З російського полону вдалося повернути ще 49 українців, серед них - захисники «Азовсталі»

З російського полону вдалося повернути ще 49 українців, серед них - захисники «Азовсталі»

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський повідомив про повернення 49 українців і українок з російського полону. Серед них - захисники і захисниці «Азовсталі».

Про це глава держави повідомив в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо й заради яких працюємо. 49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць «Азовсталі». Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук», - розповів Зеленський.

Він подякував команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі.

Відео зняте та надане Libkos ексклюзивно для Укрінформу

«Окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави. Всі наші воїни, які беруть у полон російського окупанта, усі наші служби, які знешкоджують російських диверсантів і колаборантів, наближають звільнення наших людей. Маємо повернути додому всіх наших – і воїнів, і цивільних», - зауважив Президент.

У результаті сьогоднішнього обміну з російського полону вдалося визволити, зокрема, 23 жінок, серед них – кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії.

«Цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення», – зазначили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Відео: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШППВ)

Як повідомляється, визволити вдалося також жінок, котрі зазнали негуманного поводження через примусову участь у так званому «судовому процесі» над захисниками Маріуполя.

Загалом серед звільнених – 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів, котрі захищали Батьківщину на Донецькому, Луганському та Херсонському напрямках. Восьмеро з них – представники Збройних сил України, зокрема двоє – бійці сил територіальної оборони. Визволені також двоє поліцейських, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя й Азовсталі з Нацгвардії. Решта семеро – цивільні.

Усі звільнені з російського полону пройдуть медичний огляд, отримають допомогу з фізичної та психологічної реабілітації, усі належні виплати за весь час перебування в неволі та реінтегруються в суспільство.

«Україна висловлює вдячність Об'єднаним Арабським Еміратам за допомогу в організації чергового обміну», – заявили в Коордштабі.

Читайте також: Переговорну групу щодо обміну полоненими розширили - глава СБУ

Як повідомляв Укрінформ, 17 липня з російського полону в результаті обміну вдалося повернути 95 українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-