Андрій Кисельов, командир відділення взводу безпілотних літальних апаратів
Звільнення Лівобережжя Херсонщини - моя наступна мета
Командири перемоги 24.09.2024 09:00

Боєць Андрій Кисельов – один із тих, хто перший заходив у деокупований Херсон. Саме він став героєм легендарного фото з кавуном на центральній площі міста.

Андрій долучився до Збройних Сил ще у 2014 році юнаком. На той момент він тільки закінчив 11 клас. Утім мав непереборну жагу до військової справи. Нині він командир відділення взводу безпілотних літальних апаратів. Під час виконання одного з бойових завдань отримав важке поранення. Попри це знову повернувся на фронт.

Андрій Кисельов родом із Лівобережжя Херсонщини, тож наступна мета бійця – звільнення усього регіону від ворога. А теми розмови з героєм, пропонованої Укрінформом у новому випуску проєкту «Командири нашої перемоги», – про те, з чим доведеться стикнутися ЗСУ при звільненні Лівобережжя, про військові злочини росіян, побачені героєм на власні очі, про особливості реабілітації після поранення та показовий досвід командира бойового підрозділу.

- Ви самі – з Херсонської області. Давайте повернемося до того історичного дня звільнення Херсона. Які були відчуття у той момент, коли ви вже заходили у деокуповане місто?

- На картинці це виглядало гарно. Та у нас були певні задачі, які ми мали виконати в той день... Але як там не засвітитися, не проїхати на площу, де купа людей.

- Що для вас це, враховуючи, що по-суті ви поверталися в місто, яке вам також рідне, додому після того, як цей дім окупував ворог?

- Здебільшого це робота була. Там хвилинка радості, а все інше просто робота, робота, не відволікатися.

- До вашої ролі у звільненні Херсона: з того, що можете розказати, які перед вами стояли задачі?

- Задачі різні були, фронт роботи здоровенний був, плюс суміжні підрозділи, які працювали. Тяжкувато трошки як морально, так і фізично.

- Ви кажете важка робота, звісно нам цивільним дуже складно уявити собі, наскільки це важко. Але все ж таки поясніть, будь ласка, що було найскладнішим у цьому?

- Штурмувати. Найтяжче було штурмувати, тому що у ворога – як пише книжка, так вони і роблять, – вони дуже гарно копаються. Дуже гарно використовували наші ресурси для лінії оборони, типу як зрошувальні канали, ферми і т.п. Дуже важко було штурмувати. І на початку війни дуже була погана комунікація, десь перші місяців 4-5 між суміжними підрозділами.

- Якщо можете, розкажіть про якусь із розвідувальних операцій, яку ви проводили напередодні, можливо яка найбільше запам’яталася. Звісно, те, що можете розказати.

- Ми заблукали. Трішки заблукали і вийшли вже в передмісті Херсона, і типу повертатися назад не будемо, вже залишимося, дочекаємося, поки наші хлопці під’їдуть. Довго працювали, в тій ситуації важко було зорієнтуватися, де ми знаходимося, в якій із посадок в якому перехресті, бо тоді був хаос – усі виходили, всі тікали. Ви чули: бурятів забули в одному з сіл під Херсоном?

- Було дуже багато відео про те, як вони там тікали всілякими можливими способами. Розкажіть.

- У листопаді напевно, в один із населених пунктів прийшли військовослужбовці й кажуть: що у вас тут помінялося? Їм місцеві здали військових, говорять: от, полонених взяли. Росіяни, коли відтягувалися назад, утікали, забули декілька своїх підрозділів, повноцінних підрозділів у посадках. Тобто, вони чекали, чи їсти захотіли і прийшли в магазин. Та багато таких випадків було. У місцевих жили. Типу в село заходиш – усі вийшли, а він живе, каже: «Мне здесь хорошо, я не хочу уходить». Навіть такі попадалися кадри.

- Ще щодо бурятів залишених: чи було по них помітно, що в цей момент вони прямо відчули всю силу армії, з якою їм доводилося воювати?

- Не знаю чи відчули, але враження було – це 100% злякані дуже.

- Ви з Херсонської області. Щодо вашої родини: чи був хтось із близьких, кому доводилося пережити окупацію?

- Так. У мене батько півроку сидів в окупації, десь близько півроку. Потім там уже, коли почали з’являтися телеграм-канали навесні, він виїхав і також долучився до лав Збройних Сил.

- Щодо матері?

- Досі в окупації знаходиться, вже з півроку зв’язку не тримаю.

- На Лівобережжі, так?

- Так.

- Відтак наступне легендарне звільнення – це має бути лівобережжя?

- Звісно.

- Ви в це так само вірите, як у звільнення Херсона? І, на вашу думку, з якими складнощами доведеться стикнутися для цього?

- Міни. Не так як люди, міни. Дуже сильно заміновано. Плюс у нас місцевість там така – болота, очерети, плавні. Все це з підривом дамби затопило, все намочило, тепер травою заросло. Потужно буде перейти на ту сторону, дуже потужно. На тім боці земля особлива така, вона може втягувати в себе, а потім із часом просто випльовувати на берег, як торф.

- Щодо підтримки місцевого населення, ми бачили в мережі реакції людей. Наскільки ви це відчували? І, окрім того, що були люди, які дійсно чекали цього, розуміємо, що були і певно залишаються так звані «ждуни». Що можете сказати з цього приводу?

- Веселі люди, дуже веселі. Не знаю, як у місті, але мені траплялися на шляху в селах окупованих «ждуни» – прямо такі, що вони ховалися десь там. А «найвеселіше», що вони заходили одними з перших на позиції ворога, собою ж розміновували їх, тому що їм було цікаво набрати якихось всяких «приколів», і тим самим нам залишалося набагато менше роботи.

- Щодо цього відомого і можна сказати легендарного фото з кавуном, воно було зроблене в листопаді. Розкажіть трішки про історію появи цього фото і взагалі звідки ви взяли у цю пору року кавун?

- Ми приїхали на центральну площу Херсона. Я не встиг навіть роздивитися навсібіч, мені з натовпу хлопчина років 8-9 виносить от так просто на пікап, на машину дає кавун, каже – тримай. От як з’явився кавун. Я не знаю, де він його взяв, як він його зберіг до того, але маленький хлопчик дав. А фото, там був Комаров на площі й він просто кричить: зажди, зачекай, дай я тебе сфотографую! Це його фото.

- Що було далі з цим кавуном?

- Ми його з’їли…

- Після того, як звільнили місто, авжеж, роботи не закінчилися. І чи можете розказати про те, як далі відбувалася робота, можливо знахідки якісь після окупантів. Що вони після себе залишили? Можливо щось, що найбільше вас здивувало.

- Вони багато ховали, дуже багато ховали всіляких цінностей і речей. Зброю також ховали. Під час роботи там, де вони жили, де перебували постійно, ми знаходили зброю, якісь цікаві речі хазяйські, відібрані в людей, не доцільні, як на мене, для використання в бойових діях. Ну, телевізор-плазму використовувати як двері в бліндаж – типу такого. Скутерів багато знаходили. Також по посадках ідеш, дивишся – і не розумієш, як воно тут з’явилося. Їхні особисті речі, їх самих знаходили в посадках теж багато.

- Про звільнення Херсона кажуть, що, коли вже заходили, то вони тікали і дорога була вільна, так?

- Це вам так кажуть, що вони просто втікали. А насамперед це задовго сплановане покидання позицій. Все було дуже добре заміновано, дуже добре. І штатне, і дистанційне мінування у них також на високому рівні. Заходили просто по асфальту, ніхто по садках не йшов, дуже небезпечно.

- Але ж залишали вони заздалегідь місто?

- Так. Мені здається, це було сплановано. Завчасно вони підготувалися, почали відходити, й останні, хто відходили, просто потрапили на нас, на камери медіа. Ні Росгвардії, спеців – нікого не було. Останнє, що попало там на камери, як вони перепливали Дніпро – це ці, кого позабували або не попередили.

- Що було після звільнення Херсона?

- Після звільнення нам поставили задачу йти вперед далі. Потім ми зайняли наші острови славнозвісні. Як не мене, це недоцільне використання військовослужбовців – і на той момент, і зараз. І досі ми тримаємо ці острови, ні туди, ні сюди. Тобто, важко, але чекаємо команди вперед, вперед, тому що контролюємо більшість маршрутів водних, якими можна заходити на лівобережжя.

- Яка наразі ситуація у Херсоні?

- Напружена. Напружена у зв’язку з тим, що забагато дронів і занадто швидко розвиваються ці всі цифрові можливості – як у нас, так і в них.

- Розкажіть про вашу історію: в який момент ви вирішили стати на захист країни?

- Я в 2014-му закінчив 11-й клас. Підготував документи до вступу в навчальний заклад. Навчався десь 4 місяці – і прийшла війна. Почалась війна, почалися формуватися добровольчі корпуси і я там приєднався до одного з них та провів кілька чудових місяців на…

- Тобто, скільки вам було років, коли ви потрапили на Донбас?

- 18. ...Але приєднався не надовго, місяці на 3-4. Мене звідти просто просили повернутися додому на перепідготовку. Я трохи посидів удома, стало нудно і я підписав контракт. Я знову повернувся на Донбас вже в складі повноцінної бойової бригади.

- Що рухало вами? Звідки така наполегливість була?

- Любов до зброї.

- Тобто, ви цікавились цим із дитинства?

- Так.

- А якби не війна, чим би займалися?

- Спортивною стрільбою, полюванням, риболовлею, та й все.

- Трошечки хочеться більше почути про ваші перші враження, спогади, як юнака, на Донбасі. Перший бойовий досвід, перші постріли – які були ваші відчуття? Що ви займаєтеся тим, до чого лежить душа? Чи що це було?

- Найперше – це були “непонятки”, було дуже страшно. Прямо дуже, дуже страшно, тому що не буває такого, що ти йдеш, хтось стріляє, ти дивишся туди: ага, ведуть вогонь звідти. Тебе максимально близько підпускають, і починається страх просто. Ти потім сидиш і не можеш довго згадати, що з тобою відбувалося. Якось на адреналіні це все прилітає. Потім аналізуєш, стає цікаво і повертаєшся до цього раз за разом, кожного разу. Ну, на Донбасі не так було цікаво, як під час повномасштабного вторгнення.

- Розкажіть про ці періоди. Чим вони відрізняються?

- Тому, що тоді нас чекали, а тепер ми їх чекаємо. І коли вони заходили з Херсона, ми знали, куди вони йдуть, робили засідки. У кого був досвід, ми мінували вже. Перші кілька тижнів – узагалі, як у тирі сиділи.

- Дякую за цю відповідь. Ви дуже молодим почали свій шлях воїна. А скільки вам було років, коли ви стали командиром?

- 25.

- Чи є командири молодші?

- Є. Скажу більше, є хлопці, які у 23, 25 років уже командири батальйонів. Тобто дуже потужні воїни. Є декілька знайомих таких. Вони з початку повномасштабної пройшли майже всі штурми найтяжчі, найгарячіші напрямки і вирішили для себе, що потрібно оновлювати командирські ланки в Збройних Силах...

- Розкажіть трошки про цей шлях від хлопця, який після школи прийшов і дуже хотів долучитися до війська, власне до командира.

- Та воно все якось само прийшло. Головне, щоб було бажання. А так я виконував свою роботу, мені це подобалося, і завдяки навичкам та вмінням, деякі почали до мене тягнутися, і слава Богу – хто вище стояв, побачив це і каже, це з приводу розвідки, давай будеш керувати групою. Я такий: ну давай. І так почали працювати з хлопцями.

- Ви сказали таку фразу, що було, як у тирі. Що ви мали на увазі?

- Так. Це було, як у тирі, у них ішли колони, вони думали, що їх будуть зустрічати. Ми їх зустрічали трішки не радісно. На той час уже їхньою ж зброєю їх і били.

- Але насправді дуже часто ми чуємо про те, що так, росіяни пруть, їх убивають, а вони продовжують іти.

- Так. У нас так було, коли з вагнерами були сутички. Штурм, у погану погоду вони прибирали тіла, максимально ближче до нас намагались якось підійти. Різні моменти бували. Навіть ти перебігаєш, дивишся – тут лежать тіла, там, а вони наступають, наступають і наступають. Безперервні були такі нонстопи у нас.

- Як ви справляєтеся з тим, коли йде така навала: вони гинуть, ідуть далі, гинуть? Чи не важко вам?

- Спочатку цікаво стає, потім страшно, потім набридає, потім хочеться відпочити. А потім – як у тумані все, ти просто виконуєш свою роботу і все, ні про що не думаєш.

- Коли ви прийшли юнаком, як реагували побратими, хлопці на вас? Вчили, допомагали, підтримували?

- Ну, звісно, якось старалися навчити, показати, розповісти, поділитися досвідом своїм же. Це як одна здоровенна сім’я. Якщо потрапляєш у гарний колектив чоловічий, до тебе відносяться, як до меншого брата, хто постарше – як до сина. Ти на це все дивишся й аналогічно починаєш відноситися до тих, хто прибув. Якось старатися навчити, показати, розказати, зберегти їх життя, налаштувати морально-психологічний стан, щоб він був готовий до різного.

- Що найскладніше у розвідці?

- Та там усе складно, в залежності від задачі. Чим складніша задача, тим складніше її виконання. А так я не знаю, напевно всюди, де йдуть бої, де береш участь, найважче – це втрачати побратимів. Це найважче.

- Щодо вашого поранення. Як ви з цим упоралися?

- Та класно. Я якось типу сам себе евакуював – наклав турнікет, виповз, мене забрали. Ми там ще лаялися дуже сильно: я хотів, щоб усіх одразу позабирали. Потрапив у лікарню, подивився на ногу і думаю: так, усе, вона не відросте, вже там нічого не буде відбуватися, потрібно якось із цим боротися, жити. Нормально поставився до цього.

- Скільки у вас тривала реабілітація?

- 21 день.

- Цього досить?

- Здебільшого це відпустка. Відпустка за лікарняним. Я провів удома, займався своїми улюбленими справами. Це якось навіть більше вплинуло на психічний стан, аніж реабілітація в лікарні.

- Наскільки ви випали, так би мовити, зі строю? І коли ви були готові повернутися, то були готові до цього, здебільшого морально?

- Та морально – напевно, як мене одразу виписали з лікарні, я був готовий повернутися. Багато ще сумував за хлопцями. Мені не вистачало цього, хотілося назад пошвидше. Але ні, відпустки по хворобі, протезування і все інше. Я на службу повернувся вже з протезом.

- Лікарі не казали, що вам треба ще відпочити?

- Казали і просили навіть, коли я відпрошувався на декілька годин: напиши якийсь папірець, що якщо ти десь кудись пропадеш, що ми ні при чому, ти сам це вирішив.

- Але вони не могли ніяк зупинити ваше бажання повернутися в стрій?

- А як його можна зупинити. Я більше скажу: зараз не так просто звільнитися зі служби чи якось відійти від цього всього.

- Чому?

- Є ціла купа різних посад, які за адекватних людей будуть триматися до останнього. Переконують: не увільняйтеся зі служби, не треба, там класно.

- Як змінилася ваша діяльність після поранення і після реабілітації?

- Після поранення почав шукати альтернативну якусь посаду, якесь заняття в розвідці. Спочатку аеророзвідка, потім стало цікаво знищувати ворога за допомогою дронів, і так вийшло, що я перевівся в інший підрозділ, взагалі в іншу бригаду, і дали зелене світло на використання усіх цих моментів. І почали працювати розвідка, дорозвідка, знищення ворога саме дронами.

- Ваш шлях до командира, як це відбувалося?

- Прийшов на військову службу на контракт у десантно-штурмовий підрозділ простим солдатом. Після деяких виконаних завдань побачили, що в мене є здібності до керування невеликими групами людей, ну – просто так кричав, щоб максимально зберегти життя особовому складу, можна так сказати. І так я став спочатку там маленьким командиром, а потім воно почало виростати-виростати на авторитетній ланці.

- Коли стикаєтеся зі складнощами, чим ви керуєтеся? Я бачу, що у вас такий доволі холодний розрахунок, ви ставитеся до цього, як до роботи, емоції вам не заважають.

- У будь-якій незрозумілій ситуації, я ж не сам там опинився, є ціла купа побратимів, які зі мною, той самий екіпаж, у кого більше знань, хто більше розвинений у цій усій сфері, – можна запитати, колективно вирішити питання. Поспілкуватися і в когось буде 100% думка, що все, я знаю рішення цього питання, проблеми, і я залюбки підтримаю його.

- Після виконання успішного бойового завдання є якісь традиції?

- Повернутися додому живим. Це не просто там – висунувся в точку, виконав завдання, потрібно ще повернутися назад.

- Андрію, чи правда, що розвідники це такі універсальні люди, що можуть опанувати будь-який військовий напрямок?

- Зі свого прикладу: я б ніколи не поліз у танк, ніколи, якби мене не загнали. Тобто вже не всі, декому ще подобається, він виконує. Але будучи в піхоті й виконуючи завдання своїми руками, з часом я зрозумів, що аеророзвідка й ударні дрони – це можна робити те саме, але дистанційно, то таким чином – набагато краще дистанційно виконувати цю роботу, аніж фізично.

- Чи важко вам було адаптуватися після командування розвідкою власне до нового напрямку?

- Ну звісно, було важко. Як мала дитина, заново потрібно було вчитися всьому з нуля. Мене привели, посадили, кажуть: оце там та штучка, це та штучка, вона відповідає за це, вона відповідає за це, конспекти, ну все, як у школі, з нуля. Ютуб, навіть відеоуроки якісь, курси, сайти, головне – бажання. Бажання навчатися.

- Чи бачили ви трофейний дрон?

- Угу.

- Наскільки ми поступаємося зараз новими технологіями?

- Ми не поступаємося. Ми навіть, щодо технологій, мені здається, що ми набагато кроків попереду. Але в них настільки все просто і немає проблем з різним постачанням елементів для цих дронів. Ну тобто, якщо нам потрібно випустити 10 штук, вразити, наприклад, ціль, то вони можуть там із півсотні кинути, “налєгкє”.

- Ваші підходи, як командира у розвідці й у командуванні безпілотними літальними апаратами, змінилися?

- Ні, все те саме. Все те саме, але я ще такий, що всі ті хлопці молоді, які приходять на службу одразу на посади пілотів, я б їх усіх напевно проганяв би через піхоту, щоб вони розуміли, як там страшно, і це не просто гратися пультом і дивитися в монітор. Оце особиста моя думка.

- На яких напрямках ви бували?

- Від Маріуполя до Донбасу, майже в кожному населеному пункті був за декілька ротацій. І повномасштабне – тільки Херсон, Херсонська область, від Снігурівки до Дніпробузького лиману зона роботи була.

- Якщо порівняти, проаналізувати цей ваш шлях і напрями, на яких ви були, і до повномасштабного вторгнення, який період для вас був найскладнішим?

- Кожне заходження в зону відповідальності – це щось нове. Період там – півтора-два місяці, ти про все дізнаєшся, стаєш як місцевий уже, стає не цікаво, хочеться вже чогось нового, хочеться розвиватися. З періодом повномасштабного вторгнення мені подобалося те, що вони заходили непідготовлені, можна було дуже багато знищити їх, прямо дуже багато ми їх знищували.

А найтяжче, не знаю, найтяжче за період війни – це коли в Олександрівці росіяни весь день збирали колону людей, випустили – і потім розстріляли їх. І я все це бачив, мені хотілося якось допомогти, але там недоцільно було. Це напевно найважчий період служби.

- Як би ви схарактеризували ворога, враховуючи те, що вам доводилося бачити?

- Та як нікчеми просто здебільшого. Є підрозділи потужні бойові, а солянка збірна попадалася – ДНР з бурятами, то вони там один одного любили постріляти. Ну не підготовлене військо, вони не знали, чого вони сюди приїхали. Їм хотілося грабувати, наживатися, мені здається – здебільшого нажитися на людському горі, та й все. Не так, що вони там воювати хотіли чи щось схоже.

- Цей ваш спогад, коли вони розстріляли людей, це були цивільні?

- Так. Дітей вивозили з Херсона в основному, там машин 30 було, кілька бусиків, це напевно найважче, що я бачив. Бо вони рятувалися, просто хотіли виїхати, їх росіяни спеціально накопичили певну кількість, як у накопичувачу, сказали їдьте – і розстріляли.

- Як ви думаєте, є якесь пояснення, чому вони це робили?

- Ні. Дивіться, Олександрівка знаходиться на березі Дніпра. З Херсона там через Олександрівку люди виїжджали. Вони з одного боку села стояли їх усіх перевіряли, “досматрювали”, потім перевіряли колону і випускали. І от одну із таких колон випущених – вони просто розстріляли. Все. Чим тут можна керуватися, що робити?

- Ви не могли в той момент нічого зробити?

- Ні. Можна було піти і вмерти, ну мені цього не дали зробити. У нас там були ідеї, давайте зараз їх там якось, щось із ними зробимо. І нам кажуть: ні, потім, не зараз.

- Як ви вважаєте, це “ініціативи”, так би мовити, на місцях цих людей чи вони отримали дозвіл від вищого керівництва вбивати цивільних?

- Та я думаю, що на той момент у них вищого керівництва не було ніякого. Вони всі сиділи безвісти, боялися під’їхати на лінію зіткнення.

- Тобто враховуючи те, що ваша військова кар’єра побудована суто на досвіді, так би мовити, то ці розпорядження, які ви віддаєте, ці команди, які ви віддаєте, вони побудовані на досвіді?

- На досвіді і на дружній основі. Ну, тобто у мене немає такого, що приходжу – ти маєш зробити оце, а ти маєш зробити оце. Є завдання, колективно вирішили, зробили між собою роботу, все зробили – і все, нема жодного питання. Тому що хтось розбирається в чомусь більше, а хтось у чомусь менше, і навпаки там можна в чомусь поділитися. Всі мають займатися в своє задоволення, щоб не стояти над душею і вимагати від нього, що ти маєш зробити, саме ти це маєш зробити. Подобається, будь ласочка, самі домовитеся, самі якось там усе зробите. Ще буває таке, що я стою от так, рот відкрию і слухаю, мені цікаво, як вони щось роблять, щось нове для себе беруть.

- Тобто даєте волю?

- Так, так.

- Це, на вашу думку, більш сприяє покращеній і злагоджені роботі?

- Так, звичайно. Я прийшов, я на собі перед цим випробував, коли командир трохи не сповна розуму і кричить: типу давай вперед. І хоч як би ти себе бив у груди, що я учився, я там офіцер, я туди-сюди, – людина якщо погана, то до тебе не буде ніякого відношення, хоч на голові скачи, тебе слухати ніхто не буде.

- А у вас бувало таке, щоб вас не слухали?

- Ні, я навіть не згадаю такого. Нам зверху нарізають накази, спускається воно все до низу. Ми сідаємо і обговорюємо: будемо ми це робити, не будемо, як це зробити. У мене в піхоті таке було. Нам поставили задачу, відправили у відрядження до суміжного підрозділу, а потрібно було штурмувати населений пункт. Ми приїжджаємо і кажемо: от ми ваше підкріплення, приїхали, ми будемо вам помагати. І командир роти там сидить і каже: хлопці, задача стоїть от така, ми вже пробували разів чотири, от у нас нічого не вийшло. А ми кажемо: а ви пробували з другого боку зайти? Ні, от у нас прописано, що ми маємо звідціля зайти. Кажемо, давайте з другої сторони зайдемо, красиво все зробимо, там тижнів два чи три лаялися мабуть, і штурмували населений пункт за 2,5 години.

Про командирів. Є так, що комусь веселіше – сидіти спостерігати. Ми кажемо: зараз усі вмремо. Каже: я наблюдаю, ви виживіте, я в вас вєрю, рєбята, давайтє. Я цього ніколи в житті не забуду. Коли нас розбирають прямо “в нуль” і ти кажеш – допоможіть, а тобі кажуть: я всьо віжу, у вас всьо харашо, я вам вєрю, і ви мне вєрьтє. І сидить десь за 10 км в підвалі. Ну, як би...

- Ваш підхід – бути поруч із хлопцями?

- Так. Постійно. Завжди маєш бути поруч. А якщо є змога, ти маєш висунутися із суміжниками на точку, все подивитися своїми очима, потім повернутися розказати їм, і повести їх за собою.

- Оце питання, яке ви порушили, про те, що командири є різні й цінність наказів інколи викликає запитання, – як ви вважаєте, чи можливо вирішити це питання, яким чином?

- Поновити командний склад молодими хлопцями, адекватними бійцями, які пройшли вже немало, які залишилися там морально стійкими, психологічно витриманими. Ось такими було б, мені здається, найкраще, на мою думку.

- Ви трошки вже говорили про підготовку новобранців, можливо є ще щось додати про ваші методи?

- Те, що я вмію, я стараюся все показати людям, все військовослужбовцям, все, що згадаю. Все, що може в голову прийти з власного досвіду, показати людям, щоб вони в якійсь екстреній ситуації згадали цей момент, який я розповідав зі свого досвіду, якось там зреагували і щось зробили. Може таке бути, в мене особисто таке було, що я бував у житті в незрозумілій ситуації, я лежав у посадці й думав: ну всьо, амінь. Тоді згадав, як мене навчали, а можна щось “а вдруг получиться”, – і получилось.

- Про поранення ми з вами проговорили. Ви взагалі протез ставили в Україні чи за кордоном?

- У Черкасах.

- В Черкасах?

- Так. Я звертався в декілька пронизуючих клінік. Клініки всі казали: потрібно ногу різати вище, ну типу так тобі буде класно. Кажу, покажи мені хоч одного, хто згодився різати собі вище, якщо можна було залишити. Ну, таких немає, показує – там у всіх травматична ампутація висока. Я згадав, у нас у Херсоні був хлопчина, він колись потрапив у ДТП і була така сама ампутація, тільки ліва нога. І він мені порадив свого протезиста, я йому поробив фотографії, поробив знімки, і він каже: та зробимо, не переживай. І таки зробили. А потім почав шукати лікарів, реабілітологи, протезисти, і в Миколаєві Молот Коля з поліції також отримав таке саме поранення, аналогічне. І в нього є група в Телеграмі, називається “Треба було під ноги дивитися”. У нас там є своя групка безногих, яка ділиться враженнями і такою всією інформацією.

- Стати на протез складно?

- Ні, це було для мене здивування, що коли мені зробили протез, я в нього вліз, встав і пішов. Зараз період, коли воно все всихається, формується, то трохи там місцями тяжкувато буває. Але з часом і бігати можна буде, і скакати, і навантаження піднімати набагато більше, аніж зараз.

- А оцей чат, про який ви згадали, там хлопці підтримували один одного?

- Так, так. Зразу ж кажеш: от дивіться, в мене така штука трапилася – і тобі мільйон фотографій, мільйон всіляких прикладів наводять, що це нічого страшного, що це все з часом звикнеться, зійдеться, доробиться і можна буде й бігати. У нас є в чаті Юра, здається, він взагалі там у марафонах бере участь, бігає. Цього року він перше місце взяв у чомусь там, на протезі. А буває навіть, на вулиці бачиш людину на протезі, підходиш і цікавишся, якось там спілкуємося, формуємо якийсь такий «кружок умєлиє ручки».

- Це підтримує, допомагає?

- Ну так, класно. Та ще знаєте, як своєрідно виходить: - Як ти отримав поранення? - Та отак-от. - Ну дурачок, можна було б отак-от. - Ну так, можна ж було.

Потім знаходимо в цьому всьому плюси, прям дуже багато. У мене випадок був. Заходжу в гості до хлопців, у хазяїна собака кусається, пес біжить вкусити, я йому праву ногу даю, він її гризе і не розуміє, що відбувається, ну як палку просто.

- Це десь у плюсі.

- Ну так, класно. У двір можна заходити, не боятися, що тебе собака вкусить, головне – вчасно ногу підставити.

- Які ще плюси?

- Мені діти подобаються, коли підходять, кажуть: а що в тебе з ногою? Починаєш прикол якийсь розповідати, хтось хоче пофарбувати тобі ногу, чи поторгати, ну як діти, цікаво дуже.

- На початку інтерв’ю я вам казала про те, що ми згідні, що навіть приблизно не можемо уявити те, що вам доводиться переживати. І певно інколи ми не знаємо, як правильно висловити співчуття, якщо так потрібно співчуття, або з емоціями, підтримку для того, щоб для вас це було зрозуміло.

- Та мені здається, просто вистачить прийти, потримати за руку, потиснути руку і сказати – молодець! Не потрібно там, ой, як же ж ти будеш без ноги тепер... Якщо сидить десь, бачите – сидить курить чи їсть морозиво, просто прийти за протез підняти привітатися, ситуація не штатна, буде смішно. Сказати також: ти молодець. Ну в такому плані.

- Тобто що на вашу думку не вистачає більше військовим це просто слів підтримки?

- Позитивних емоцій.

- Наостанок певно хочеться поговорити про те, чого ми чекаємо найбільше – це нашої перемоги. Що для вас є перемога?

- Дожити до кінця цієї всієї війни і мабуть нове покоління якось підняти потрібно, і виховати нове потужне покоління, щоб десятки років, а то й сотні, вони все пам’ятали і тримали свої кордони мужньо і потужно. Щоб не було такого, що підростаюче покоління просиділо в телефоні, закінчилася війна, він виріс, підняв очі вгору: ага, тут мені буде краще. І без вагань поїде там співпрацювати з ворогом.

- Ще наостанок ми підготували для вас короткі бліц-запитання. Я вам поставлю їх, ваша задача коротко і швидко відповідати. Чи є у вас герой та антигерой?

- Нема.

- Що для вас означає патріотизм?

- Я не знаю, як на це коротко відповісти. Патріотизм – це коли ти з дитинства тримаєшся за свою домівку, за свій рідний край і готовий будь-що зробити, аби все залишалося без змін. Наразі з такої ситуації.

- Чи може одна людина змінити хід історії?

- Якщо помре?

- Як ви визначаєте межу між обов’язком, тим, що необхідно виконати, зробити, і власним переконанням?

- Якщо я не хочу це робити, я ніколи в житті це не зроблю, або якщо я вважаю це недоцільним. Ніяк не загониш мене, щоб я це зробив.

- Стосунки між побратимами, одним словом.

- Сім’я.

- Якщо б у вас було одне бажання від золотої рибки, що це було б?

- Бажання від золотої рибки? Та, напевно, фільтранути землю трішки, мільйонів на 150.

- Що ніколи не пробачите?

- За ногу ніколи не пробачу, за ноги наші всіх.

- Що найбільше цінуєте в людях?

- Чесність і сміливість.

- Якби не було б війни, ви би ...?

- Працював охоронцем в АТБ. (Сміється).

- Ваше життєве кредо?

- Ні кроку назад.

- Що ж, дуже чудове кредо. Від себе і від усієї команди Укрінформу, і певно від усіх українців, я висловлюю вам дуже велику дяку і шану за те, що ви робите, за те, що ви захищаєте нашу країну. Дякую вам!

Діана Славінська

Повну відеоверсію інтерв’ю дивіться на каналі Ukrinform TV

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-