Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять третій

Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять третій

Укрінформ
Україна повернула з російського полону ще 49 захисників і цивільних. Команда Гарріс почала розміщувати у ключових штатах рекламу з підтримкою України

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот тридцять третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

З російського полону Україна повернула ще 49 захисників і цивільних, серед них – захисники «Азовсталі» – Телеграм Володимира Зеленського.

Уряди США і Великої Британії обговорюють можливість дозволити Україні використовувати британські крилаті ракети Storm Shadow з американськими навігаційними даними для завдання ударів по території Росії – Bloomberg.

Пентагон співпрацює з Конгресом, щоб не втратити фінансування  обсягом 5.8 млррд  доларів допомоги Україні після завершення фінансового року – Укрінформ. До кінця місяця США виділять Україні ще кілька пакетів допомоги.

***

Міноборони США вважає «незначним» масштаб контрнаступу росіян у Курській області – Укрінформ. Про це заявив речник Пентагону генерал Патрік Райдер, додавши, що у Пентагоні пильнують за розвитком подій.

Російські війська розпочали контрнаступ у Курській області, але без особливого успіху – розвідка Естонії. Незважаючи на перекидання російських військ у Курську область та початок контрнаступальної операції, наступ російських військ на Донецькому напрямку триває.

***

Кандидатка на посаду президента США від демократів Камала Гарріс збільшила відрив від Трампа після теледебатів. Тепер вона випереджає кандидата від республіканців Дональда Трампа на 5% – The Hill. За даними соцопитування, Гарріс лідирує серед незалежних виборців: її підтримують 46%, Трампа – 40%.

Команда Камали Гарріс почала розміщувати у ключових штатах рекламу з підтримкою України та з критикою підходу експрезидента Дональда Трампа щодо Росії – Politico. Кампанія включатиме рекламу в трьох штатах – Пенсильванії, Мічигані та Вісконсині, де проживає значна кількість населення, що має коріння з Польщі, України, Литви та інших країн Східної Європи.

Дональд Трамп заявив, що не хоче більше дебатів з Камалою Гарріс, адже, мовляв, він «виграв» попередні на телеканалі ABC News – The Hill. Невдовзі Камала Гарріс вийшла на сцену на мітингу в Північній Кароліні, де заявила про своє бажання знову зустрітися з колишнім президентом.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс може бути «агресивнішою» за Байдена в питанні підтримки України, якщо її оберуть президентом – Вільям Тейлор, експосол США в Україні.

В Україну з візитом прибув очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський – МЗС Республіки Польща. Глава польської дипломатії разом із мером Львова відвідав місце нещодавнього ракетного удару і задекларував польську допомогу у відбудові зруйнованої інфраструктури. Також до Києва прибув міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

ЦИТАТИ

Кір Стармер, прем’єр-міністр Великої Британії: «Росія розпочала цей конфлікт. Росія незаконно вторглася в Україну. Росія може негайно припинити цей конфлікт. Україна має право на самооборону».

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви: «Принципово важливим залишається лідерство США у забезпеченні військової та політичної підтримки України, яка бореться проти агресора. Ми не можемо сумніватися в тому, що сьогодні поруч з Покровськом триває боротьба не лише за Україну, а й за свободу всього демократичного світу».

Пітер Стано, речник ЄС: «Путін постійно робить багато хибних коментарів… І факт полягає у тому, що це він почав війну проти України… Тож путінські хибні ремарки не змінять нашої позиції, поки він продовжує свою злочинну агресію проти України, атакуючи також нас у західній демократичній частині світу. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну, включаючи надання їй військової допомоги».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На фронті від початку доби відбулися 69 бойових зіткнень, на семи напрямках фронту бої тривають – Генштаб (станом на 16:00).

  • На Покровському напрямку ворог провів 11 атак у районах Зеленого Поля, Воздвиженки, Новоолександрівки, Миролюбівки, Новотроїцького та Гродівки. Захисники України дев’ять атак уже відбили.
  • На Курахівському напрямку російська армія здійснила 21 атаку поблизу Українська, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки й Катеринівки..

12 вересня українські хакери атакували пов’язаний із ФСБ центр і вилучили 1,5 мільйона цифрових підписів – Інформаційний спротив. Кібератаку здійснено на сервери федерального центру з видачі цифрових електронних підписів. Українські хакери заявляють про намір продати дані користувачів ресурсів і направити кошти на підтримку ЗСУ.

За останні тижні понад 100 ракет і дронів пролетіло біля українських АЕС – НАЕК «Енергоатом».

Сили оборони України знищили 24 з 26 ворожих «Шахедів» – командування Повітряних сил ЗСУ.

Білорусь мовчить про російські безпілотники, які губляться на її території під час російських атак на Україну, але при цьому говорить про загрозу саме з українського боку – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

Росія виробляє новий дрон-камікадзе великої дальності «Гарпія-А1» із китайськими компонентами – Reuters. Іжевський електромеханічний завод «Купол» виготовив понад 2500 «Гарпій» із липня 2023 року до липня 2024-го.

Підтверджено влучання по складу ракет ворога для систем ППО неподалік Маріуполя. Попередньо можливе ураження і чергового розрахунку ППО – Петро Андрющенко, радник маріупольського міського голови.

***

Російські загарбники скинули три КАБи на селище Ямпіль Шосткинського району Сумської області, 2 людей загинули, дев’ятеро поранені, серед них – дитина – поліція Сумської області. Також під бомбардування КАБами під час розвантаження гуманітарного вантажу потрапили волонтери Благодійного фонду «Разом для України».

Внаслідок російських атак за минулу добу в Донецькій, Харківській та Херсонській областях 9 людей загинули, 39 постраждали – дані ОВА.

За минулу добу росіяни атакували енергетичні обʼєкти у шести областях – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський

- 12 вересня провів зустріч із прокурором МКС Карімом Ханом, обговорювали важливість дотримання Римського статуту;

- обговорив з делегацією парламенту Данії реалізацію двосторонньої безпекової угоди та співпрацю у сфері виробництва зброї;

- виступив на Четвертому саміті леді та джентльменів, де закликав світ відповісти українським дітям: Коли закінчиться війна?

- вніс зміни до персонального складу РНБО України. До РНБО увійшли міністр закордонних справ Андрі Сибіга, міністр із питань стратегічних галузей промисловості Герман Сметанін, віцепремʼєрка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції – міністерка юстиції Ольга Стефанішина. Зі складу РНБО Президент вивів Олександра Камишіна та Дмитра Кулебу;

- зустрівся з міністрами закордонних справ Литви та Польщі Габріелюсом Ландсбергісом і Радославом Сікорським;

- зустрівся з колишнім держсекретарем США Майком Помпео.

***

Заяви Президента Зеленського на ХХ щорічній зустрічй Ялтинської європейської стратегії – Укрінформ:

- Поки що лише Білорусь відзначилася збиттям російських дронів;

- На Курському напрямку росіяни почали швидкі наступальні дії, але серйозних успіхів не мають. РФ прагне стягнути у цей регіон 60-70 тисяч військових;

- Зеленський зустрівся з експрем’єром Великої Британії Борисом Джонсоном;

- Зеленський заявив, що не може назвати кількість систем «Петріот», які має Україна, проте реальність більш позитивна, ніж офіційна інформація;

- Усі пункти плану перемоги України залежать від рішення Байдена, а не Путіна.

Пресконференція міністр закордонних справ України Андрія Сибіги та Литви Габріелюса Ландсбергіса:

- Україна вважає дієвою заяву ЄС про підготовку санкцій проти Ірану – Сибіга.

***

Засідання уряду:

З початку року сапери очистили від мін понад 200 тисяч гектарів сільгоспземель – Шмигаль;

МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС. Представники МАГАТЕ задокументували пошкодження, після ракетних атак, обговорили вплив цих збитків і втрат на безпеку роботи АЕС в Україні.

Виконувачем обов’язків голови правління Укренерго 5 вересня став Олексій Брехт – НЕК «Укренерго».

Український холдинг будує в Росії завод для військових кораблів – СБУ. СБУ зібрала доказову базу на топменеджмент холдингу, який причетний до фінансування збройної агресії РФ.

ДБР повідомило про підозру колишньому депутату кількох скликань від Партії регіонів в ухиленні від сплати податків на понад 71,4 млн грн. – пресслужба бюро. Імовірно, йдеться про Володимира Макеєнка.

***

У Раді прогнозують цьогорічне скорочення витрат бюджету більш як на 137 млрд грн. – Укрінформ.

Відновлення тунелю між «Деміївською» та «Либідською» обійшлося Києву в 383 млн грн, підрядник заощадив місту 62 млн грн. Початкова вартість проєкту – 445,49 млн грн. – пресслужба компанії «Автострада».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

12 вересня МЗС України оголосило Монголії демарш через невиконання нею виданого Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Володимира Путіна під час його перебування на території країни – МЗС України.

Євросоюз засуджує передачу ракет іранського виробництва Росії для використання у війні проти України та відповість на такі дії запровадженням додаткових обмежувальних заходів проти Ірану – сайт Європейської ради.

Фінляндія оголосила про новий пакет допомоги Україні на €118 мільйонів – пресслужба Міноборони Фінляндії.

Пентагон тісно взаємодіє з іншими відомствами США, щоб відрізати Росії доступ до технологій в обхід санкцій – Укрінформ.

12 вересня США запровадили посилені санкції проти Росії в галузі IT, через що низка провідних компаній вже оголосила про вихід з російського ринку – МЗС України.

***

Після атаки РФ на судно в Чорному морі у світі різко зросли ціни на пшеницю – Bloomberg.

Кілька країн Євросоюзу мають намір оскаржити плани МВФ відновити відносини з Москвою з економічних питань уперше після вторгнення РФ в Україну – Bloomberg. Посланці країн здивовані рішенням МВФ, ухваленим на початку цього місяця, відновити щорічні економічні огляди з РФ.

План Дональда Трампа до припинення війни Росії в Україні може включати створення «демілітаризованої зони» на українській території, яка зараз окупована Росією. Про це заявив кандидат у віцепрезиденти США від Республіканської партії Джей Ді Венс в інтерв’ю в «Шоу Шона Райана» – The Washingtion Post.

Від російського газу відмовляється один з останніх великих споживачів в ЄС – Bloomberg. Австрійська компанія Wien Energie GmbH заявила, що з наступного року не потребуватиме російського палива. Компанія отримала 10 терават-годин альтернативних джерел із Північної Африки, та інших світових постачальників скрапленого природного газу.

У Британії назвали безпідставною висилку її дипломатів із РФ – The Guardian. У МЗС відзначили, що РФ пішла на цей крок після того, як уряд Великої Британії вжив заходів у відповідь на діяльність РФ в Європі та у Великій Британії.

Польща у Люблінському воєводстві почала будівництво електронного загородження на кордоні з Білоруссю – PAP.

Японія піднімала у повітря винищувачі через російські літаки, які вперше за п'ять років облетіли архіпелаг – The Japan Times. Літаки не входили у повітряний простір Японії, але пролетіли над територією, що є предметом територіальної суперечки між Японією і Росією.

Індія повернула 45 своїх громадян, які служили в російській армії та воювали проти України – NDTV. Ще щонайменше 50 індійців перебувають на фронті в Україні у складі армії РФ.

США схвалили продаж зброї Ізраїлю на суму майже 165 мільйонів доларів – АР.

Ізраїльський спецназ знищив іранський підземний завод високоточних ракет, збудований у Сирії – Axios.

Кінофестиваль у Торонто скасував усі покази російського пропагандистського фільму «Росіяни на війні» – Укрінформ. Рішення про скасування показів було ухвалене для безпеки усіх гостей фестивалю, співробітників і волонтерів.– «Європейська правда».

ВОРОГ

Путін 12 вересня заявив, що нанесення ударів ЗСУ по Росії далекобійною зброєю західного виробництва буде означати пряму участь країн НАТО у війні, оскільки Україна начебто самотужки не може знаходити цілі без західної розвідки –  росЗМІ. Диктатор додав, що Росія буде «ухвалювати відповідні рішення, виходячи з тих загроз, які нам створюватимуться».

Секретар Ради безпеки Росії Сергій Шойгу вчергове відвідав КНДР для «стратегічного діалогу» з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином – Yonhap. Цей візит відбувається на тлі стрімкого поглиблення військової співпраці між Північною Кореєю й Росією.

У Росії горів великий коксогазовий завод у підмосковному місті Видне – соцмережі.

Росія позбавила шістьох співробітників посольства Великої Британії акредитації, звинувативши їх у розвідувальній та підривній діяльності – росЗМІ. ФСБ заявила, що отримала документи, які нібито свідчать, що у Британії головним підрозділом, який «координує проведення підривної політики на російському напрямі», є Директорат Східної Європи та Центральної Азії МЗС. Його головним завданням у ФСБ називали завдання Росії стратегічної поразки.

Російський центробанк через значний інфляційний тиск підвищив ключову ставку – з 18 до 19% річних – Радіо Свобода. Це вже друге підвищення за останні місяці.

Патріарху Кирилу стало погано під час хресної ходи в Санкт-Петербурзі 12 вересня – росЗМІ. Гундяєву стало погано одразу після його промови, в якій він розповідав про «смиренність» Росії та що РФ «нікого не окуповує» і застерігав присутніх від «спокус західного світу».

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-