Битва за Україну. День дев’ятсот сорок п’ятий

Битва за Україну. День дев’ятсот сорок п’ятий

Укрінформ
Бійці ГУР взяли в полон 20 росіян після зачистки Вовчанського агрегатного заводу

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сорок п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до США

Президент Зеленський виступив на загальних дебатах 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН і знову висловив в ООН занепокоєння щодо підготовки Росією ударів по атомних електростанціях в Україні та підкреслив, що це може призвести до нової ядерної катастрофи в Європі – Укрінформ.

Президент України на засіданні Ради Безпеки ООН сказав:

  • Путін порушив стільки міжнародних норм, що не зупиниться сам. Росію можна лише примусити до миру.
  • Російська Федерація збирається атакувати три атомні електростанції в Україні, щоб зруйнувати нашу енергетичну систему.
  • запросив Китай і Бразилію на другий Саміт миру

Президент Володимир Зеленський:

  • обговорив із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом реалізацію Формули миру, а також залученню турецьких компаній до відбудови України.
  • обговорив із премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо зусилля для протидії російській пропаганді та встановлення миру в Україні.
  • провів зустріч із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, говорили про ППО і шлях України в НАТО

ЦИТАТИ

Метте Фредеріксен, прем'єр-міністерка Данії: «…Росія не змогла б вести повномасштабну війну вже більш як два з половиною роки без допомоги Китаю. Ми не можемо продовжувати ситуацію, коли Китай допомагає Росії у війні в Європі, без наслідків».

Ян Ліпавський, глава МЗС Чехії: «Єдиний мирний план, який заслуговує на довіру, – це план президента Зеленського.  Кому, як не нам, знати, що мирні переговори «про нас без нас» – це дорога в пекло».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На агрегатному заводі у Вовчанську спецпризначенці Головного управління розвідки Міністерства оборони взяли в полон близько 20 російських загарбників – ГУР.

На Харківському напрямку в районі населеного пункту Глибоке противник шукає нові шляхи для проведення логістичного забезпечення своїх підрозділів, серед особового складу ворога спостерігається низький морально-психологічний стан – пресслужба ОТУ «Харків».

У Вугледарі загострилася ситуація: російські війська намагаються оточити місто, тривають інтенсивні бої, ворог намагається прорвати оборону – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА. Диверсійно-розвідувальні групи намагаються прориватися у місто, але Сили оборони України їх знищують.

За даними Генштабу на фронті від початку доби сталися 88 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками. Ворог і далі активно діє на Покровському та Курахівському напрямках.

В районі Лукʼянців на Харківщині ворог активізував використання FPV-дронів. В районі Стариці противник здійснює заходи щодо інженерного обладнання позицій та логістичного забезпечення – пресслужба ОТУ «Харків».

Аеророзвідники 15-ї бригади оперативного призначення «Кара-Даг» Національної гвардії України виявили та знищили великий склад беєприпасів російських військ на Покровському напрямку – Нацгвардія.

Бійці 77-ї окремої Наддніпрянської аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ знищили на Борівському напрямку фронту російську самохідну гаубицю 2С19 «Мста-С» – Генштаб.

У ніч на 25 вересня збито 28 із 32 ударних БпЛА та чотири керовані авіаційні ракети Х-59/69. Ще чотири ворожих безпілотники локаційно втрачено у кількох регіонах України (інформація про постраждалих чи руйнування не надходила) – Повітряні сили ЗСУ

***

Окупанти вдарили по центру міста Краматорськ Донецької області, одна людина загинула і 15 – поранені – ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Запорізької, Харківської та Сумської 8 людей загинуло, 49 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

На Черкащині та Кіровоградщині гасили три лісові пожежі, спричинені російськими обстрілами. На Черкащині пошкоджено 0 0,5 га мішаних насаджень віком від 81-го до 86-ти років. У Кирилівському лісництві філії «Чорноліське лісове господарство» (Кіровоградщина) постраждали захисні ліси на площі 1,1 га – Центральний лісовий офіс.

Економіка

Станом на ранок 25 вересня через бойові дії і технологічні порушення в Україні залишаються без електрики 482 населених пункти – Міненерго.

Відбудова

У Гостомелі Київської області здали в експлуатацію четвертий відбудований багатоквартирний будинок по вул. Рекунова, що зазнав уражень від російської агресії у 2022 році. Ще 10 будинків планують закінчити до кінця року – Укрінформ.

Культура

США передали Україні чотири середньовічні шаблі, викрадені Росією на тимчасово окупованих територіях, які конфіскувала прикордонна служба під час пересилання артефактів з РФ в Америку – Укрінформ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністр оборони Рустем Умєров розповів, що призначив своїм радником колишнього заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, бо «ніхто не хотів працювати з комунікаціями, а потреба така була» – Укрінформ.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук серед головних викликів, які нині стоять перед освітянами, назвав необхідність повернення навчального процесу в офлайн-режим, налагодження зв’язку вишів із ринком, боротьбу з плагіатом і впровадження в освітній процес штучного інтелекту – Укрінформ.

Кабінет міністрів:

  • спростив процедуру призначення одноразової грошової допомоги у разі загибелі чи інвалідності військовослужбовця.

У Києві планують розпочати опалювальний сезон 15 жовтня. Це станеться, якщо температура повітря три доби підряд буде менше 15 градусів тепла – Віталій Кличко, міський голова Києва

Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій до підсанкційних російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена, Андрія Косогова і компанії Rissa Investments Limited та просить стягнути в дохід держави їхнє майно – Мінюст.

У Хмельницькій інфекційній лікарні померла 60-річна жінка, якій діагностували гарячку Західного Нілу.

В Україну екстрадували одного з підозрюваних у заволодінні нерухомістю держпідприємства «Національна кінематека України» вартістю майже 42 млн грн – пресслужба НАБУ. Йдеться про колишнього керівника товариства, на користь якого у незаконний спосіб відчужили низку будівель, що перебували у власності Нацкінематеки. Правоохоронці не називають підозрюваного.  Але у лютому 2024 року НАБУ у справі Нацкінематеки оголосило у розшук Олександра Радька – колишнього директора ТОВ «Вест Прайт».

***

За ІІ квартал 2024 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) в Україні збільшився на 3,7% до аналогічного періоду минулого року – Держстат.

Національний банк України підтримує ухвалення законопроекту #12044, який дозволяє надання обмеженої банківської ліцензії акціонерним товариством, зокрема поштовим операторам – НБУ.

За 8 місяців 2024 року Україна збільшила надходження експортного валютного виторгу на 15% – Сергій Ніколайчук, заступник голови Нацбанку

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над планом продовження повноважень на відправку в Україну американського озброєння і техніки на суму 5,9 мільярда доларів до того, як закінчиться фінансування наприкінці місяця – Politico.

Делегація Міністерства оборони України запропонувала Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції долучитися до проєкту «Північна бригада» і підготувати та озброїти по одному українському батальйону – Міноборони.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга обговорив із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі шляхи перешкоджання планам Росії завдати удару по ядерній енергетичній системі України – МЗС.

Позиція Китаю щодо врегулювання війни РФ проти України продовжує полягати в тому, щоби негайно припинити вогонь та сісти за стіл переговорів, а також утриматися від санкцій та економічного тиску проти однієї зі сторін конфлікту – Китаю Ван Ї, міністр закордонних справ.

Рада Безпеки ООН у її нинішній конфігурації є застарілою і потребує реформування та оновлення складу, з представленням у ній усіх континентів – Олаф Шольц, канцлер ФРН.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Сполучені Штати та інші держави НАТО не хочуть бачити Україну членом Альянсу, тож Туреччина буде враховувати позицію союзників при ухваленні власного рішення щодо цього – NBC News.

Група Rheinmetall отримала замовлення від міжнародного клієнта НАТО на виробництво мінометних снарядів для збройних сил партнера альянсу – Rheinmetall.

Шведська компанія Saab планує налагодити виробництво в Україні, щоб підтримати розвиток незалежної оборонної спроможності країни. Saab веде переговори з двома-трьома компаніями про те, «як налагодити місцеве виробництво», але угода ще не завершена – Мікаель Йоханссон, генеральний директор

Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час зустрічі у Нью-Йорку з міністром закордонних справ Ірану Аббасом Арагчі рішуче засудив нещодавнє постачання балістичних ракет іранського виробництва для Росії. Боррель також зауважив, що ця зброя, яка буде використана проти мирного населення України, несе пряму загрозу для європейської безпеки – Укрінформ.

НАТО розглядає план координації транспортування поранених військовослужбовців у разі війни з Росією – Александр Соллфранк, голова командування логістики НАТО

У приміщенні Українського хабу в Брюсселі відбулося відкриття експозиції уламків російської зброї, з якої були вилучені компоненти електроніки та складові частини, вироблені у країнах Заходу – Укрінформ.

ВОРОГ

Прессекретар Пєсков заявив, що бажання України примусити Росію до миру є «абсолютно фатальною помилкою», бо це нібито неможливо зробити – росЗМІ.

Компанія «Купол», дочірнє підприємство російської державної збройової компанії «Алмаз-Антей», за допомогою місцевих фахівців розробила та провела льотні випробування в Китаї нової моделі безпілотника «Гарпія-3» (G3) –  Reuters. Дрон «Гарпія-3» здатний летіти на відстань понад 2000 км. Корисне навантаження становить 50 кг.

Росія продаватиме супутники трьом країнам Західної Африки: Малі, Нігер і Буркіна-Фасо оголосили про укладення угоди з Росією щодо придбання телекомунікаційних супутників і супутників дистанційного зондування – ВВС.

Росія веде переговори про передачу єменським хуситам протикорабельних ракет.  Іран виступає посередником у поточних таємних переговорах – Reuters.

Верховний Суд Білорусі за заявою генерального прокурора РБ визнав формування у складі Збройних сил України «Полк ім'я Кастуся Каліноўскага» зі структурами, що входять до нього, терористичною організацією – ЗМІ.

Самопроголошений Лукашенко заявив, що «готується до війни», однак, запевнив, що наразі загрози війни немає – БЕЛТА.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-