Битва за Україну. День дев’ятсот сорок восьмий

Битва за Україну. День дев’ятсот сорок восьмий

Укрінформ
Лідер терористичної «Хезболли» Хасан Насралла був ліквідований  в результаті авіаудару Ізраїлю по Бейруту. Блінкен: США вивчають український план перемоги

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сорок восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Армія оборони Ізраїлю заявляє, що лідер терористичної організації «Хезболла» Хасан Насралла був ліквідований  в результаті вчорашнього авіаудару по Бейруту -  Times of Israel. Ліванське терористичне угрупування «Хезболла» в суботу підтвердило смерть Хасана Насралли.

Адміністрація президента Джо Байдена «ретельно вивчає» План перемоги, який Президент Володимир Зеленський представив під час зустрічі у Білому домі у Вашингтоні і, за потреби, розглянуть «додаткові дії», щоб допомогти українцям досягти перемоги - Ентоні Блінкен, Державний секретар США.

27 вересня 2024 року у місті Коломна Московської області РФ ліквідовано полковника російської армії Коломєйцева. 51-річний Коломєйцев керував 924 державним центром (в/ч 20924) безпілотної авіації Міністерства оборони РФ, який займається підготовкою фахівців із бойового застосування безпілотників, зокрема «Шахедів», а також персоналу з обслуги БПЛА – ГУР.

ЦИТАТИ

Жозеп Боррель, високий представник ЄС:  «…Я чув одного з американських кандидатів (заява Трампа про недостатню допомогу ЄС для України – ред.), який сказав, - європейці не роблять свою частину. Добре, але все, що ми робимо для України – у військовому, економічному, фінансовому, гуманітарному вимірах, - це більше за вас (американців - ред.). Це вже понад 130 мільярдів євро. Так, військова частина все ще менша (за американську), але це все ж таки 45 мільярдів євро, що не є малою сумою».

Александер Шалленберг, міністр закордонних справ Австрії: «Рада Безпеки, яку ми маємо зараз, відображає світ 1945 року. Це – світ минулого. Якщо ми не зможемо його змінити, то ООН з часом втратить свою актуальність… Ми повинні обмежити право вето, і має бути процес регулярного перегляду. Якщо ми проводимо реформу зараз, ми маємо бути готові переглянути її (реформу – ред.) через 50 років»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер вважає, що операція ЗСУ у Курській області створила стратегічну проблему для Путіна – ЗМІ.

На Запорізькому напрямку, зокрема, в районі Приютного за даними нашої розвідки, ворог зосереджує особовий склад, який планує задіяти у штурмових діях - Владислав Волошин, речник Сил оборони Півдня

Росіяни продовжують перекидати резерви в бік Вугледара. Активізувалось переміщення колонами з території Росії через Маріуполь в бік Волноваха/Вугледар. Не менше 13 вантажівок, переважно з БК. Загалом може йтися про переміщення до 5 тисяч російських військових у бік Вугледара - Петро Андрющенко, радник маріупольського міського голови

За даними Генштабу на фронті від початку доби відбулися 66 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками, третина всіх ворожих штурмів - на Покровському напрямку. Окрім того, інтенсивно атакує ворог на Времівському, Лиманському та Курахівському напрямках.

Головнокомандувач ЗСУ перебуває на найгарячіших ділянках фронту, в бойових бригадах Східного фронту - Вугледарський, Курахівський, Покровський напрямки – Генгштаб.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Олександр Сирський вручив нагороди військовослужбовцям 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша – Укрінформ.

На війні проти російських загарбників загинув колишній артист балету Клайпедського державного музичного театру в Литві, уродженець України Артем Колбасинський - Lrt.

***

Сили оборони України збили 2 із 2 російські керовані авіаційні ракети Х-59/69 та 69 із 73 ударних безпілотників типу Shahed. Один безпілотник полетів у напрямку Росії, ще три локаційно втрачені на території України – Повітряні Сили ЗСУ.

На Рівненщині уламки збитого російського безпілотника пошкодили ЛЕП, без світла залишились 79 споживачів – ОВА.

На Полтавщині уламки збитих уночі безпілотників пошкодили енергетичну інфраструктуру. Наразі без світла залишаються 72 побутових та 22 юридичні споживачі – ОВА.

***

Ворог застосувавши БпЛА типу «Шахед» завдав 2 авіаційні удари по лікарні у Сумах,  10 людей загинуло,  21 отримали поранення.  Серед загиблих полковник поліції Ігор Поладич.ОВА. Минулої доби за даними ОВА 1 людина загинула, 38 отримали поранення

У суботу вдень у Козачій Лопані на Харківщині ворожий безпілотник влучив у автомобіль: загинув суддя Верховного Суду Леонід Лобойко, троє жінок дістали поранення – ОВА.

У Кривому Розі завершили пошуково-рятувальні роботи на місці зруйнованої внаслідок ворожого обстрілу будівлі поліції, через атаку загинуло 4 людей, 6 - зазнали поранень – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Полтавській, Рівненській та Черкаській областях – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

У застосунку «Резерв+» з листопада запровадять три типи відстрочок: вони будуть надаватися студентам денної форми навчання, багатодітним батькам і людям з інвалідністю - Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифровізації.

Служба безпеки України затримала директора з контрольно-ревізійної роботи "Енергоатому" Олександра Скопича на хабарі – СБУ. Скопича затримали біля офісу компанії, у якої він вимагав хабар у 100 тис гривень.

Голова Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, начальник ГУР МОУ Кирило Буданов зустрівся з родинами бійців 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського – ГУР.

Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив про випадки фізичного, психологічного та сексуального насильства над дітьми в одному з навчально-реабілітаційних центрів України у Львівській області. За його словами, за останні шість місяців діти та інші особи зверталися по допомогу, але на їх скарги ніяк не відреагували – ЗМІ.

У Києві 28 вересня стартувала Всеукраїнська комунікаційна кампанія «Разом навчаємося і зростаємо. ЄС та Україна творять спільне європейське майбутнє»– Укрінформ.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко вручив нагороди 18 спортсменам, які здобули призові місця на Олімпійських та Паралімпійських іграх – МВС.

***

Ввезення готівкової валюти в Україну за січень-вересень 2024 року становило 9,89 млрд дол, що на 80,9% перевищує показник за аналогічний період минулого року і на 4,5% – загальний обсяг завезеної за 2023 рік валюти – НБУ.

27 вересня, ПриватБанк організував онлайн-аукціон, на якому було продано 245 автозаправних станцій і 33 земельні ділянки. Ці об’єкти роками перебували під управлінням компаній групи “Приват”, що належать Ігорю Коломойському – ЗМІ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Литва 28 вересня оголосила про надання нового пакету військової допомоги Україні - Міністерство оборони Литви

Китай і Бразилія виступили у пʼятницю зі спільною заявою, у якій застерегли від погроз застосування ядерної зброї проти України - Укрінформ. Заяву також підписали ще десять країн: Південна Африка, Туреччина, Індонезія. Алжир, Болівія, Колумбія, Єгипет, Казахстан, Кенія, Замбія. Швейцарія підтримує так звану "мирну ініціативу" Китаю та Бразилії щодо війни в Україні, незважаючи на те, що в ній відсутнє посилання на Статут ООН та територіальну цілісність України.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у п'ятницю на переговорах з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї наголосив на серйозному занепокоєнні США з приводу підтримки Китаєм оборонної промислової бази Росії і заявив, що розмови Пекіна про мир в Україні "розходяться з реальністю" – Reuters. Ван Ї звинуватив на зустрічі США в лукавстві у відносинах із КНР та закликав не вводити санкції проти китайських компаній під приводом «української кризи».

Західні чиновники вважають, що є чіткі докази того, що китайські компанії таємно постачали зброю в Росію для використання у війні проти України. У новій доповіді, отриманій західними союзниками, вказується на те, що китайська компанія відправляє низку спеціально створених військових безпілотників до Росії для випробувань, кінцевою метою яких є війна в  Україні - The Times.

Уряди США та Іраку оприлюднили заяву про згортання військової місії у боротьбі з терористичним угрупуванням "Ісламська держава" в Іраку протягом року – Держдеп.

Міністерство юстиції США звинуватило трьох членів іранського Корпусу вартових ісламської революції у хакерській атаці на президентську кампанію Дональда Трампа і спробі зірвати вибори 5 листопада – Reuters.

28 вересня, Єврокомісія та Агентство авіаційної безпеки Євросоюзу (EASA) попередили, що на тлі ескалації ракетних обстрілів між Ізраїлем і «Хезболлою» авіакомпаніям слід уникати ліванського та ізраїльського повітряного простору протягом наступного місяця – ЄС.

ВОРОГ

Росія оголосила досудові претензії Німеччині, Данії, Швеції та Швейцарії через, як стверджує, їхню відмову розслідувати диверсію на газогонах "Північні потоки" у вересні 2022 року та заявляє про готовність довести справу до суду - Марія Захарова,

речниця російського МЗС.

У російському Санкт-Петербурзі спустили на воду новий носій гіперзвукових ракет "Циркон" — фрегат проєкту 22350 під назвою "Адмирал Исаков". Церемонія відбулася на заводі Об’єднаної суднобудівної корпорації "Северная верфь" у п'ятницю, 27 вересня – росЗМІ.

Росія розпочала безпрецедентний наступ з застосуванням гібридної тактики, пустивши в хід мільйони євро і армію акаунтів у соціальних мережах, щоб перешкодити вступу Молдови до ЄС - Станіслав Секрієру, радник з національної безпеки Молдови

У Пакистані розбився гелікоптер із російськими пілотами. Щонайменше шестеро людей загинули в суботу в результаті аварії чартерного гелікоптера Мі-8 на півночі Пакистану – Reuters.

За результатами опитування майже половина (49%) громадян РФ підтримали б виведення російських військ і мирні переговори з Україною без досягнення цілей так званої "СВО", про які говорив Путін – ЗМІ. Це максимальний показник від початку війни. Не підтримали б таке рішення тільки 33% респондентів.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-