Битва за Україну. День дев’ятсот сорок дев’ятий

Битва за Україну. День дев’ятсот сорок дев’ятий

Укрінформ
Україна вшановує пам’ять жертв трагедії у Бабиному Яру. ГУР за 600 кілометрів атакував ворожий арсенал у Волгоградській області РФ, спричинивши потужну пожежу

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сорок дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

У неділю, 29 вересня, в Україні вшановують пам’ять жертв трагедії у Бабиному  – Укрінформ. У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відкрили виставку «Хтось був сусідом», приурочену до роковин масових розстрілів євреїв в урочищі.

Президент Володимир Зеленський

- звернувся до українців у 83-ті роковини трагедії Бабиного Яру, назвавши цю трагедію страшним символом того, що найжахливіші злочини відбуваються, коли світ обирає не помічати, мовчати, бути байдужим та недостатньо рішучим, аби дати злу гідну відсіч;

- у Києві взяв участь у вшануванні пам’яті жертв Бабиного Яру, яке відбулося на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

***

Сили оборони України вночі у неділю, 29 вересня, уразили арсенал зберігання та модернізації ракетно-артилерійського озброєння російських загарбників поблизу селища Котлубань Волгоградської області РФ. Напередодні удару до арсеналу прибув ешелон з іранськими ракетами – Генштаб ЗСУ. За даними джерела у розвідці, арсенал атакований за допомогою 120 ударних дронів-камікадзе різних типів українського виробництва. Відстань до цілі – понад 600 кілометрів. У районі влучання розпочалася масштабна пожежа.

Вибухи цієї ночі лунали щонайменше у семи регіонах Росії. В Єйську Краснодарського краю РФ вибухи зафіксували поблизу військового містечка та військового аеродрому. Могло бути знищено 60 ракет типу Х-47 «Кинджал» – телеграм-канал Astra.

***

Під час Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку

Королівство Саудівська Аравія висловило готовність продовжувати посередницькі зусилля між Росією та Україною для досягнення мирного врегулювання – принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд, міністр закордонних справ Саудівської Аравії.

Іран закликав Раду Безпеки ООН скликати засідання щодо дій Ізраїлю в Лівані та усьому регіоні після загибелі лідера терористичного угруповання «Хезболла» Хасана Наралли унаслідок ізраїльської атаки – Reuters.

Понад 250 тисяч жителів Лівану були змушені залишити свої домівки через масовані удари Ізраїлю по об’єктах угруповання «Хезболла» – Філіппо Гранді, верховний комісар ООН у справах біженців.

Справедливий й тривалий мир в Україні обовʼязково має ґрунтуватися на дотриманні принципу територіальної цілісності Марія Стенергард, міністр закордонних справ Швеції.

Швеція виступає за реформування Ради Безпеки ООН шляхом розширення представництва у її складі держав Африки – Марія Стенергард.

Рада Безпеки ООН потребує глибинної реформи, що передбачатиме розширення кількості її членів й внесення змін до права вето – Луіс Монтенегро, премʼєр-міністр Португалії.

Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер в ООН заявив, що Росія стоїть за «найбільшим порушенням статуту (ООН) за останнє покоління» – The Guardian.

Лавров на Генасамблеї ООН заявив, що спроби перемогти ядерну державу є небезпечними та можуть мати катастрофічні наслідки, натякаючи на можливість використання ядерної зброї у відповідь на подальші військові дії Заходу та України​ – АР.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Бабин Яр – наочний доказ звірства, на яке спроможні режими на чолі з вождями, що тримаються на залякуванні та насильстві. У будь-які часи вони нічим не відрізняються. Але має відрізнятися реакція світу. Коли очі світу заплющені, людяність програє».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Російська армія упродовж тижня застосувала проти України майже 900 авіаційних бомб, більш ніж 300 «Шахедів» і понад 40 ракет – телеграм Зеленського.

Українські оборонці за тиждень знищили 9390 російських загарбників і 2037 одиниць ворожої техніки та озброєння – Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

На фронті від початку доби 29 вересня сталися 68 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками, армія РФ атакує на Покровському та Курахівському напрямках – Генштаб.

На агрегатному заводі у Вовчанську під час спецоперації ГУР Міноборони України російські командири змушували своїх солдатів чинити безнадійний опір, прирікаючи їх на загибель – ГУР ЗСУ. Зачистка спецпризначенцями будівель заводу має важливе значення для подальших дій Сил оборони.

Нещодавні удари України по об'єктах у російських Тихорецьку і Торопці майже напевно призведуть до як мінімум короткострокових перебоїв у постачанні російської армії. Дуже ймовірно, що це призведе до подальшого розосередження російського логістичного ланцюга через страх перед подальшими ударами, що збільшить навантаження на і без того перевантажену систему – розвідка Британії.

На Запорізькому напрямку можуть початися більш інтенсивні бойові дії. Росіяни стягують туди резерви. Вони вони модернізували керовані авіабомби та можуть їх запускати з дальності 100 кілометрів – Ігор Романенко, заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Протиповітряна оборона України в ніч на 29 вересня збила 15 із 22 ворожих дронів-камікадзе типу Shahed. П’ять ворожих дронів локаційно втрачені, попередньо без наслідків – Повітряні сили ЗСУ.

***

Захоплення ЗСУ частини Курської області не кардинально, але таки змінило перебіг війни. Ці території можуть стати козирем для Києва в майбутніх переговорах із Москвою – Forbes.

Росіяни спробують за місяць вирішити проблему Курська. Останній термін – до виборів у США. Бажаний для них – до саміту БРІКС у Казані (22-24 жовтня). Бо несолідно приймати високих гостей і надувати щоки, коли частина РФ під контролем противника. Тому є передумови для активізації варварських ударів по Сумах – Главком.

***

Під ранок 29 вересня російські війська скинули на Запоріжжя 13 керованих авіабомб, влучивши по житловій забудові, змінено рух поїздів на станціях, пошкоджень зазнала будівля залізничного вокзалу. Постраждали 16 осіб. Серед поранених 17-річний хлопець. Рятувальні роботи завершено – Запорізька ОВА.

Російські окупанти атакували FPV-дронами залізничну станцію на Сумщині, троє поранених, зокрема машиніст поїзда – АТ «Укрзалізниця».

На Херсонщині росіяни обстріляли Берислав, селища Благовіщенське, Білозерка та Микільське, поранено 5 людей – Херсонська ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби Донецької, Харківської, Херсонської областей загинули 11 людей, ще 24 – поранені – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

Унаслідок бойових дій і технологічних порушень частково або повністю знеструмленими залишаються 490 населених пунктів, залишаються без електропостачання залишаються понад 8 тисяч абонентів у шести – Міненерго.

Соціальна сфера

Від початку повномасштабного вторгнення в Запорізькій області пошкоджено 48 медичних закладів, зруйновано – 8 – Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

В інтерв'ю каналу Fox News Президент Зеленський

- заявив, що Дональд Трамп, кандидат на президентських виборах у США 2024 року, пообіцяв підтримати Україну у разі своєї перемоги;

- сказав, що тепер він більш налаштований на позитивне розв'язання питання надання дозволу для України на завдання ударів по цілях углиб території РФ.

- заявив, що Путін вже не вперше лякає світ ядерними погрозами, але «ніхто не знає, що у нього в голові». Я думаю, що він любить своє життя і те, як він керує життям інших. Саме тому, я думаю, що він має боятися використовувати ядерну зброю».

- заявив, що «при всій повазі» не може обговорювати питання звільнення українського посла у США зі спікером палати представників Майком Джонсоном.

- наголосив, підбивши підсумки свого візиту до Сполучених Штатів, що найважливішим є збереження двопартійної підтримки України.

Данія і Україна у Києві домовилися про мільярдні інвестиції в українську оборонну промисловість на загальну суму 4,2 млрд данських крон ($628 млн) за рахунок доходів від заморожених російських активів – данське Міноборони. Міністр оборони Трельс Лунд Поульсен разом із українським колегою Рустемом Умєровим і міністром стратегічної промисловості Германом Сметаніним підписали угоду про наміри продовжити співпрацю щодо контрактів з українськими оборонними підприємствами.

У Києві відбулося четверте засідання Українсько-норвезької Міжурядової комісії з питань співробітництва у галузі торгівлі, підприємництва та економіки під співголовуванням міністра енергетики України Германа Галущенка й міністра торгівлі та промисловості Королівства Норвегія Сесілі Мірсет. Приділено увагу розвитку українсько-норвезьких відносин у галузі рибного господарства – Віталій Головня, заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

У МЗС України висловили розчарування інформацією щодо підтримки швейцарською стороною ініціативи Китаю та Бразилії. Такі «мирні ініціативи» лише створюють ілюзію діалогу, в той час, як агресор продовжує свої злочинні дії – сайт МЗС України.

Приватним підприємствам в Україні можуть дозволити встановлювати системи ППО. Є законопроєкт щодо приватного ППО на запит великих компаній. Ці засоби інтегруються в загальну систему ППО. Це б зменшило навантаження на військовий бюджет – Павло Кишкар, старший офіцер командування сухопутних військ ЗСУ.

Міжнародна федерація Червоного хреста (МФЧХ) відмовилася виключати зі свого складу російський Червоний хрест (РЧХ). Україна проінформує про це рішення донорів організації – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Національна служба здоровʼя України 1 жовтня проведе оплати медичним закладам за пацієнтів, молодших 18 років – пресслужба відомства.

У понеділок, 30 вересня, заходи обмеження споживання електроенергії не плануються – НЕК «Укренерго».

***

За тиждень з 23 по 27 вересня Національний банк України продав на міжбанку 756,15 млн дол., при цьому не купував валюту – Нацбанк.

Онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі, починаючи з 2016 року, поповнили бюджет різних рівні на понад 90 млрд гривень на майже 129 тис. успішних торгів – Мінекономіки.

Обсяг перевезення вантажів в Україні в січні-червні зріс на 18,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 178,8 млн т – Держстат.

Станом на 26 вересня в Україні намолотили 50,4 млн т нового врожаю, який зібраний на площі 14,2 млн га – Мінагрополітики.

На Вінниччині станом на 27 вересня 2024 року працюють п’ять цукрових заводів. Цукрових буряків зібрано на 13% площ – Вінницька ОВА. Середня урожайність цукристих наразі фіксується на рівні 397,4 ц, що нижче за минулорічну майже на 80 ц/га.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Генеральний прокурор Андрій Костін під час робочої поїздки у Вашингтон провів офіційну зустріч з Генеральним прокурором США Мерріком Гарландом та командою Міністерства юстиції США, під час якої обговорили співпрацю на пріоритетних напрямках – Офіс генпрокурора.

Президент США Джо Байден назвав ліквідацію лідера «Хезболли» Хасана Насралли внаслідок ізраїльського авіаудару «мірою справедливості» за чотиридесятирічний терор – заява Джо Байдена на сайті Білого дому.

Норвезький уряд розглядає можливість будівництва паркану уздовж кордону із Росією – Yle.

У неділю, 29 вересня, в Австрії проходять вибори до Національної ради (нижня палата парламенту) – Укрінформ. Перед виборами пов’язані з Росією хакери з угрупування під назвою NoName057(16) атакували вебсайти десятків міністерств та державних установ Австрії, постачальників енергії та системи громадського транспорту, а також політичних партій – австрійське видання Falter.

Головна проросійська партія Болгарії посідає друге місце перед виборами, що відбудуться 27 жовтня – Balkan Insight.

Прибуток державних компаній Китаю в січні-серпні знизився на 2,1% відносно 2023 року – Мінфін КНР.

На південному сході Сполучених Штатів внаслідок потужного урагану «Хелен» загинули щонайменше 64 особи, а ще мільйони людей залишилися без електроенергії – Associated Press.

Внаслідок великих повеней і зсувів у Непалі загинули щонайменше 120 осіб – DW.

***

Армія оборони Ізраїлю заявила, що у ніч проти неділі ізраїльські винищувачі завдали ударів по десятках об’єктів «Хезболли» у Лівані – Times of Israel.

 «Хезболла» підтвердило загибель командувача так званого Південного фронту Алі Каракі разом з  із лідером «Хезболли» Хасаном Насраллою. Внаслідок авіаудару знищено ще одного високопоставленого посадовця угруповання «Хезболла» Набіля Каука, який був командиром «превентивного підрозділу безпеки» «Хезболли» і високопоставленим членом центральної ради терористичного угруповання.

Хусити з території Ємену запустили ракету класу «земля-земля», яка була націлена на аеропорт Тель-Авіва, у момент повернення в Ізраїль прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу – The Times of Israel. ППО перехопила ракету за межами території Ізраїлю.

ВОРОГ

Журналісти отримали доступ до сотень офіційних документів, які підтверджують, що російського опозиціонера Олексія Навального, який був ув′язнений у виправній колонії «Полярний вовк», могли отруїти – The Insider.

Поліцейські РФ пропонують правопорушникам їхати на війну в Україну і звільнення від відповідальності. Такі пропозиції отримують і жінки, яких залучають до допоміжних і бойових підрозділів – росЗМІ.

2023 року російські регіони витратили понад 150 мільйонів рублів на меморіали пам’яті вбитих на війні проти України військових – The Moscow Times. Лідером став Забайкальський край, який витратив понад 42 мільйони рублів. На другому місці – Республіка Тива (понад 23 мільйони рублів), на третьому – Ямало-Ненецький автономний округ (понад 21 мільйон рублів).

В Алтайському краї пожежники ліквідують пожежу в адміністративній будівлі «Барнаульського меблевого комбінату». Площа пожежі в Барнаулі збільшилася до 6 000 квадратних метрів.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-