Битва за Україну. День дев’ятсот сорок сьомий

Битва за Україну. День дев’ятсот сорок сьомий

Укрінформ
Зустрічі лідерів у форматі «Рамштайн» відбудеться 12 жовтня у Німеччині. Президент Зеленський зустрівся з Дональдом Трампом

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сорок сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент США Джо Байден очолить зустріч Контактної групи з питань оборони України, яка відбудеться 12 жовтня у Німеччині – Укрінформ.

***

Візит Президента України до США

Президент України Володимир Зеленський і Президент США Джо Байден провели зустріч,  Зеленський представив План перемоги нашої держави. Лідери обговорили дипломатичні, економічні та військові аспекти Плану й доручили своїм командам провести консультації щодо наступних кроків – Укрінформ.

У Нью-Йорку у хмарочосі Trump Tower відбулася зустріч Президента України Володимира Зеленського та кандидата на посаду президента США Дональда Трампа – Укрінформ. Зеленський під час зустрічі з Трампом висловив переконання в існуванні спільної точки зору щодо необхідності завершення війни перемогою України. Трамп позитивно оцінив факт зустрічі з Президентом України, висловивши також готовність обговорити ситуацію в Україні.

Президент України Володимир Зеленський

-   провів зустріч з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс під час свого візиту до Вашингтона і представив деталі Плану перемоги.

-   провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США, під час якої представив ключові пункти Плану перемоги

ЦИТАТИ

Анджей Дуда,президент Польщі: «У проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися «прорив», але він не може настати в результаті «безцеремонного шантажу», оскільки це «нічого доброго» не принесе Польщі».

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Щодня російські терористи вбивають мирних людей. Ми ведемо війну за свободу й виживання, тому потребуємо більше зброї від партнерів, аби захиститися. Не повинно бути жодних обмежень на підтримку України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Росіяни на 50 одиницях техніки здійснили спробу масштабного штурму на Куп’янському напрямку в районі Піщаного, захисники ворожу атаку відбили, знищивши і пошкодивши 40 одиниць техніки - Юрій Федоренко, командир батальйону ударних БпАК "АХІЛЛЕС" 92-Ї ОШБр ім. Івана Сірка

На Покровському напрямку противник намагається атакувати наші позиції в районах більш ніж 10 населених пунктів, залучає насамперед піхотні групи, які намагаються штурмувати ділянки поблизу населених пунктів, здійснювати лобові атаки, періодично застосовуючи бронетехніку - Руслан Музичук, речник Національної гвардії.

На східних напрямках гвардійці цієї доби відбили 25 спроб штурмових дій. Противник використовував також бронетехніку, зокрема танки. У цілому, було знищено 10 танків цієї доби, шість одиниць іншої бронетехніки та утримано займані позиції  - Руслан Музичук, речник НГУ.

Кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України у період з 23 по 26 вересня атакували понад 800 серверів у різних регіонах Росії – ГУР.

За даними Генштабу на фронті від початку доби відбулися 70 бойових зіткнень, ситуація на фронті залишається складною та напруженою, найгарячіше - на Курахівському та Покровському напрямках.

Сили оборони України збили 24 із 32 російські ударні безпілотники типу Shahed. Один безпілотник увійшов у повітряний простір Румунії, ще один ворожий БПЛА локаційно втрачений внаслідок протидії РЕБ Сил оборони України – Повітряні Сили ЗСУ.

***

В Одеській області внаслідок атаки російських безпілотників в Ізмаїлі загинули 3 людей і ще 14 постраждали, серед яких 3 дитини. Пошкоджені приватні та багатоквартирні будинки, надвірні споруди, будівлі, автомобілі – ОВА.

Росіяни завдали удару по поліцейському управлінню у Кривому Розі, 3 людини загинула, 6 отримали поранення – Нацполіція.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької та Харківської областей 4 людей загинуло, 19 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

Фахівці ДСНС в співробітництві з Харківобленерго розмінували за останні 2 місяці 120 км повітряних ліній електропередач в регіоні - Харківобленерго. Всього з моменту деокупації окремих районів області було розміновано 2 397 кілометри ліній. Однак згідно з планом необхідно розмінувати ще близько 6 987 кілометри в 16 громадах.

Майже 41 тисяча будинків пошкоджені чи зруйновані на Донеччині від початку повномасштабного вторгнення РФ з 22 лютого 2022 року – ОВА.

Відбудова

На Київщині вже відновлено 210 закладів освіти. Ще 30 закладів освіти в процесі відбудови. Окремі з них відновлюються міжнародними партнерами, ОМС та урядовими програмами – КОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виїзного засідання уряду в Миколаївській області 26.09 доручив віднести до захищених статей бюджету фінансування виробництва зброї та військової техніки, зокрема тих позицій, які передбачені програмою «Зброя перемоги» - Укрінформ.

Сервіс рекрутингу у мобільному застосунку для призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Резерв+" стане доступний у жовтні -  Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифровізації.

Кабінет міністрів призначив колишнього міського голову Житомира Сергія Сухомлина головою Держагентства з відновлення – сайт Уряду.

Жодних угод про "обмін" дітьми між Росією й Україною не було і не може бути. Так Дмитро Лубінець відреагував на матеріал газети Le Monde про те, що Україна та РФ проведуть обмін дітьми за посередництва Катару – ЗМІ.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський і начальник Генерального штабу збройних сил Словаччини генерал Даніель Змеко під час зустрічі узгодили подальші спільні зусилля для поглиблення розвитку українсько-словацького військового співробітництва – Укрінформ.

До Черкащини цього тижня масово прибувають паломники-хасиди для святкування з 2 по 4 жовтня в місті Умань Рош га-Шана — юдейського нового року. У місті вже посилено заходи безпеки. На даний час до Умані вже приїхало близько 5 тисяч прочан – Державна міграційна служба.

До бюджету України направлено 10 млн євро у рамках реалізації спільної угоди між Міністерством охорони здоровʼя та Банком розвитку Ради Європи. Це перший транш, який надійшов у рамках реалізації спільного проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine) між МОЗ, Світовим банком та Банком розвитку Ради Європи – МОЗ.

***

З 1 жовтня Пенсійний фонд України автоматично перерахує житлові субсидії на опалювальний сезон 2024-2025 років – пресслужба фонду.

27 вересня, запланований імпорт електроенергії із сусідніх країн до України становить 8,567 тис. МВт-год., експорт не здійснюється – Укренерго.

На Вінниччині станом на 27 вересня 2024 року працюють усі п’ять цукрових заводів, які заявляли про готовність розпочати виробничий сезон – ОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив плани уряду США спрямувати $5,55 млрд на зброю та обладнання для України найближчими тижнями та місяцями – Укрінформ.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі очікує, що рішення щодо скасування обмежень для України застосовувати західну далекобійну зброю по військових цілях на території РФ буде прийняте до початку зими - Голос Америки.

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав до рішучого реформування Ради Безпеки ООН, яка втратила репрезентативність і легітимність, а також до відмови від права вето, що паралізує її роботу – Укрінформ.

Сполучені Штати та Євросоюз узгоджують останні деталі щодо виділення Україні 50 млрд доларів із заморожених російських активів - Bloomberg

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що Китай, Бразилія та деякі інші країни Глобального Півдня домовилися створити платформу «Друзі миру», в рамках якої планують сприяти мирному врегулюванню «української кризи» - МЗС КНР.

Американські розвідувальні служби вважають, що РФ може відповісти з більшою силою США та їхнім партнерам по коаліції, якщо вони погодяться надати Україні дозвіл на використання ракет дальнього радіуса дії для ударів углиб РФ – NYT.

Президент Франції Еммануель Макрон приїде в Україну, коли цей візит справді буде корисним та потрібним. А також, коли він матиме вагу не лише на рівні країни, а й на рівні всієї Європи - П’єр Ельбронн, уповноважений президента Франції з питань економічної допомоги та відновлення України.

Колишній міністр оборони Японії Шіґеру Ішіба переміг на виборах лідера правлячої в країні Ліберально-демократичної партії (ЛДП) і вже 1 жовтня стане новим прем’єр-міністром Японії - Kyodo News.

ВОРОГ

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив Заходу застосуванням ядерної зброї та окреслив нові "червоні лінії" – ЗМІ. Він подякував Путіну за те, що той заявив, що застосує зброю масового ураження у разі нападу на Білорусь.

У вересні в Білорусі заарештували щонайменше вісьмох трансгендерних осіб і затримали близько десятка інших представників ЛГБТ спільноти - "Радіо Свобода".

В Архангельській області Росії розбився приватний вертоліт Robinson R44, унаслідок чого загинуло двоє чоловіків, один з яких, імовірно, депутат міськдуми від "Єдиної Росії" Сергій Сметанін – росЗМІ.

Державна російська корпорація "Росгеологія", найбільша в країні-агресорі з геологорозвідки, допустила технічний дефолт за облігаціями на 6 млрд руб. (7,1 млн дол), випущеними у 2021 році – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-