СБУ затримала агента воєнної розвідки РФ, який шпигував на Покровському напрямку

СБУ затримала агента воєнної розвідки РФ, який шпигував на Покровському напрямку

Укрінформ
Служба безпеки України затримала російського агента, який допомагав загарбникам наступати на Покровськ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

СБУ затримала в Донецькій області агента воєнної розвідки РФ, який шпигував за Силами оборони України на Покровському напрямку фронту, де тривають жорстокі бої.

Фігурантом виявився працівник місцевого гірничого підприємства, якого у липні цього року дистанційно завербувала російська спецслужба.

З того часу він розвідував геолокації штабів та укріпрайонів українських військ, які залучені до захисту Покровська.

Агент звертав особливу увагу на вогневі позиції важкої артилерії Збройних сил України, що тримає під вогневим контролем штурмові групи росіян.

Також він намагався виявити пункти базування підрозділів СБУ, які проводять у цьому районі контрдиверсійні заходи і виконують інші спеціальні та бойові завдання.

Агент поводився як пересічний житель прифронтової громади, що їздить на роботу на шахту. Але в ході поїздок він приховано фіксував розташування українських військ і позначав відповідні координати на гугл-картах.

Для зв’язку з російською спецслужбою фігурант спочатку використовував анонімний акаунт у популярному месенджері. Згодом він перейшов на комунікацію з російським куратором через заборонені російські соцмережі.

Контррозвідники СБУ викрили агента ще на початковому етапі його розвідактивності. Це дозволило задокументувати злочини фігуранта, затримати його і запобігти передачі ворогу актуальної інформації про оборону Покровська.

Під час обшуків у затриманого вилучили мобільний телефон та сім-карти, які він періодично міняв для конспірації зв’язку з росіянами.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Читайте також: Групу агентів ГРУ, яку знешкодили в Одесі, очолював «тамплієр» Мальцев

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України затримала у Харкові агента російської розвідки, який наводив ворожі ракети на свою бригаду Збройних сил України і готувався втекти до Росії.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-