Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять восьмий

Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять восьмий

Укрінформ
ЗСУ знищили гігантський склад головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ у Тверській області. Сили оборони зупинили контрнаступ армії РФ на Курщині

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот тридцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

За понад рік роботи нашого експортного морського коридору було транспортовано вже 70 млн тонн вантажів. З українських портів вийшли більш ніж 2500 суден – Володимир Зеленський, президент України.

Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар заявив у середу, що НАТО має вжити «потужних скоординованих» заходів у відповідь на інциденти, коли російські ракети або безпілотники, випущені по Україні, потрапляють у повітряний простір альянсу – Reuters.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Наші бригади тримають лінію фронту завдяки хоробрості наших українців і підтримці наших партнерів. Зараз на фронті особливо важливо відчути силу наших домовленостей. Всі вони мають бути реалізовані максимально швидко. Від цього залежить перебіг війни. Тільки те, що зміцнює позиції України і погіршує ситуацію для окупантів, може змусити Росію шукати миру».

Метью Міллер, речник Державного департаменту США:  «Насамперед, це ще одна ознака відчайдушного вибору, на який пішов Путін (йдеться про указ про збільшення чисельності російської армії – ред.), щоби надалі підтримувати цю війну… І це вкотре свідчить про те, що він (надалі готовий жертвувати життями сотень тисяч його співгромадян заради цієї непотрібної війни».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Цієї ночі дрони СБУ, ГУР та Сил спеціальних операцій знищили гігантський склад Міноборони РФ в містечку Торопець Тверської області. На складі, зокрема, зберігалися ракети, призначені для ОТРК «Іскандер»,  тактичних ракетних комплексів «Точка-У», КАБи та артилерійські боєприпаси – Укрінформу повідомило джерело в СБУ.

Контрнаступ Росії з метою відвоювання території, яка перебуває під контролем українських військ у Курській області, «зупинено» – Олексій Дмитрашківський, представник військової комендатури в Курській області. В результаті російських ударів по цьому району, коли Росія намагається забрати свою територію, з кінця серпня загинуло 23 цивільних особи.

На Харківському напрямку неподалік села Липці окупанти РФ накопичують особовий склад з метою відновлення втраченого положення – пресслужба ОТУ «Харків».

За даними Генштабу на фронті від початку доби відбулися 103 бойових зіткнення. Найбільш активні бойові дії зафіксовано на Курахівському (26 атак) та Покровському (24 атаки) напрямках. На Харківському напрямку противник за підтримки авіації намагається штурмувати позиції наших підрозділів у районі Вовчанська.

Участь у Курській операції дуже підняла бойовий дух та викликала позитивні емоції у багатьох бійців, і не лише тих, хто брав у ній участь. Водночас під час наступу на Курщині не все було так легко, як описують у ЗМІ Ігор Шолтис, військовослужбовець батальйону «Нахтіґаль» із позивним «Гаррі Шульц».

Використання тільки розвідувальних дронів у день на одну бригаду може становити до 10-ти. Що стосується FPV – то їх витрата в рази більша, особливо, якщо ділянка фронту активна. Україна має майстерні, де удосконалює деталі безпілотників, задля підвищення ефективності на фронті та стійкості до ворожих систем РЕБ – Вадим Гладков, перший заступник командувача Національної гвардії України (начальник штабу).

***

Сили протиповітряної оборони збили 46 із 52 російських ударних дронів типу Shahed.  Через протидію засобів РЕБ Сил оборони України, п’ять БпЛА локаційно втрачені, ще один ворожий ударний безпілотник – полетів у Росію – Повітряні сили ЗСУ. 

У Кропивницькому внаслідок російської атаки загинув чоловік, травмована жінка, в обласному центрі пошкоджено кілька житлових будинків – ОВА.

Уночі 18 вересня російські окупанти атакували «Шахедами» енергетичні об’єкти міста Суми – ОВА.

***

На окупованій Росією Запорізькій АЕС присутні озброєні люди з військовою технікою, які перешкоджають доступу місії МАГАТЕ, а між внутрішньою та зовнішньою огорожею об'єкта встановлені протипіхотні міни – МАГАТЕ.

Увечері 17.09 ворог обстріляв Запорізьку область. Двоє загиблих і пʼятеро поранених – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської,  Харківської, Донецької та Сумської областей 2 людини загинуло, 14 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

У Шевченківському районі Києва між будинками виявили дикого лося.  Пізніше рятувальники передали тварину працівникам Національного природного парку «Залісся» у Броварському районі Київської області – ЗМІ. Як сказали фахівці, через те, що у Києві й області майже щоночі працює ППО, тварини лякаються, у них порушається система орієнтації і тому вони втрачають можливість контролювати свої пересування.

На правобережній частині Херсонщини вже розміновано 53% території – понад 365 тисяч гектарів – Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА.  Близько тисячі саперів вже виявили і знищили понад 203 тисячі вибухонебезпечних предметів. При таких темпах розмінування правобережної частини області може завершитися до кінця 2025 року.

Соціальна сфера

У місті Добромиль на Львівщині відкрили новий прихисток для тимчасового проживання людей, які через війну втратили свої домівки. Заклад розрахований на розміщення 192 внутрішніх переселенців – Мінреінтеграції України.

Економіка

Українські енергетики зможуть підготувати до роботи до початку грудня 2024 року приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей, що залишить енергосистему з очікуваним дефіцитом близько 4 ГВт, який неможливо покрити повністю імпортом – Святослав Павлюк, виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ).

З початку 2024 року фахівці Державної інспекції енергетичного нагляду оглянули 1,3 тис. об'єктів електромереж, що були пошкоджені внаслідок російських атак – пресслужба інспекції. Від початку повномасштабного вторгнення представники інспекції взяли участь в оглядах майже 5,8 тис. пошкоджених об’єктів електричних мереж або їхніх складових у 19 обленерго. Сформовано понад 6 тисяч дефектних актів.

З жовтня 2022 року по вересень 2024 року об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атаки.

Харківська друкарня «Фактор-Друк», яку 23 травня цього року зруйнував російський ракетний удар, відновлює свою роботу. Поки що організувати тут виробництво повного циклу – від друку до обкладинки – неможливо  – Радіо Свобода.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський утворив делегацію для участі у роботі 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка 10 вересня відкрилася у Нью-Йорку – сайт глави держави. Главою делегації призначений міністр закордонних справ України Сибіга Андрій Іванович, заступником глави делегації – Постійний представник України при Організації Обʼєднаних Націй Кислиця Сергій Олегович.

Верховна Рада

  • ухвалила в цілому закон про збільшення бюджету на 2024 рік на 500 млрд грн на військові потреби.
  • ухвалила в цілому законопроєкт, спрямований на відновлення середньострокового планування місцевих бюджетів.

Президент Зеленський доручив розібратися з інцидентом щодо затримання боксера Олександра Усика в аеропорту Кракова – Телеграм-канал Президента України. 17.09 стало відомо, що Олександра Усика заарештували в аеропорту Кракова, згодом його відпустили. Олександр Усик коментуючи своє затримання в аеропорту Кракова, сказав, що сталося непорозуміння. За словами польських прикордонників Олександр Усик у вівторок не зміг потрапити на рейс із Кракова до Салонік, оскільки авіаперевізник – компанія Ryinair – не допустив на рейс особу, яка його супроводжувала.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду надала дозвіл на здійснення спецрозслідування стосовно колишнього народного депутата Грановського, якому інкримінують організацію схеми зловживань на Одеському припортовому заводі – Укрінформ.

У системі Prozorro.Продажі завершився перший аукціон в рамках великої приватизації – готель «Україна» у центрі Києва проданий за 2,5 млрд грн – сайт Prozorro.Продажі. Переможцем аукціону стало ТОВ «Ола Файн», засноване у 2021 році. Її власником є підприємець Максим Кріппі.

Речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха заявила, що циклон, який вирував у Центральній Європі, втратив силу і до території України вже не дійде – Укрінформ. Щонайменше 21 людина загинула внаслідок сильної повені, спричиненої штормом «Борис» у Польщі, Чехії, Австрії та Румунії.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки незаконного збагачення на майже 10 млн грн та ознаки неправдивого декларування на понад 32,4 млн грн в ексомбудсменки та ексчленкині правління Пенсійного фонду України – НАЗК. Відомство не називає прізвище підозрюваної, але за обставинами справи можна зрозуміти, що йдеться про Людмилу Денісову.

У справі про зловживання на понад 286 мільйонів, пов'язані з ремонтом доріг у Дніпропетровській області, за колишнього голову Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка внесли 30 мільйонів гривень застави. Хто вніс заставу не повідомляється – Олеся Чемерис, речниця Вищого антикорупційного суду

***

У серпні 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,5% порівняно з відповідним періодом торік – Мінекономіки.

Загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету за січень-серпень 2024 року становить 2,1 трлн гривень, що на 10,9% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року – Мінфін.

В Одесі станом на 1 серпня 2024 року туристичний збір наближається до показників 2022 року та становить 3.9 млн гривень – Іван Ліптуга, глава Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради.

НБУ виступає проти ініціативи підвищення податку на прибуток для банків другий рік поспіль до 50% – Катерина Рожкова, перша заступниця голови Нацбанку. 17 вересня 2024 року Верховна Рада підтримала у першому читанні запровадження податку на надприбутки банків у 50%. Голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев вважає, що ухвалення рішення «заднім числом» виправдано винятковою ситуацією.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Держдепартамент США підтвердив, що Ентоні Блінкен ознайомився з елементами плану Президента Зеленського з досягнення миру в Україні під час візиту до Києва та чекає, коли детальний документ буде представлений президентові Байдену – Держдепартамент.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга під час першого закордонного візиту до Румунії:

  • провів переговори тет-а-тет з румунською колегою Лумініцею Одобеску;
  • під час зустрічі з прем'єр-міністром Румунії Марчелом Чолаку обговорив спільний прикордонний контроль, оборонну співпрацю та свободу судноплавства у Чорному морі.

Україна отримає другий зенітно-ракетний комплекс SAMP/T від Італії до кінця вересня – Гвідо Крозетто, міністр оборони Італії

Естонська оборонна компанія Frankenburg Technologies оголосила, що почне виробництво ракетних систем в Україні – Bloomberg.

Частина літаків Mirage 2000-5F, які Франція планує поставити Україні, будуть переобладнані. Це дозволить їм вести вогонь по наземних цілях (Mirage 2000-5F були розроблені для запуску ракет класу «повітря-повітря» – ред.) – Дам'єн Брено, директор відділу льотних випробувань Генерального управління оборонних закупівель Франції.

Жодна країна-член Ради безпеки ООН не повинна мати право вето, і будь-який її член, який бере участь у незаконній війні, як Росія в Україні, мають бути виключені з організації – Александер Стубб, президент Фінляндії.

Міністр енергетики України Герман Галущенко обговорив з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі розширення моніторингових місій агентства на всі високовольтні підстанції, від яких критично залежить безпечний режим роботи українських АЕС – Міністерство енергетики України.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) створює загрози безпеці, існуванню та суверенітету його країни – Новости-Армения. Нікол Пашинян не став виключати, що Вірменія візьме курс на вступ до ЄС, якщо побачить реальні шанси на це.

Слідчий комітет Вірменії заявив про відкриття кримінального провадження проти п’ятьох громадян країни та двох колишніх мешканців Карабаху щодо спроби захоплення влади – Эхо Кавказа. У вірменському СК стверджують, що підозрювані проходили підготовку до перевороту на території Росії.

Хакери з Dark Angels, які стоять за кібератакою на американську компанію, що займається розповсюдженням фармацевтичних препаратів Cencora Inc., отримали виплату у 75 млн доларів США, що наразі є найбільшою виплаченою сумою за вимагання у кіберпросторі – Bloomberg.

Голова уряду Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що Грузія збирається переглянути відносини із США у разі запровадження нових санкцій – News Georgia. Сполучені Штати оголосили про запровадження санкцій проти керівників спецпідрозділу МВС Грузії, які розганяли мирні демонстрації та переслідували опозицію, а також двох пропагандистів, через мову ненависті до опозиціонерів.

Китай у відповідь на рішення уряду Сполучених Штатів передати Тайваню чергову партію озброєння запровадив обмежувальні заходи проти дев’яти американських компаній – МЗС КНР.

Масштабний підрив пейджерів членів ліванського угруповання «Хезболла» організувала ізраїльська спецслужба «Моссад». Операція готувалася тривалий час – Reuters. Понад 2 тисячі людей по всьому Лівану, включаючи членів «Хезболли» та медиків, отримали поранення у вівторок, коли пейджери, які бойовики використовували для зв'язку, вибухнули по всій країні. Сьогодні у Лівані знову пролунала серія вибухів. За попередніми даними, детонують пристрої бездротового зв'язку – портативні радіоприймачі та рації угруповання «Хезболла».

ВОРОГ

Прессекретар Путіна  Пєсков заявив, що позиція НАТО не сприймати серйозно слова Путіна про начебто наслідки дозволу Україні атакувати територію РФ далекобійною західною зброєю є «провокаційною і небезпечною» – росЗМІ.

Щонайменше 19 компаній з 11 європейських країн подали позови проти «Газпрому» через порушення контрактів, а їх загальна сума досягла 18,6 мільярда євро, або 20,6 мільярда доларів – The Moscow Times.

У Росії запустили сайт реєстру електронних повісток – його тестують у трьох регіонах: Рязанській, Сахалінській областях і Республіці Марій Ел, повноцінно портал запрацює з 1 листопада. Усім росіянам, чиї дані є в реєстрі, автоматично обмежують виїзд – росЗМІ.

В Ярославлі спалахнула масштабна пожежа на складі з паливно-мастильними матеріалами, під час гасіння вогню постраждали 4 пожежників – росЗМІ.

У центрі Москви біля офісу маркетплейсу Wildberries в бізнес-центрі «Романов Двор», який знаходиться поруч з Кремлем, сталася стрілянина через бізнес-суперечку співвласників, є поранені – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-