, загинула жінка.

Російські окупанти обстріляли Красноярське і Костянтинівку на Донеччині, загинула жінка, шестеро людей поранені – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА. Ворог ще раз ударив по Костянтинівській громаді, у селі Віролюбівка троє людей загинули, двоє поранені. Також загарбники перебили водопостачання до Покровська, місцева влада працює над вирішенням проблеми. У північній частині міста через значні пошкодження енергооб’єктів неможливо відновити електропостачання.

Окупанти ударили по селищу Борова на Харківщині, загинули двоє людей, семеро отримали поранення – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

Україна не може гарантувати МАГАТЕ, що ядерні матеріали на ТОТ використовуються у мирних цілях – Олег Коріков, голова Держатомрегулювання (ДІЯРУ).

Російські загарбники протягом доби атакували енергетичні обʼєкти у шести областях – Міненерго.

Росіяни евакуювали село Мелекіне під Маріуполем після влучання у склад боєприпасів – Петро Андрющенко, радник маріупольського міського голови.

На фронті загинув оператор телеканалу «Прямий» Павло Пархоменко – Комітет ВРУ з питань свободи слова. Вічна пам’ять і Слава Герою.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський:

-  11 вересня заявив на саміті «Кримської платформи», що Україна поверне всі окуповані території та всіх своїх громадян;

-  обговорив із прем’єр-міністеркою Латвії Евікою Сілінею посилення співпраці у військово-технічній сфері та реалізацію двосторонньої безпекової угоди;

-  обговорив з президентом Литви Гітанасом Науседою ситуацію на полі бою, оборонні потреби нашої країни і спільне виробництво дронів та зброї;

-  провів зустріч із президентом Естонії Аларом Карісом – обговорили оборонну підтримку, відбудову України та шлях до Європейського Союзу.

***

Інтерв’ю Президента України Володимира Зеленського бразильському виданню Metropoles:

-  Зеленський переконаний, що народ Бразилії підтримує Україну, однак китайсько-бразильська пропозиція щодо завершення війни є деструктивною;

-  про можливість арешту Путіна у Бразилії: питання залишається відкритим;

-  Росія не буде постійно дешевим енергоспонсором для Бразилії.

***

Спільна пресконференція президентів України Володимира Зеленського та Литви Гітанаса Науседи – Укрінформ: 

-  Контрнаступ РФ у Курській області йде за українським планом – Зеленський.

-  До Білорусі мають застосовуватися ті самі санкції, як і до Росії – Науседа.

-  Литва планує придбати ЗРК малої дальності для української ППО – Науседа.

-  Якщо знімуть обмеження на зброю, до якої немає ракет, це не буде зняттям обмежень – Зеленський.

***

Пресконференція держсекретаря США Ентоні Блінкена (11 вересня в Києві) – Укрінформ:

-  На зустрічах у Києві йшлося про далекобійні удари та ситуацію на фронті;

-  США надають Україні понад $700 мільйонів для подолання наслідків російської агресії;

-  рух України в НАТО є незворотним;

-  оборонно-промислова база України зросла вшестеро завдяки інвестиціям.   

***

Четвертий саміт перших леді та джентельменів – Укрінформ:

-  На підконтрольну Україні територію з окупації повернули 931 дитину – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини. 

-  Україна вимагатиме посилити санкції проти Росії за викрадення дітей – Андрій Костін, генпрокурор України. 

-  У кожній школі має бути рамка на вході, а також відеоспостерження та сигналізація – Оксен Лісовий, міністр освіти та науки.

-  Україна на полях ГА ООН представить експертний документ про реагування на воєнні виклики – Олена Зеленська.

-  На Саміті леді та джентльменів ухвалили декларацію щодо захисту прав дітей – дружина Президента Олена Зеленська.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обговорив з керівництвом парламенту Данії дозвіл бити західною зброєю по військових цілях у РФ – Телеграм глави уряду.

Україна та Франція визначили ключові напрямки співпраці в межах грантової угоди на 200 млн євро, зосередившись на відновленні енергетики та критичної інфраструктури України – пресслужба Мінекономіки.

В Одесі проходить форум економічного відродження – Укрінформ.

У Києві повноцінно запрацювала синя гілка метро – Kyiv24.news. Рух поїздів вівдновлено між станціями «Героїв Дніпра» - «Теремки».

Національна кінопремія «Золота дзиґа» оголосила переможців – Українська кіноакадемія. Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова визнали переможцем у двох номінаціях, лідером за кількістю номінацій став фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка.

Справу колишнього генерала СБУ Андрія Наумова направили на розгляд суду – Офіс генпрокурора. Перебуваючи на посаді керівника державного підприємства, обвинувачений заволодів грошовими коштами у розмірі понад 4,1 млн грн.

***

ЄБРР та ПриватБанк підписали угоду бізнесу на €400 мільйонів про гарантії для кредитування– пресслужба ПриватБанку. Угода включає підтримку кредитування з наданням грантової підтримки від міжнародних донорів для інвестиційних цілей; проєктів із забезпечення енергонезалежності для ОСББ та приватних осіб, для мікро-, малих та середніх підприємств, проєктів, що підтримують жіночий, ветеранський, релокований бізнес та бізнес, який постраждав від воєнних дій.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

11 вересня Британія анонсувала новий пакет допомоги Україні на 600 млн фунтів стерлінгів – сайт уряду Великої Британії.

Пентагон виділив майже $1,2 мільярда на виробництво ракет середньої дальності AMRAAM класу «повітря-повітря», які, зокрема, постачатимуть і в Україну – сайт Пентагону.

ЄС продовжив до 15 березня 2025 року санкції проти осіб, причетних до агресії проти України – сайт Європейської ради. Заходи передбачають обмеження на подорожі для фізичних осіб, заморожування фінансових активів та заборону на надання фінансових або інших економічних ресурсів для осіб та установ. Наразі санкції ЄС застосовуються проти більш ніж 2200 осіб та установ.

МВФ ухвалить рішення щодо наступного траншу для України найближчими тижнями – Джулія Козак, директор Департаменту з питань комунікацій МВФ. В разі позитивного рішення Виконавчої ради МВФ Україна отримає до $1,1 мільярда.

***

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який напередодні відвідував Київ, приїхав у Польщу – Укрінформ. Переговори, які Блінкен проводитиме у Варшаві, значною мірою стосуватимуться ситуації в Україні.

Країни Балтії закликають посилити протиповітряну оборону НАТО через російську загрозу – Bloomberg. Здатність збивати балістичні ракети є однією із найбільших прогалин в обороні країн НАТО.

НАТО піднімало у небо винищувачі через російські бомбардувальники біля Латвії – Delfi. У середу поблизу латвійського кордону були помічені чотири російські військові літаки без польотного плану і активних транспондерів.

Латвія заборонила їздити на білоруських номерах – LSM. З 1 листопада запроваджується заборона на перебування в країні транспортних засобів, зареєстрованих у Білорусі.

У Латвії Відземський окружний суд засудив прокремлівську активістку Єлєну Крейле до року ув'язнення у справі про виправдання геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності та миру – «Настоящее время».

Ізраїль і ХАМАС заявили про готовність до припинення вогню в Газі – The Times of Israel.

В агентстві ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) повідомили про загибель шістьох своїх співробітників у приміщенні школи в секторі Гази внаслідок ізраїльського авіаудару – Politico.

Канадський кінофестиваль відмовився скасувати показ російського пропагандистського фільму «Росіяни на війні»  пропагандистки Анастасії Трофімової, попри протести і заклики не демонструвати стрічку, яка відбілює російських загарбників, що воюють в Україні – Укрінформ.

ВОРОГ

Путін почав шантажувати світ забороною експорту урану, титану та нікелю – росЗМІ. Правитель Росії доручив уряду розробити схему обмеження експорту стратегічної сировини у відповідь на західні санкції.

У Мурманській області російські військові випадково обстріляли легкомоторний літак, прийнявши його за «ворожий БПЛА» – росЗМІ. Інцидент стався 11 вересня після скасування обмежень на використання повітряного простору через атаку БПЛА.

На територію Білорусі в серпні залітали щонайменше 12 дронів, з яких збили лише один – Беларускі Гаюн.

Білорусь провела навчання, як не допустити «курського сценарію» – ЗМІ. Навчання «Столін-2024», метою яких було «припинення діяльності незаконних збройних формувань», відбулися у Брестській області, що на кордоні з Україною та Польщею.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-