На ЗАЕС присутні російські військові та техніка, по периметру встановлені міни - МАГАТЕ

На ЗАЕС присутні російські військові та техніка, по периметру встановлені міни - МАГАТЕ

Звіт
Укрінформ
На окупованій Росією Запорізькій АЕС присутні озброєні люди з військовою технікою, які перешкоджають доступу місії МАГАТЕ, а між внутрішньою та зовнішньою огорожею об'єкта встановлені протипіхотні міни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у звіті генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі "Ядерна безпека, захист та гарантії в Україні" для Генеральної конференції Агентства, яка проходить у Відні з 16 по 20 вересня.

"ISAMZ продовжує повідомляти про присутність озброєних людей (які, як стверджує Російська Федерація, є членами Національної гвардії Росії і деякими фахівцями з хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї) і військової техніки, такої як бронетранспортери, військові транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення та бронемашини зі встановленим озброєнням. ISAMZ повідомила, що озброєні військові не допустили її до західної частини турбінних залів", - йдеться у звіті.

Через недопуск окупантами експертів місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС (ISAMZ) до західної частини турбінних залів, місія, "як і раніше, не мала можливості незалежно підтвердити, чи є в цих частинах турбінних залів якісь проблеми або матеріали, що потенційно можуть вплинути на ядерну безпеку або захищеність станції".

Наголошується, що ISAMZ продовжує "стикатися з обмеженнями в наданні своєчасного і належного доступу до всіх місць та інформації, пов'язаних з ядерною та фізичною ядерною безпекою, що може мати наслідки для оцінки Агентством загальної ситуації".

"Протягом звітного періоду (з 25 травня по 30 серпня – ред.) ISAMZ не було надано доступу до всіх місць, що мають відношення до ядерної та фізичної ядерної безпеки – таких як західна частина турбінних залів, ізоляційні ворота водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритий розподільчий пристрій 330 кВ ЗАЕС", - йдеться у звіті.

Також у ньому повідомляється, що ISAMZ "продовжувала спостерігати наявність протипіхотних мін у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об'єкту в закритій зоні, недоступній для експлуатаційного персоналу станції". Російська окупаційна адміністрація ЗАЕС заявила експертам МАГАТЕ, що "ці міни є частиною системи фізичного захисту", однак "Агентству, як і раніше, невідомо про будь-яку оцінку, виконану ЗАЕС відповідно до норм безпеки і керівних матеріалів з фізичної ядерної безпеки Агентства з метою оцінки потенційних наслідків присутності цих мін для систем і устаткування фізичної ядерної безпеки на майданчику".

Читайте також: Росіяни використовують ЗАЕС як склад боєприпасів - Центр нацспротиву

У звіті також повідомляється, що у деяких випадках експерти МАГАТЕ мали змогу поспілкуватися з операторами головного щита управління щодо їхніх дозволів і досвіду, "але в більшості випадків ISAMZ стикалася з обмеженнями, накладеними ЗАЕС (російською окупаційною адміністрацією на ЗАЕС – ред.), і не могла відкрито взаємодіяти і обмінюватися інформацією з операторами".

Як повідомляв Укрінформ, під час 68-ї Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні міністр енергетики України Герман Галущенко закликав усі країни-члени агентства дати одностайну відповідь Росії за злочинні атаки на цивільну енергетичну інфраструктуру й окупацію Запорізької АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-