Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Розширення українського парку безпілотників ламає червоні лінії путіна – Atlantic Council

Розширення українського парку безпілотників ламає червоні лінії путіна – Atlantic Council

Блоги
Укрінформ
Українська кампанія з використання безпілотників дальнього радіусу дії стала однією з ключових подій війни у 2024 році

Кампанія дальніх ударів України з використанням безпілотників летить прямо через червоні лінії путіна і може допомогти переконати західних партнерів Києва зняти обмеження на атаки вглиб росії, пише Георгій Ревішвілі для сайту Atlantic Council.

Рано вранці 18 вересня Україна здійснила одну з найбільших і найефективніших атак з використанням безпілотників за весь час війни, спричинивши вибух на складі зброї в глибині росії, який був достатньо потужним, щоб його змогли зафіксувати станції моніторингу землетрусів. За даними українських джерел, в атаці було залучено понад сто українських безпілотників дальнього радіусу дії вітчизняного виробництва, а її метою був великий російський склад зброї в Торопці, місті в Тверській області рф на північний захід від Москви.

Торопецький рейд став останнім успіхом України в амбітній кампанії дальніх ударів безпілотників, яка неухильно набирає обертів протягом поточного року. Україна розпочала свій повітряний наступ у січні 2024 року і відтоді вразила десятки важливих цілей в росії, включно із нафтопереробними заводами, авіабазами, об’єктами з виробництва озброєнь та військовими об’єктами.

Зростаюча частота і ефективність цих атак з безпілотників, схоже, підтверджує раніше прийняте рішення України зосередити свої обмежені ресурси на прискоренні внутрішньої розробки і виробництва безпілотників дальнього радіусу дії. Масштаби українських атак помітно зростають, оскільки виробляється все більше безпілотників, і вони регулярно досягають цілей у глибині росії, за тисячу кілометрів від українського кордону.

На знак швидкого розвитку технологій безпілотників, які тепер стають доступними для українських військових, країна нещодавно представила свій перший ракетний безпілотник. Цей ракетний дрон, названий «Паляниця» на честь традиційного українського хліба, назву якого російським військам, що вторглися на територію України, як відомо, важко вимовити, у серпні 2024 року президент Зеленський привітав як «наш новий метод відплати агресору».

Кампанія України з використання безпілотників дальнього радіусу дії переслідує низку цілей. Найближча мета – підірвати російську військову машину, завдаючи ударів по об’єктах військової інфраструктури та економічно життєво важливих об’єктах енергетичної галузі країни.

Удари по російських аеродромах призвели до пошкодження низки військових літаків, які використовувалися Кремлем для бомбардувань українських міст і цивільної інфраструктури. Тим часом, українські офіційні особи вважають, що нещодавня атака в Тверській області знищила значну кількість російських боєприпасів, включно із артилерійськими снарядами і ракетами.

На даному етапі українські бомбардування російських нафтопереробних заводів залишаються недостатньо масштабними, щоб занурити величезну енергетичну галузь Кремля в кризу. Однак після атак українських безпілотників у ЗМІ часто з’являються повідомлення про скорочення російських нафтопереробних потужностей.

Російські офіційні особи, як і раніше, зберігають характерну для них стриманість щодо наслідків повітряного наступу України, але є певні ознаки того, що Кремль занепокоєний. У березні 2024 року Москва запровадила шестимісячну заборону на експорт бензину, яку згодом продовжили до кінця 2024 року, очевидно, намагаючись запобігти внутрішньому дефіциту і стрибкам цін. За повідомленнями, Федеральна служба державної статистики росії також припинила публікувати дані про видобуток нафти.

Стратегія Києва щодо використання безпілотників також має важливі політичні цілі. З початком повномасштабного вторгнення росії партнери України запровадили обмеження на використання західних озброєнь на території рф. Це включає заборону на ракетні удари великої дальності, яку офіційні особи в Києві вважають особливо шкідливою, стверджуючи, що вона заважає їм наносити удари по авіабазах і військових об’єктах, що використовуються росією для нападу на Україну.

Обережність, яку демонструють у західних столицях, відображає широке занепокоєння партнерів України щодо можливої ескалації нинішньої війни. Москва вміло експлуатує ці побоювання, використовуючи комбінацію ядерних погроз і розмов про російські червоні лінії, щоб налякати західних лідерів і забезпечити збереження нинішніх обмежень. Дійсно, путін нещодавно попередив, що дозвіл на дальні удари по російських цілях означатиме, що НАТО «перебуває у стані війни» з росією.

Завдаючи ударів по цілях в глибині росії, Україна сподівається переконати своїх союзників у тому, що їхні побоювання щодо ескалації значно перебільшені, і викрити червоні лінії путіна як блеф, спрямований на залякування Заходу. Цей аргумент підкріплюється численними іншими прикладами перетину російських червоних ліній без наслідків, такими як часткове знищення Чорноморського флоту росії і нещодавнє вторгнення України в Курську область рф.

Хоча прориву в дипломатичних зусиллях Києва щодо скасування обмежень на ракетні удари великої дальності поки що не відбулося, нещодавні повідомлення свідчать про те, що це може бути лише питанням часу, коли Україна отримає зелене світло для принаймні деяких категорій ударів великої дальності по території росії. Якщо дозвіл нарешті буде надано, це різко збільшить потенційний вплив повітряного наступу України і створить значний логістичний головний біль для російських військових.

Російське командування наразі намагається забезпечити достатнє покриття протиповітряної оборони, щоб протистояти існуючій загрозі, яку становить все більш досконалий український флот безпілотників. Оскільки більша частина наявних у росії систем ППО наразі розгорнута в Україні, Кремлю не вистачає додаткових ресурсів для захисту величезного повітряного простору країни. Якщо Україна продовжить розширювати виробництво безпілотників, а також отримає дозвіл на нанесення ударів по території рф із застосуванням західної зброї, цей дефіцит ППО, ймовірно, стане ще більш очевидним.

Українська кампанія з використання безпілотників вже наближає війну до російської громадськості і підриває зусилля режиму путіна захистити внутрішню аудиторію від негативних наслідків вторгнення. Хоча Кремль зберігає жорсткий контроль над російським інформаційним простором і може легко придушити негативні новини, що надходять з України, набагато складніше замаскувати регулярні сигнали повітряної тривоги і вибухи військових складів у містах і містечках на заході росії.

Українська кампанія з використання безпілотників дальнього радіусу дії стала однією з ключових подій війни у 2024 році. Вона дала Києву часткове вирішення проблеми нестачі ракет вітчизняного виробництва і допомогла українському командуванню розв’язувати проблеми, спричинені страхом Заходу, який не бажає ризикувати, перед ескалацією конфлікту. Тепер українці сподіваються, що, пролітаючи своїми безпілотниками дальнього радіусу дії прямо через «червоні лінії» путіна, вони зможуть переконати західних лідерів відмовитися від провальної доктрини управління ескалацією і зняти обмеження, які захищають росію, але не дають Україні змоги захистити себе.

Автор: Георгій Ревішвілі

Atlantic Council

«Інформаційний спротив»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-