Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесятий

Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесятий

Укрінформ
Українцям представлять План перемоги без деяких деталей.  Пєсков заявив, що не варто пов'язувати українські дронові удари по РФ з можливістю ядерних ударів у відповідь

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Українцям представлять План перемоги, ініційований Президентом Володимиром Зеленським, без деяких закритих деталей – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

***

В Австрії, за попередніми результатами, на виборах до Національної ради лідирує ультраправа Австрійська партія свободи під керівництвом Герберта Кікля, яка здобула 29,2% голосів – Герхард Карнер, міністр внутрішніх справ Австрії. На другому місці – Австрійська народна партія (ÖVP) чинного канцлера Карла Негаммера  із 26,5%. Партія Кікля може отримати близько 58 місць у 183-місцевому парламенті, чинного канцлера – 52.

***

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга 30 вересня відвідав з робочим візитом Угорщину для переговорів з угорським колегою Петером Сійярто щодо руху України до Євросоюзу та НАТО.

На пресконференції міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив:

- на переговорах обговорили шляхи досягнення тривалого миру та покарання Росії, а також План перемоги Президента Зеленського;

- відзначили позитивну динаміку у забезпеченні прав представників угорської національної спільноти.

***

Ізраїль готується до сухопутної операції в Лівані – WSJ. Ці дії відбуваються попри міжнародні зусилля щодо запобігання ескалації конфлікту.

ЦИТАТИ

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Щоразу, коли ми посилювали нашу підтримку новими типами озброєнь, росіяни намагалися нам перешкодити. Вони не досягли успіху, і цей останній випадок (чергова спроба ядерного шантажу. Ред) не повинен завадити союзникам по НАТО підтримувати Україну».

 Андрій Пленкович, прем'єр-міністр Хорватії: «За останні два з половиною роки ми стали свідками стратегічного зрушення в тому, що європейські столиці стали більш відкритими до розширення. Я вважаю, що Володимир Путін найбільше сприяв розширенню».

Марко Рубіо, сенатор від Республіканської партії: «Я не на боці РФ, але, на жаль, реальність така, що шлях для України до закінчення цього (війни – ред.) – це врегулювання через перемовини... Ми сподіваємось, що коли прийде час, українська сторона матиме більше впливу, ніж російська».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

За вересень РФ випустила по Україні 1339 дронів – АрміяInform. Згідно з аналізом даних Повітряних Сил ЗСУ, у вересні в середньому росіяни запускали по території України 44 «Шахеди» і щодня.

На фронті від початку доби сталося 80 бойових зіткнень, найбільше ворожих атак зафіксовано на Лиманському, Покровському і Торецькому напрямках – Генштаб (станом на 16:00).

Сили ППО України збили одну керовану авіаційну ракету Х-59/69 та 67 «Шахедів» з 73 – Повітряні сили ЗСУ. Один безпілотник полетів у напрямку Білорусі, ще три були локаційно втрачені у північних регіонах України внаслідок роботи РЕБ.

Сили оборони України утримують Часовоярський напрямок фронту попри атаки ворога – Олег Калашніков, пресофіцер 26-ї артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Росіяни застосовують важку вогнеметну систему й КАБи поблизу агрегатного заводу у Вовчанську – Віталій Саранцев, речник ОТУ «Харків». Певної тактичної цілі агрегатний завод для росіян не має, проте втрата цього об'єкту була для них «дуже потужним іміджевим ударом».

***

Партизани влаштували диверсію на залізничній лінії, якою росіяни здійснюють постачання техніки та боєприпасів на відрізок фронту в Курській області – рух «Атеш».

Наслідки нічної ворожої атаки – дані ОВА:

- у Баштанському районі Миколаївської області виникла пожежа на об'єкті критичної інфраструктури;

- на Черкащині через падіння уламків безпілотника загорілося поле з кукурудзою, пожежу ліквідовано;

- у Київській області уламки російських безпілотників впали у шести районах, є пошкодження;

У Купʼянську на Харківщині внаслідок удару російським FPV-дроном загинув чоловік – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби Донецької та Херсонської областей загинули 3 людей, ще 15 – поранені – дані ОВА.

У Маріуполі біля «Азовсталі» зі вчорашнього вечора вирує масштабна пожежа – Маріупольська міська рада. Російські загарбники про причини не повідомляють.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Транспорт

Через ворожий обстріл Укрзалізниця закрила перегін Долинська - Миколаїв – Укрзалізниця.

Енергетика

На Харківщині й Запоріжжі вимикалися підстанції через бойові дії та падіння уламків БПЛА – Міненерго.

У Херсоні через обстріли виникли перебої з електропостачанням – Херсонська МВА.

Екологія

Через російські обстріли горіли майже 17 гектарів лісу на Харківщині та Полтавщині – Слобожанський лісовий офіс.

                                                                Соціальна сфера

На Луганщині у понад 200 окупованих росіянами населених пунктах немає жодного продуктового магазину – Артем Лисогор, начальник Луганської ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський призначив Олексія Харченка начальником Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області – сайт глави держави.

Центральна виборча комісія заявляє, що актуалізації потребують дані щодо близько 14 тисяч виборчих дільниць, утворених на постійній основі, що становить 43% від загальної їх кількості – Укрінформ. Про це йдеться у коментарі ЦВК у зв’язку з появою інформації про нібито підготовку до виборів після ухвалення постанови про часткове відновлення функціонування Державного реєстру виборців у частині обліку виборчих дільниць.

У Кам’янці-Подільському під час благодійного забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» зібрали понад 570 тисяч на реабілітацію військових – Михайло Посітко, міський голова Кам’янця-Подільського.

У Галицькому районному суді Львова знову не обрали запобіжний захід Остапу Стахіву, підозрюваному у шахрайстві і розкритті розташування підрозділу ЗСУ – «Громадське». Подане клопотання про відвід судді.

***

Українська земля може здорожчати на 20% вже у наступні кілька років – Віталій Коваль, міністр агрополітики.

Врожай ранніх зернових цьогоріч на 2% менший, а недобір пізніх культур подекуди сягає 15% – Віталій Коваль, міністр агрополітики.

У вівторок, 1 жовтня, заходи обмеження споживання електроенергії не плануються – «Укренерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Польща планує порушити тему Волинської трагедії у першому переговорному розділі про членство між Україною і ЄС – Владислав Теофіл Бартошевський, заступник міністра закордонних справ Польщі.

У центрі уваги осінньої сесії ПАРЄ будуть пошуки рішення для якнайшвидшого звільнення з полону всіх українців – військових та цивільних, а також резолюція до 90-тих роковин Голодомору – Укрінформ.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок підтримує ідею постачання Україні Заходом далекобійних ракет для самооборони, навіть з огляду на те, що канцлер ФРН Олаф Шольц займає з цього питання іншу позицію – DW.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів інтенсивні переговори з представниками Китаю та Бразилії, щоб ініціювати мирний саміт між Україною та РФ – Euronews. Загалом плани Орбана, нібито, підтримали 15 країн. Наразі триває обговорення місця проведення ймовірного «мирного саміту». Окрім Угорщини, Китаю та Бразилії у ньому також візьмуть участь Франція та Швейцарія.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розпочав візит до Мексики для участі в інавгурації новообраної президентки країни Клаудії Шейнбаум – Укрінформ.

Уряд Литви 30 вересня передав до прокуратури Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі матеріали про вчинення режимом Лукашенка щодо білорусів транскордонних злочинів проти людяності – Радіо Свобода.

Колишній президент США Дональд Трамп хоче, щоб Україна мала більше важелів у переговорах з Росією – NBC News. Про це заявив сенатор від Республіканської партії Марко Рубіо.

Республіканці закладають правову основу для оскарження результатів виборів у США – Reuters. Представники Республіканської партії подають клопотання до суду, щоб забезпечити різні обмеження на допуск до голосування, необхідні нібито для запобігання фальсифікаціям, тоді як демократи просять суди забезпечити доступність до голосування.

У Німеччині група депутатів Бундестагу має намір звернутися до Федерального конституційного суду із закликом заборонити ультраправу (та проросійську) партію «Альтернатива для Німеччини» (AfD) – Tagesschau, Die Welt. Для прийняття міжпартійного подання необхідно, щоб його підтримали 5% членів Бундестагу, тобто 37 депутатів.

У Парижі розпочинається судовий процес лідеркою ультраправих Франції Марін Ле Пен та її однопартійцями – France Info. Її та ще 26 осіб судитимуть у справі щодо привласнення коштів Європейського Союзу для оплати праці помічників депутатів Європарламенту.

Президент США Джо Байден оголосив найбільший в історії пакет військової допомоги Тайваню на $567 мільйонів – CNA.

Щонайменше 116 людей стали жертвами потужного шторму «Гелен», який обрушився на південний схід Сполучених Штатів – Укрінформ.

***

29 вересня ізраїльська армія завдала повітряних ударів по військових об'єктах хуситів у Ємені – Al Jazeera. Атака на західну частину Ємену відбулася через день після того, як хусити випустили ракету по міжнародному аеропорту імені Бен-Гуріона, що поблизу Тель-Авіва.

У Білому домі єдиним шляхом для вирішення протистояння між Ізраїлем та «Хезболлю» назвали дипломатію – The Guardian. Ізраїль не зможе безпечно повернути своїх людей до їх осель на півночі країни, ведучи повномасштабну війну з «Хезболлою» чи Іраном. Про це заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

Ізраїль ліквідував лідера ХАМАСу в Лівані Фатеха Шерифа Абу аль-Аміна та ще трьох палестинських лідерів у Бейруті – Reuter.

ВОРОГ

Путін сьогодні підписав указ, згідно з яким на військову службу до російської армії у жовтні–грудні 2024 року призвуть 133 тис. осіб – Укрінформ.

Прессекретар Пєсков заявив, що не варто пов'язувати українські дронові удари по території РФ з можливістю ядерних ударів у відповідь, зокрема, на тлі нещодавньої зміни ядерної доктрини Росії – росЗМІ.

Росія планує у жовтні розпочати експорт вугілля з окупованого Донбасу – росЗМІ. Переговори про постачання вугілля з Донбасу тривають із потенційними покупцями з Китаю, Індії, Ірану, Узбекистану та Малайзії.

В Москві вночі спалахнула потужна пожежа в багатоквартирному будинку ЖК «Селігер Сіті», вогонь охопив кілька поверхів, одна людина загинула, ще кілька дістали поранення – росЗМІ. За попередніми даними, причиною стали газові балони.

У Росії реєстр нелегальних іноземців чи осіб без громадянства, які перебувають у країні незаконно, стане публічним із березня 2025 року. Реєстр буде розміщено на сайті МВС – росЗМІ.

У Білорусі розпочали черговий етап перевірки з'єднань та військових частин – Тепер перевіряється готовність та здатність виконувати завдання військовими частинами та підрозділами ВПС та військ ППО. Перевіркою готовності військ Білорусі Кремль намагається нагнітати ситуацію на кордоні – ЦПД.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-