Україна в ОБСЄ: За кілька тижнів понад 100 російських ракет і дронів пролетіли біля українських АЕС

Україна в ОБСЄ: За кілька тижнів понад 100 російських ракет і дронів пролетіли біля українських АЕС

Заява
Укрінформ
Протягом останніх кількох тижнів понад 100 російських безпілотників і ракет пролетіли поблизу атомних електростанцій України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві делегації України при ОБСЄ, виголошеній першим секретарем постійного представництва нашої держави при міжнародних організаціях у Відні Данилом Кубаєм під час засідання Форуму з безпекового співробітництва.

"За останні кілька тижнів понад 100 російських безпілотників і ракет пролетіли поблизу українських атомних електростанцій. Зокрема, в ніч на 20 вересня було зафіксовано проліт російського безпілотника типу "Шахед" у безпосередній близькості до Хмельницької АЕС", - сказав він.

За словами українського дипломата, не дивно, що питання ядерної безпеки в Україні було серед ключових тем, які обговорювалися на нещодавній Генеральній конференції МАГАТЕ, яка закликала РФ терміново вивести весь несанкціонований військовий та інший персонал із Запорізької АЕС та повернути повний контроль над станцією компетентним органам влади України.

"Хоча РФ може проігнорувати такі заклики, ми твердо переконані, що постійний міжнародний тиск залишається критично важливим. Держава-порушник неминуче буде змушена виконати законні вимоги міжнародної спільноти", - наголосив Кубай.

У своєму виступі він поінформував іноземні делегації про останні ракетні та артилерійські обстріли Росією українських міст та цивільної інфраструктури. "РФ може наполегливо заперечувати, що вона цинічно вбиває цивільне населення, щоб посіяти страх, та обирає об'єкти критичної інфраструктури, щоб знищити Україну. Однак факти чітко показують, що ці дії є частиною цілеспрямованої та скоординованої стратегії знищення. Численні російські удари, задокументовані незалежними міжнародними спостерігачами, розкривають чітку картину навмисних дій агресора", - заявив він.

Читайте також: Небезпека удару Росії по українських АЕС існує - Дуда

За словами дипломата, хоча українські війська продовжують докладати максимум зусиль для досягнення поставлених цілей, вони "потребують принципової та консолідованої підтримки міжнародної спільноти".

"Важливо послабити можливості агресора в усіх сферах: у політичній – не дати ввести в оману міжнародну спільноту та нормалізувати застосування сили; у фінансовій – не допустити фінансування війни; у технологічній – зупинити виробництво нового озброєння", - зазначив Кубай.

Він наголосив на важливості "дозволу державі, яка захищається, вражати легітимні цілі агресора, де б вони не знаходилися".

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський висловив в ООН занепокоєння щодо підготовки Росією ударів по атомних електростанціях в Україні та підкреслив, що це може призвести до нової ядерної катастрофи в Європі.

Фото: crisisgroup.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-