Пам’яті кулеметника Олександра Должикова

Пам’яті кулеметника Олександра Должикова

Хвилина мовчання
Укрінформ
Пішов на фронт добровольцем у березні 2022 року і загинув, боронячи рідну Харківщину

Олександр Должиков народився та виріс у Серпневому Валківської громади на Харківщині. Після навчання у школі пройшов строкову службу в армії, працював у Харкові на приватному деревообробному підприємстві, в останні роки – на заводі в рідному селі.

Чоловік став на захист України на початку березня 2022 року.

- Пішов добровольцем. Із першого дня (повномасштабного вторгнення, – ред.) він хотів цього, але двічі чи тричі і його, і ще хлопців із нашого і навколишніх сіл вертали, – не потрапляли у відправку. А 6 березня вже поїхав. Служив у 113-й бригаді територіальної оборони. Згодом йому пропонували стати інструктором, бо влучно стріляв, але він мені казав: "Я з хлопцями з першого дня разом, я їх не залишу, не можу", – згадує мама Олександра пані Тетяна. 

За її словами, Олександр любив природу, у вільний час займався спортом, та найбільшим його захопленням стало різьблення по дереву.

- Змалечку гарно малював, а в школі пішов у гурток різьблення. Навчився працювати з деревом, і згодом це стало спеціальністю. Після служби в армії він майже 12 років працював у Харкові на столярці – робив на замовлення красиві речі. Вирізав ікони, але найбільше любив якісь батальні сцени – бої козаків чи давніх римлян. Там така тонка робота, настільки деталізовані картини! – розповідає жінка. 

Пані Тетяна відзначає характер сина.

- Із дитинства був упертим. Нашкодять із братом, я їх поставлю в куток, то молодший відпроситься, вибачиться й уже біжить гуляти. А Сані я кажу: "І ти ж вибачся, пообіцяй більше так не робити і йди собі". Бо мені вже самій шкода тої дитини. Але він мені: "А мені й у кутку непогано". І відстоїть усе покарання – скільки було сказано. Він любив справедливість, не терпів, коли когось ображали, особливо, коли це робив сильніший чи старший стосовно слабшого та меншого. І для мене він був найпершим захисником, – згадує мати.

У складі територіальної оборони Олександр боронив рідну область, брав участь у звільненні населених пунктів під час Харківського контрнаступу. Загинув військовослужбовець на прикордонні 6 жовтня 2022 року. Про обставини мамі розповіли побратими Олександра.

- Вони окопувалися і пропустили дрон. Розповіли хлопці, що Саня всіх пропустив у бліндаж, що "давайте бігом", а сам з кулеметом не встиг… Він і загинув зі зброєю в руках, не впавши. Побратими кажуть, що коли побачили його, подумали, що живий: він наче присів із кулеметом, відстрілюючись…, – говорить пані Тетяна.

Олександр Должиков посмертно нагороджений орденом "За мужність". Йому назавжди 42.

Шана Герою!

Фото надані родиною

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-