Як новобранців готують до бойових виходів

Як новобранців готують до бойових виходів

Репортаж
Укрінформ
Доєднатися до підрозділів, що воюють на передовій, бійці-новобранці зможуть після проходження бойового злагодження

Тут постійно лунають постріли. Їх настільки багато, що достатньо пʼяти-десяти хвилин, аби звикнути до «бамкання» й автоматних черг. Значно важче не напружуватися, коли сапери кидають в окопи, буквально за кілька метрів від тебе, навчальні гранати з шумовими ефектами, а з неба за кожним кроком стежить дрон. Так виглядає бойове злагодження та навчання, яке проходять на полігонах бійці 65-ої окремої механізованої бригади.

«ПЛЮС ОДИН ШАНС ВИЖИТИ»

- Військова справа – процес постійного навчання і самовдосконалення. Але геть не «для галочки», а щоб у критичну хвилину підмінити побратима, вміти стріляти з усього, що несе смерть російському окупанту, водити все, що може рухатися і стріляти, – пояснює пресофіцер бригади Сергій.

Полігони нагадують величезні мурашники, де життя вирує в режимі нон-стоп. І, що цікаво, кожен займається своєю справою. Наприклад, на одній ділянці вдосконалюють навички піхотинці з батальйону, який тримає найгарячіші позиції Роботинського виступу. На другій – досвідчені інструктори з бойової підготовки інтенсивно тренують групи новобранців. Без навчання на полігоні новачків не допустять до бойових завдань на позиціях лінії бойового зіткнення.

Воха
Воха

-  Це – не «зачистка» і не штурм. Тут ми відпрацьовуємо прохід по окопу, правильне тримання зброї. Більшість новобранців, які сьогодні проходять навчання, – чоловіки віком близько 50 років. Тож їм важко фізично, але навики, здобуті на полігоні, – це плюс ще один шанс вижити в бою, – каже інструктор з бойової підготовки на позивний «Воха».

ДІЯТИ ШВИДКО, ЗЛАГОДЖЕНО І ЧІТКО

Новобранці вперше долають «смугу перешкод». Одразу ж вчаться правильно рухатися окопами, поводитися зі зброєю, працювати в команді.

Воха
Воха

«Воха» уважно спостерігає за всім, що відбувається на полігоні. Каже, що багатьом бійцям «треба буде багато працювати». Одразу додає, що у хлопців є стимул, натхнення і розуміння, для чого вони тут.

Гуцул
Гуцул

51-річний боєць на позивний «Гуцул» не приховує: йому складно.

- Важко – не те слово (каже, ледь переводячи дух, - ред). Мені і без броніка важко бігти, а в ньому, та ще й зі зброєю, – то вже дуже складна задача, – говорить «Гуцул».

Гуцул
Гуцул

Раніше він входив до складу добровольчого формування територіальної громади, а зараз є частиною підрозділу ЗСУ. Боєць розуміє, що на фронті треба діяти швидко, злагоджено і чітко.

На інших локаціях досвідчені бійці групами відпрацьовують штурмові дії в окопах. Водночас зверху їх закидають імітаційними гранатами з дронів, а сапери влаштовують на шляху не одну "хлопавку" з шумовими ефектами.

А ще новобранців тут вчать основам інженерно-саперної справи і тактичній медицині. Військові кажуть, що бойове злагодження підрозділів бригади триває постійно.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-