США загальмували постачання зброї Україні через брак запасів - CNN

США загальмували постачання зброї Україні через брак запасів - CNN

Укрінформ
Запаси зброї та іншого військового обладнання у Пентагону скорочуються, тому обсяги пакетів військової допомоги Україні упродовж останніх місяців стали меншими.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на двох американських посадовців.

"Пакети військової допомоги США для України упродовж останніх місяців були меншими, оскільки запаси зброї та обладнання, які Пентагон готовий надіслати Києву зі своїх складів, скоротилися", – йдеться у повідомленні.

У квітні Пентагон оголосив про пакет на 1 млрд дол., але відтоді жоден з пакетів не перевищив суму в 400 млн дол., а деякі навіть становили 125 млн і 250 млн дол.

Читайте також: Україну змушують воювати зі зв’язаними за спиною руками - дебати в Європарламенті

Повідомляється, що ці зміни сталися на тлі занепокоєння з приводу того, що обороноздатність США може ослабнути, оскільки американські виробники зброї намагаються задовольнити величезний попит, створений війною РФ з Україною.

Дефіцит означає, що адміністрація Байдена все ще має 6 млрд дол., доступних для озброєння та оснащення України, але Пентагону не вистачає запасів, які він готовий надати через понад два роки війни, повідомили CNN двоє американських посадовців. "Йдеться про запаси, які ми маємо на наших складах, про що [українці] просять, і чи можемо ми задовольнити ці запити тим, що маємо зараз", не впливаючи на нашу обороноздатність, - сказав один із чиновників.

За словами генерал-майора Пета Райдера, прессекретаря Пентагону, Пентагон попросив Конгрес дати йому більше часу, щоб витратити ці кошти, перш ніж вони закінчаться наприкінці вересня.

"Поповнення запасів також є проблемою", - сказав посадовець. США нарощують виробництво ключових позицій, таких як 155-мм боєприпаси та ракетні системи Patriot, як для постачання в Україну, так і для поповнення запасів США. Але це багаторічний процес, який не зможе швидко задовольнити зростаючий попит.

Читайте також: Байден звернувся до Конгресу - просить продовжити термін використання $5,8 мільярда для України

До початку війни в Україні США щомісяця виробляли приблизно 15 тис. 155-мм артилерійських снарядів. З відкриттям нових заводів та виробничих ліній США зараз виробляють 40 тис. снарядів на місяць. Але Пентагону все одно знадобиться більше року, щоб досягти своєї мети — 100 тис. снарядів щомісяця. Нарощування виробництва йде за графіком, але це процес, який триватиме роки, вимагаючи нових потужностей, розширенння заводів та бажання Конгресу виділяти гроші.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони США співпрацює з Конгресом, щоби не втратити фінансування, яке залишиться від 60-мільярдного пакету допомоги Україні після завершення фінансового року.

У Сполучених Штатах бюджетний рік триває від 1 жовтня до 30 вересня наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-